Bitcoin, hoe anoniem is het?

bitcoin

Er is de laatste jaren steeds meer interesse voor cryptomunten. Dat komt uiteraard door de nummer één van alle cryptomunten en dat is de bitcoin. Dit is de eerste cryptomunt en daarom is dit ook de meest bekende. Bovendien is het ook de meest succesvolle cryptomunt van dit moment. Bitcoin heeft bepaalde eigenschappen die het zo interessant maken voor mensen die hun geld willen investeren. Het is mogelijk om veel geld te verdienen door te investeren in bitcoin of een andere cryptomunt. 

Geld verdienen

De waarde van bitcoin is aan het eind van vorig jaar enorm beginnen te stijgen en heeft uiteindelijk zelfs een all time high bereikt. Inmiddels is de waarde alweer wat gezakt, maar deze enorme stijging heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn geworden in cryptomunten. Deze interesse komt uiteraard voort uit het feit dat er mensen zijn die veel geld hebben verdient door te investeren in cryptomunten. Als je dit ziet, wil je natuurlijk het liefst zelf ook veel geld verdienen. Daarom zijn steeds meer mensen ook begonnen met investeren in cryptomunten. 

Eigenschappen

Er zijn verschillende eigenschappen van cryptomunten die het zo interessant maken voor investeerders. Eigenlijk is het belangrijkste het feit dat alle echte cryptomunten decentraal zijn. Dat heeft er ook voor gezorgd dat zo veel mensen geïnteresseerd zijn geworden in bitcoin. Decentraal betekent dat er geen centrale partij is die overzicht heeft over alle transacties. Veel mensen vinden dit fijn aangezien zij hierdoor zelf de volledige controle over hun geld hebben. Er is dus geen bank die controle heeft over jouw geld en gegevens.

Banken

bitcoin

Het is voor veel mensen van belang dat hun geld veilig is. Als je geld bij een bank is, zijn er altijd mensen die dit investeren. Daarom heeft een bank nooit al het geld wat mensen op hun rekening hebben staan in één keer beschikbaar. Dat betekent dat het hele systeem zou instorten wanneer iedereen het vertrouwen in de banken verliest. Als iedereen er tegelijkertijd voor kiest om zijn of haar geld op te nemen van de bank, zal de bank niet iedereen zijn of haar geld kunnen geven. Daarom zijn er mensen die er liever niet voor kiezen om hun geld op de bank te zetten.

Investeren

Mensen die weinig vertrouwen hebben in de banken, kiezen er vaak voor om bitcoin te kopen. Bitcoin is de meest bekende cryptomunt en daarom ook de meest veilige investering. De kans dat de prijs ineens instort is bij de bitcoin kleiner dan bij altcoins. Daarom is het voor de meeste mensen logisch om in bitcoin te investeren. Toch kan het ook slim zijn om een altcoin te kopen. Wanneer deze altcoin relatief nieuw is, is de kans groter dat de prijs ineens erg snel zal stijgen. Je moet dan wel een goed oog voor cryptomunten en veel geluk hebben. 

Decentraal

Het feit dat bitcoin en andere cryptomunten decentraal zijn, betekent dat er geen centrale partij is die overzicht heeft over alle transacties. Dat wordt allemaal geregeld door het algoritme van de blockchain. Door dit algoritme is er niemand die een transactie kan doen die niet volgens de regels van de blockchain is. Niet iedere cryptomunt gebruikt hetzelfde algoritme. De verschillende algoritmes beveiligen de blockchain allemaal op een andere manier. Voordat je gaat investeren moet je dus eerst weten welk algoritme gebruikt wordt. 

Risicovol

Investeren in bitcoin is niet zonder risico’s. Dat geldt net zo zeer voor andere cryptomunten. Vooral de volatiliteit is iets om op te letten. De mening van mensen hierover is verdeeld. Sommige mensen zien dit juist als een kans terwijl anderen het als een gevaar zien. Volatiliteit betekent de mate waarin de waarde van een cryptomunt kan fluctueren. Hoe hoger de volatiliteit, hoe sneller de waarde van de munt kan stijgen of dalen. De hoge volatiliteit van cryptomunten zorgt er voor dat je binnen korte tijd veel geld kunt verdienen.

