Bitcoin bezitten in 2021, hoe zit het met de gevaren?

bitcoin

2020 was een vreemd jaar voor veel mensen. Dat komt natuurlijk doordat er een hoop dingen zijn gebeurd die niemand had zien aankomen. De corona crisis is hier natuurlijk het beste voorbeeld van. Niemand had aan het begin van het jaar verwacht dat we in deze situatie zouden zitten tijdens het einde van het jaar. 

Gevaren

Het is belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten en zo snel mogelijk te gaan kijken naar manieren om van 2021 een mooi jaar te maken. Als je bitcoins bezit, hoop je natuurlijk dat de koers van de cryptomunt zal stijgen volgend jaar. Er zijn jammer genoeg ook risico’s verbonden aan het bezitten van bitcoins. Zo zijn er bijvoorbeeld criminelen die het op de cryptomunten van anderen hebben voorzien. 

Cybercriminelen

De mensen die op het internet proberen om de cryptomunten van andere mensen af te pakken worden ook wel cybercriminelen genoemd. Dat geldt niet alleen voor criminelen die zich bezighouden met bitcoin, ook andere criminelen die actief zijn op het internet krijgen die benaming. Het is belangrijk om er altijd rekening mee te houden dat dit soort mensen bestaan. 

Slachtoffer

Daardoor is de kans namelijk minder groot dat je het slachtoffer wordt van dit soort criminelen. Als je op de hoogte bent van hun bestaan, zul je waarschijnlijk eerder merken dat diegene een mooi verhaal bedenkt om jouw geld of cryptomunten in handen te krijgen. Daardoor zul je er dus niet intrappen waardoor je geen slachtoffer wordt van cybercriminelen. 

Goed opletten

Veel experts verwachten dat je in 2021 beter moet opletten of er iemand op jouw bitcoins uit is. Dat komt doordat ook criminelen gebruik maken van de corona crisis. Er zijn namelijk veel mensen die sinds het begin van de corona crisis zijn gaan investeren in bitcoin. Dat komt waarschijnlijk doordat overal ter wereld mensen meer thuis zaten. Ze gingen dan toch op zoek naar een manier om geld te verdienen en dan kom je al snel bij bitcoin uit. 

bitcoin

Bitcoins verhandelen

Dat is logisch aangezien er veel mensen zijn die een heleboel geld hebben weten te verdienen door bitcoins te verhandelen. Doordat er steeds meer mensen zijn die bitcoins bezitten, zijn er steeds meer criminelen die het daarop voorzien hebben. Zorg er dus voor dat je extra op je hoede bent als je in het bezit bent van bitcoins. 

Verschillende manieren om je bitcoins af te pakken

Er zijn een heleboel criminelen die zich bezighouden met het stelen van andermans cryptomunten. Dat is erg vervelend voor de mensen die in het bezit zijn van bitcoins. Zij beginnen namelijk steeds meer te merken dat er criminelen zijn die op hun cryptomunten uit zijn. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je op een hoop verschillende manieren je bitcoins kunt verliezen. 

Slachtoffer

Criminelen hebben namelijk allerlei slimme manieren bedacht waarop zij anderen hun cryptomunten afhandig kunnen maken. Let goed op dat jij niet het slachtoffer wordt van één van deze manieren. Hier komen de vijf meest gebruikte manieren waarop mensen hun Bitcoins verliezen.

Een crimineel achterhaalt jouw wachtwoord

Eén van de meest gebruikte manieren waarop mensen hun cryptomunten verliezen is doordat er criminelen zijn die op de een of andere manier hun wachtwoord hebben achterhaald. Veel mensen denken dat er niets is wat je ertegen kunt doen. Er zijn uitzonderlijke gevallen waarbij daar iets voor valt te zeggen, maar het is zeker niet zo dat je niets kunt doen om dit te voorkomen. 

Het is namelijk niet zo dat een crimineel zomaar je wachtwoord achterhaald. Er moet een manier zijn waarop de crimineel achter jouw wachtwoord is gekomen. Het wachtwoord wat de crimineel dan achterhaald is het wachtwoord waarmee jij op een service kunt inloggen. Op zo’n service kun je cryptomunten aanschaffen.

Service

Zo’n service wordt meestal gebruikt door beginnende handelaren. Dat komt doordat je als je al wat meer ervaring hebt liever je bitcoins bewaart in je eigen wallet. deze wallet is niet beveiligd met een wachtwoord, maar op een andere manier. Als je jouw cryptomunten opslaat in de wallet van een service, kun je bij jouw cryptomunten door het juiste wachtwoord in te vullen. 

Inloggen

Dat werkt op een soortgelijke manier als het inloggen op je e-mail. Er zijn een heleboel verschillende services die je kunt gebruiken om jouw coins op te slaan. Het is belangrijk dat je het wachtwoord wat je gebruikt om in te loggen op een goede manier opslaat. Je moet er namelijk voor zorgen dat dit wachtwoord op een plek is opgeslagen waar de criminelen er niet bij kunnen. 

Inloggen

Je moet op deze services inloggen door je e-mailadres en je wachtwoord te geven. Het e-mailadres dat je gebruikt is voor criminelen relatief makkelijk te achterhalen. Zij proberen dan je e-mail te hacken zodat ze toegang krijgen tot de mail. Wanneer ze toegang hebben weten te krijgen naar jouw e-mail, sturen ze de service waar jij je coins hebt opgeslagen een mailtje. 

