Als Bitcoin ooit van de troon gestoten wordt, hoe ziet de markt rondom de cryptocurrencies er dan uit?

bitcoin

De kans is groot dat je ooit al eens van de Bitcoin gehoord hebt. Dit komt doordat de bitcoin sinds een aantal jaar ontzettend bekend is. De bescheiden van de digitale munt begon in het jaar 2017. Voor het jaar 2017 kende voornamelijk de mensen op het internet deze munt. Echter, toen de Bitcoin in het jaar 2017 erg in waarde steeg, werd de currency steeds bekender. Tot op de dag van vandaag is de Bitcoin nog steeds de allergrootste, maar hoe groot is de kans dat dit zo blijft?

De opmars

In het jaar 2009 is het netwerk rondom de Bitcoin gestart. Om precies te zijn was dit op 3 januari 2009. De oprichter is vooralsnog onbekend. Volgens een aantal experts is de kans groot dat de oprichter ‘ Satoshi Nakamoto’ een verzamelnaam is van een aantal verschillende mensen die bij elkaar gekomen zijn. Doordat deze mensen ontzettend veel kennis hebben van de verschillende mogelijkheden van het internet, zijn zij bij de blockchain technologie terecht gekomen. Echter, de kans is groot dat het nooit duidelijk gaat worden wie de oprichters van de Bitcoin nou eigenlijk zijn. 

Het idee

Het idee achter de Bitcoin bestond al in de jaren 90. In deze jaren waren er al een aantal mensen die zich bezighielden met de verschillende mogelijkheden van een gedecentraliseerde munt. Helaas is de digitale munt pas veel later uitgebracht. Doordat de digitale munt in het jaar 2009 exact op het goede moment naar buiten gekomen is, is de munt direct goed opgepakt bij verschillende mensen over de hele wereld. In veel gevallen hebben deze mensen ook direct een aantal van deze Bitcoins gekocht. De eerste Bitcoins zijn gebruikt om een pizza te bestellen. Echter, doordat de Bitcoin in het begin nog zo weinig waard was, hebben veel mensen deze digitale valuta gebruikt om koffie mee te kopen. Het idee is/ was voor veel idealisten dan ook dan de digitale valuta gebruikt gaat worden in de toekomst, het liefst zelfs als echt betaalmiddel. Toch was dit niet helemaal het idee achter de digitale munt. De digitale munt is uitgebracht om een gedecentraliseerde munt te creëren. 

bitcoin

De timing in het jaar 2009

De Bitcoin is dus ontstaan op 3 januari 2009. De timing in het jaar 2009 was natuurlijk perfect. Op dat moment was er veel onrust in de wereld. Zo waren erg veel mensen bezig met het economische beleid. Daarnaast was de bankencrisis net van start gegaan. Hierdoor hadden veel mensen geen vertrouwen meer in de huidige economie. Doordat het een aantal ‘nerds’ op het internet gestart is het met kopen van Bitcoin, is deze direct veel in waarde gestegen. De eerste Nederlanders die de Bitcoins gekocht hebben, hebben dit in een aantal gevallen zelfs via marktplaats gedaan. 

De marketcap

Ondanks dat Bitcoin als eerste ontstaan is en op dit moment ook de grootste marketcap heeft, is er natuurlijk nog altijd een kans dat de digitale munt ingehaald gaat worden. Op de website www.coinmarketcap.com, is duidelijk te zien dat de BTC bovenaan staat. Echter, de concurrentie is aardig dichtbij gekomen, maar is het mogelijk dat de Bitcoin ingehaald wordt?

Een inhaal race

In theorie is het natuurlijk mogelijk dat de bekende Bitcoin ingehaald gaat worden door een aantal andere digitale valuta. Toch denken veel experts dat dit niet gaat gebeuren. Dit komt doordat de Bitcoin als enige munt geen ‘oprichter’ heeft die nog extra munten bij kan ‘drukken’. Dit is bij veel concurrenten natuurlijk een ander verhaal. Het grootste gedeelte van de concurrenten heeft er namelijk voor gezorgd dat zij een eigenaar hebben. De eigenaar van het bedrijf achter een aantal andere digitale munten wordt ook wel de CEO van het bedrijf genoemd. Helaas heeft het grootste gedeelte van de CEO’s ontzettend veel macht. In veel gevallen kunnen zij extra digitale munten creëren, bijvoorbeeld om hun eigen project te financieren. Dit is natuurlijk ontzettend slecht voor de waarde van de betreffende digitale munt. 

Het voordeel van de Bitcoin

Veel experts achten is de kans klein dat de grootste digitale valuta van het moment van haar troon gestoten gaat worden. Dit komt voor een deel doordat er steeds meer verschillende bronnen bevestigen dat er nooit meer dezelfde munt als Bitcoin bij gaat komen. In alle ‘nieuwe’ gevallen zal er iemand zijn met een groot aandeel in deze digitale munt. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat de Bitcoin ooit ingehaald gaat worden. Tenminste, in theorie zou het kunnen gebeuren. Echter, deze digitale munt dient dan natuurlijk wel aan een aantal voorwaarde te voldoen.

bitcoin

Wanneer is een andere valuta in staat om de Bitcoin in te halen?