Risico

De volatiliteit kan er dus voor zorgen dat je in een korte tijd veel geld verdient. Dat komt doordat de waarde van een cryptomunt hard kan stijgen wanneer deze in een lift zit. Daarom is een cryptomunt een investering die op de korte termijn al een hoop geld in het laatje kan brengen. Toch is het van belang om de volatiliteit ook als een risico te zien. Het kan ook gebeuren dat de waarde van een cryptomunt die jij hebt gekocht snel daalt nadat jij deze hebt gekocht. Dat zorgt er voor dat je ineens veel geld hebt verloren. Het is daarom van belang om goed na te denken wanneer je gaat investeren in cryptomunten. 

Denk goed na

Voordat je gaat investeren in cryptomunten moet je goed nadenken over hoeveel geld je kunt missen. Het is namelijk van belang dat je alleen geld investeert wat je niet voor andere dingen nodig hebt. Op die manier kom je niet in de problemen wanneer je geld verliest door een slechte investering. Daarom moet je nooit geld investeren wat je later nog nodig gaat hebben. Mensen die weinig geld hebben om te investeren kunnen er voor kiezen om iedere maand een bepaald bedrag te investeren.

Maandelijks investeren

Je hoeft niet per se heel veel in één keer te investeren wanneer je geld wilt verdienen met cryptomunten. Het is slim om dit als een investering voor op de lange termijn te zien. Zo kun je iedere maand een klein bedrag investeren waardoor je op de lange termijn veel cryptomunten hebt. Je hoopt dan uiteraard dat de waarde van deze cryptomunten ook nog stijgt waardoor je geld verdient. Als dit niet gebeurt, heb je alsnog een groot bedrag aan crypto’s die je in één keer kunt verkopen. Zo heb je in ieder geval een deel van je investering terug. 

Anonimiteit

De hoge volatiliteit is niet voor iedereen een reden om in te stappen in de wereld van crypto. Er zijn ook mensen die het fijn vinden dat je veel anonimiteit hebt wanneer je in cryptomunten handelt. Dat komt door de manier waarop een blockchain werkt. Andere mensen die op dezelfde blockchain zitten krijgen wel te zien dat je een transactie doet, maar niet wie jij bent. Op de blockchain is geen enkele naam van de persoon die de cryptomunten verhandelt te zien. Dit maakt het voor sommige mensen aantrekkelijk om cryptomunten te kopen.

Regels

De anonimiteit die je hebt als je in cryptomunten handelt, is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Toen de bitcoin nog minder bekendheid had, had je veel meer anonimiteit als je op de blockchain zat. Dat kwam ook doordat er nog geen regels over cryptomunten waren vanuit de overheid. De nieuwe vorm van geld was toen nog niet eens bekend bij de overheden van landen. Daarom konden mensen die hier hun geld in investeerden doen wat ze wouden. Toen de bitcoin meer bekendheid kreeg, begonnen steeds meer overheden hier wetten en regels voor op te stellen. 

Bitcoin is niet volledig anoniem

De bitcoin is dus de meest bekende cryptomunt. Daarom is het leuk om eens te kijken naar hoe anoniem je nu eigenlijk bent wanneer je bitcoin verhandeld. Zoals je inmiddels weet kun je op een blockchain niet zien wie een transactie doet. Dat zorgt er voor dat veel mensen denken dat je volledig anoniem bent wanneer je een transactie in bitcoin doet, maar dat is niet zo. Er zijn op dit moment verschillende manieren om te achterhalen wie degene is die een transactie heeft gedaan op de blockchain. 

Niet volledig anoniem

De blockchain van bitcoin lijkt dus volledig anoniem. Je ziet dan wel geen enkele naam staan op de blockchain, het is toch mogelijk om te achterhalen wie degene is achter een transactie. Dat komt doordat het ontvangstadres wel wordt getoond. Het is niet zo dat je door het ontvangstadres te weten al direct weet wie degene is die een transactie heeft gedaan, maar je kunt hier met het nodig speurwerk achter komen. Sommige mensen vinden het vervelend dat dit kan. Anderen zouden er daardoor namelijk achter kunnen komen hoeveel bitcoin zij bezitten. 