Volgens het grootste gedeelte van de experts is de Bitcoin alleen in te halen wanneer er een andere munt samen gaat werken met een overheid. Dit komt doordat de overheden over de gehele wereld nog steeds ontzettend veel macht hebben. Toch zijn er een aantal landen waar er al een aantal samenwerkingen van start zijn gegaan, zoals in Nigeria. Echter, deze samenwerking is natuurlijk niet tussen de Bitcoin en de overheid. In veel gevallen willen overheden een eigen munt creëren waardoor ze onafhankelijk zijn van de overige munten op de wereld. 

Klopt het idee van de crypto valuta dan nog wel?

Wanneer je een idealist bent en graag wilt dat de BTC de overheersende munt wordt, dan is de kans klein dat dit ooit gaat gebeuren. Dit is voor een deel afhankelijk van de snelheid van de valuta. In veel gevallen zijn de ‘nieuwere valuta’ veel sneller. Zo zijn er een aantal munten die al binnen 10 seconden op een andere rekening aan de andere kant van de wereld kunnen staan. Helaas is dit bij BTC niet het geval. Dit Bitcoin heeft een transactietijd van wel 60 minuten. Toch vinden veel idealisten het niet prettig wanneer er een ander munt op nummer 1 komt te staan. Dit heeft voor het grootste deel te maken met de onafhankelijkheid van de Bitcoin. 

De onafhankelijkheid van Bitcoin

Tijdens de oprichting van de allereerste digitale valuta heeft Satoshi Nakamoto een White Paper van de Bitcoin uitgebracht. In deze White Paper heeft hij uitgelegd hoe de transacties van de Bitcoin in zijn werk gaan. Bovendien noemt hij het nergens echt een blockchain. Deze term is later pas bedacht, echter tot op de dag van vandaag weet nog steeds niet mand wie Satoshi Nakamoto nou eigenlijk is. Zoals eerder genoemd kan het een groep mensen zijn, maar daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk dat het een hij of een zij is. Toch is hét voordeel van de digitale valuta. Doordat de digitale valuta van ‘niemand’ is, kan deze ook niet door de verschillende overheden gereguleerd worden. Daarnaast kan de Bitcoin dus ook niet kapot gemaakt worden door een partij van buitenaf. Dit houdt in dat de digitale valuta onafhankelijk is van andere. 

De concurrenten van Bitcoin

Op dit moment heeft de BTC eigenlijk geen echte concurrenten. Dit komt dus voor het grootste deel doordat de mensen rondom Bitcoin niet bekend zijn. Daarnaast is het de enige virtuele munt die niet kapot gemaakt kan worden door andere. Kortom, het spreken van concurrentie rondom deze virtuele valuta is dan ook niet correct. Echter, er zijn natuurlijk wel een alternatieve projecten die de nummer 1 van de marketcap ooit over kunnen nemen.

bitcoin

Welke valuta’s zouden de nummer 1 positie van Bitcoin over kunnen nemen?

Zoals eerder genoemd, Bitcoin heeft op dit moment geen directe concurrenten. Echter, het kan natuurlijk nog steeds zo zijn dat er een andere virtuele valuta komt waar mensen veel geld in steken. Hierdoor zou het zo kunnen zijn dat de marketcap van de BTC ingehaald zal worden. Het grootste verschil zal zijn dat de Bitcoin niet meer op nummer 1 van www.coinmarketcap.com zal staan. Daarnaast zal de invloed van de digitale valuta natuurlijk ook veel kleiner worden. Toch is de kans enorm klein doordat de Bitcoin met het jaar sterker wordt. Tot nu toe is er nog een enkel project dat zo veel heeft overleefd in haar 10 jarige bestaan. Er gaan af en toe geruchten dat Litecoin of Ethereum de oudste munt zouden kunnen halen, maar klopt dit eigenlijk wel?


Litecoin en Ethereum

De kan is groot dat je ooit al eens van de digitale valuta’s Litecoin en Ethereum hebt gehoord. Deze digitale valuta’s zijn beide redelijk populair. Echter, Ethereum is een veilig decentraal ontwikkeling plattform. dit houdt dus in dat het niet bedoeld is al s oppotmiddel (store of value). Hierdoor is de kans ontzettend klein dat Ethereum de grootste wordt. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de Litecoin. Zelfs de Litecoin kan de Bitcoin absoluute niet meer inhalen. Dit komt doordat zij een soort ontwikkelings-bondgenoot zijn. Hierdoor speelt deze digitale valuta duidelijk de tweede viool en zullen zij de Bitcoin waarschijnlijk niet meer inhalen. 

Een samenwerking met de overheid

Op dit moment zijn veel banken en overheden bezig om hun eigen cryptocurrency te creëren. Mocht er hier een snelle en een veilige cryptocurrency uitkomen, dan zou er een kans zijn dat deze veel gebruikt gaat worden. Toch blijft het nadeel van deze ‘nieuw’ ontwikkelde munt dat het lastig is om deze niet meer gedecentraliseerd kan worden. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.