Ontvangstadres

Iedereen die bitcoin wil kopen of verkopen heeft een ontvangstadres. Dat ontvangstadres kun je het best vergelijken met een persoonlijk rekeningnummer bij een bank. Dit adres is een code van verschillende cijfers en letters. Je kunt iemand herkennen aan het adres wat hij gebruikt wanneer diegene nooit van adres veranderd. Het is dan mogelijk om te zien wanneer diegene bitcoin koopt of verkoopt. Ook kun je zien hoeveel saldo diegene nog heeft. Daarom is het voor sommige mensen niet fijn dat je niet volledig anoniem bent op de blockchain van bitcoin.

Anonimiteit vergroten

Als je niet wilt dat anderen weten hoeveel bitcoin je in bezit hebt, kun je op verschillende manieren proberen om je anonimiteit te vergroten. Er zijn wallets die dit voor je doen. Deze wallets veranderen hun ontvangstadres iedere keer dat er een transactie wordt gedaan. Op die manier is het voor niemand mogelijk om jou te herkennen aan het ontvangstadres van je wallet. Het is niet gek dat sommige mensen liever niet hebben dat andere weten hoeveel bitcoin zij bezitten. Je deelt je bankrekening immers ook niet met Jan en alleman. 

Lighting network

Er is naast het veranderen van je ontvangstadres nog een manier waarop je kunt voorkomen dat mensen traceren dat jij actief bent op de blockchain van bitcoin. Dit is fijn voor mensen die zo veel mogelijk anonimiteit willen wanneer zij in bitcoin handelen. Je kunt gebruik maken van het lightning network als je meer anonimiteit wil bij het doen van transacties op de blockchain. Dat is een heel innovatief netwerk om er voor te zorgen dat traders meer anonimiteit hebben op de blockchain van bitcoin.

Betaalnetwerk

Het lightning network is een betaalnetwerk wat gebouwd is voor de blockchain van bitcoin. Wanneer je meer anonimiteit wil, kun je dit netwerk gebruiken voor je bitcoin betalingen. De transacties die je doet op het lighting network worden gedaan via verschillende knooppunten op het netwerk. Hierdoor wordt het moeilijker om te traceren wie de betaling heeft gedaan. Je kunt dit vergelijken met een VPN-netwerk. Een VPN-netwerk werkt op een soortgelijke manier, maar zorgt er voor dat het voor andere computers lijkt alsof jij je op een andere plek bevindt. 

Legitimeren steeds vaker verplicht

bitcoin 3090250 1920

Het is heel normaal dat je je moet legitimeren wanneer je een bankrekening opent. De bank wil immers wel weten wie je bent voordat ze zaken met je doen. Dit lijkt heel logisch als het om geld gaat, maar bij de handel in cryptomunten hoef je je nog steeds niet overal te legitimeren. Tegenwoordig moet dit in steeds meer landen en ook in Nederland kom je er eigenlijk niet meer onderuit. In principe is het voor normale mensen geen probleem om je te moeten legitimeren. Voor criminelen die hun zwarte geld willen investeren in bitcoin is dit wel een probleem. 

Gevaar van cryptomunten

Je moet je in Nederland legitimeren wanneer je een account aanmaakt bij een crypto broker. Dat komt vooral door het feit dat veel mensen bang zijn dat criminelen bitcoin en andere cryptomunten gaan gebruiken om hun zwarte geld wit te wassen. Wanneer de blockchain volledig anoniem is, is dit de ideale manier om geld wit te wassen. De overheid zou dan totaal geen controle hebben op cryptomunten waardoor criminelen hun gang kunnen gaan. Om te voorkomen dat dit soort dingen gebeuren is het handig dat je niet zomaar cryptomunten kunt kopen.

Geld aantonen

Als je ineens heel veel geld investeert in bitcoin, valt dat bij de broker op. Deze moet dit volgens de wet doorgeven aan de overheid om te controleren of degene die deze investering doet dit geld wel eerlijk heeft verdiend. Dat is iets waar niemand iets tegen kan hebben aangezien dit alleen nadelig is voor criminelen. Je verliest hierdoor een deel van de anonimiteit die cryptomunten met zich meebrengen, maar dat heeft wel als gevolg dat het voor criminelen niet mogelijk is om geld wit te wassen door het gebruik van bitcoin. 

Verbod op bitcoin

Mensen die het niet leuk vinden dat je jezelf moet legitimeren voordat je bitcoin kan kopen, moeten eens goed nadenken over de reden waarom ze dat vinden. Als je niets te verbergen hebt, gaat het puur om het principe dat de anonimiteit van bitcoin hierdoor minder wordt. Je moet je dan goed bedenken dat dit de enige maatregel is die tegen criminelen die in bitcoin investeren wordt genomen. Er zijn ook landen dit bitcoin te gevaarlijk vinden en er daarom voor kiezen om een verbod op bitcoin in te stellen. Zo ben je strafbaar als je een cryptomunt koopt, bezit of verkoopt. 

Gevolgen van een verbod op bitcoin

Als de Nederlandse overheid er nu voor zou kiezen om bitcoin te verbieden, zouden veel mensen hierdoor enorm veel financiële schade kunnen oplopen. Wanneer je nu bitcoin in je bezit hebt, wil je ze waarschijnlijk nog jarenlang bewaren om te kijken of de prijs nog gaat stijgen. Daarom is het niet fijn als je deze ineens moet verkopen. Bovendien is het van belang om goed na te denken over alle mensen die een crypto bedrijf hebben of bij een crypto bedrijf werken. Zij zouden allemaal hun baan kwijt zijn bij een verbod op cryptomunten. 

Is het erg dat bitcoin steeds minder anoniem is geworden?

Het is lastig om te zeggen of het een goede ontwikkeling is dat er steeds meer regels en wetten zijn die er voor zorgen dat je niet volledig anoniem bent wanneer je cryptomunten verhandeld. De meningen over dit onderwerp zijn erg verdeeld. Er zijn mensen die de anonimiteit van cryptomunten juist één van de mooiste eigenschappen vonden. Daarom is het voor hen vervelend dat deze anonimiteit steeds meer is afgenomen. Tegelijkertijd moeten zij blij zijn dat dit de enige maatregelen zijn die de Nederlandse overheid neemt tegen het gebruik van cryptomunten. 

Anoniem handelen

Het is van belang dat iedereen die wil investeren in bitcoin of andere cryptomunten dit kan doen. Daarom moeten alle gebruikers van crypto’s samen proberen te zorgen dat het makkelijker word om te beginnen met het verhandelen van bitcoin. Anonimiteit is daarvoor niet van belang. De mensen die niet getraceerd willen worden, moeten daar een goede reden voor hebben. Als je crimineel bent, is het logisch dat je niet wilt dat anderen weten dat jij in bitcoin investeert met zwart geld. Daarom willen criminelen het liefst dat bitcoin zo anoniem mogelijk blijft. 

Makkelijk voor criminelen

Als je volledig anoniem bitcoin kan kopen, zou dit voor criminelen ontzettend aantrekkelijk zijn. Zij kunnen dan op allerlei verschillende manieren bitcoin kopen met geld wat niet eerlijk is verdiend. Wanneer je je niet hoeft te legitimeren om bitcoin te kopen, kun je als crimineel eenvoudig met een gestolen bankpas een transactie doen. Je hoeft de gekochte cryptomunten dan alleen nog in je eigen wallet te doen en dan ben je klaar. Wanneer je je eerst moet legitimeren is dit niet mogelijk. Daarom is het misschien maar goed dat je niet zomaar cryptomunten kunt kopen. 

Illegale producten verhandelen via het internet

Criminelen kunnen op dit moment lastig producten die illegaal zijn verhandelen op het internet. Als je dit wil doen, kun je wel een afspraak maken, maar het is lastig om elkaar te betalen. Je kunt het geld niet zomaar naar elkaar overmaken aangezien dat eenvoudig te traceren is. Wanneer je volledig anoniem transacties kunt doen op het internet, is dit de ultieme manier om criminele transacties te doen. Daarom is het maar goed dat je je tegenwoordig in Nederland moet legitimeren wanneer je wilt investeren in bitcoin. 

Vrijheid

Sommige mensen vinden dat zij in hun vrijheid worden beperkt doordat de overheid kan controleren hoeveel geld zij investeren in bitcoin, maar dit is alleen gedaan om het criminelen moeilijker te maken. Wanneer de overheid totaal geen overzicht heeft over betalingen die in bitcoin worden gedaan, zorgt dat er voor dat criminelen vrij spel hebben. Niemand zit er op te wachten om het criminelen makkelijk te maken om hun geld uit te geven en daarom is het een goede ontwikkeling dat je niet zomaar cryptomunten kunt kopen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.

Tags