Wachtwoord kwijt

In dat mailtje schrijven ze vanuit jouw naam dat je het wachtwoord kwijt bent geraakt. Daardoor zal het bedrijf een nieuw wachtwoord opsturen via de mail en daardoor hebben de criminelen dan het nieuwe wachtwoord. Op deze manier kunnen zij relatief eenvoudig inloggen op de service om jouw bitcoins op te nemen. 

Verificaties

Er zijn een heleboel verschillende services waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Daardoor is het per service erg verschillend wat voor maatregelen ze nemen om dit soort vormen van fraude en diefstal tegen te gaan. Je kunt natuurlijk allerlei verschillende dingen bedenken die zouden werken om deze criminelen af te schrikken. 

Telefoonnummer

Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om meerdere dingen te verifiëren wanneer er een nieuw wachtwoord wordt aangevraagd. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen dat het nieuwe wachtwoord naar je telefoonnummer wordt gestuurd. Dat zou het voor criminelen al een stuk lastiger maken om iemand zijn bitcoins af te pakken. Er zijn nog een hoop andere manieren waarop de services proberen om dit soort cybercriminelen tegen te gaan. 

bitcoin

Je private key is bekend

De handelaren die pas net actief zijn in de wereld van de bitcoin kiezen er liever voor om hun bitcoins te kopen via een service. Dat is namelijk een stuk eenvoudiger en kost je bijna geen geld. Het is logisch dat veel beginnende traders er voor kiezen om gebruik te maken van zo’n service. Als je al meer ervaring hebt en je bezit veel bitcoins, kun je er beter voor kiezen om een private wallet te gebruiken.


Virtuele portemonnee
 

Dat kun je zien als een soort virtuele portemonnee waar je jouw cryptomunten in kunt opslaan. Dit is erg fijn aangezien jij de enige bent die de mogelijkheid heeft om bij de bitcoins te komen. Dat komt doordat je een private key nodig hebt om toegang te krijgen tot de inhoud van de wallet. 

Criminelen kunnen in je private wallet

Het is natuurlijk niet gewenst dat andere mensen toegang krijgen tot de wallet waar jij je bitcoins in bewaart. Iedereen die toegang heeft tot de wallet kan namelijk zelf kiezen wat diegene met de inhoud van de wallet doet. Daardoor wil je natuurlijk ten alle tijde voorkomen dat jouw private key uitlekt. 

Goed bewaren

Het is erg belangrijk om deze goed te bewaren. Veel mensen kiezen ervoor om hun private key in een kluis te bewaren. Dat is één van de meest veilige manieren om je private key te bewaren. Daardoor moet je namelijk eerst inbreken en de kluis forceren voordat je toegang hebt tot de private key. Dit is veel verstandiger dan het opslaan van de private key op de computer. 

Private key vinden

Het gebeurt vaak dat iemands computer wordt gehackt in de hoop dat ze diegene zijn private key kunnen vinden. Als je jouw private key op een computer opslaat is dat nooit helemaal veilig. Je loopt dan namelijk altijd het risico om gehackt te worden en al je bitcoins te verliezen. 

Gehackt

Het is natuurlijk erg vervelend als dit gebeurt, maar als het gebeurt is het deels je eigen schuld. Je hebt er dan namelijk zelf voor gekozen om het risico te lopen dat je gehackt wordt. Wanneer je je private key in een kluis bewaart is die het meest veilig. Echter, het is wel belangrijk om er bij stil te staan dat de Nederlandse Overheid in veel gevallen niets voor jou kan doen. 

Een crimineel doet zich voor als een handelaar/bedrijf

Er zijn uit het verleden veel gevallen bekend van mensen die werden opgelicht doordat een crimineel zich voordoet als een bedrijf of een handelaar in bitcoins. Dat gebeurt meestal door middel van een ICO. Een ICO is een initial coin offering. Dat houdt in dat een bedrijf een plan heeft en dat presenteert op het internet. 

Zo veel mogelijk geld ophalen

Het doel van het bedrijf is om zo veel mogelijk geld op te halen om het plan uit te voeren. De mensen die dit plan zien en er toekomst in zien kunnen beslissen om geld te investeren in het bedrijf. Je investeert dan niet letterlijk in het bedrijf. Het is namelijk zo dat je een cryptomunt koopt die door het bedrijf is opgezet. 

Weinig voorwaarden

Het bedrijf wil natuurlijk zo veel mogelijk cryptomunten verkopen. Dat komt meestal doordat het bedrijf op zoek is naar geld doordat ze het plan wat ze gepresteerd hebben willen uitvoeren. Het nadeel van een ICO is het feit dat je aan heel weinig voorwaarden hoeft te voldoen als je een ICO wilt beginnen. 

Je hoeft eigenlijk alleen maar een aantal basisgegevens op te geven en vervolgens kun je jouw plan online gooien. Daardoor is er zeer weinig controle op mensen die een ICO aanbieden. In het verleden heeft dat al uitgewezen dat er meer controle nodig is. 

Opgelicht met een ICO

De manier waarop criminelen er voor kiezen om mensen op te lichten met een ICO is eigenlijk vrij simpel. Voor de criminelen gaat er een heleboel tijd in zitten doordat zij een nepsite nodig hebben van het bedrijf onder wiens naam ze een ICO gaan doen. Het maken van zo’n site kan erg lang duren. Verder moet alles geregeld worden zodat de ICO er zo echt mogelijk uit ziet. 

Hetzelfde platform

Wanneer alles gereed is, zal de ICO online gezet worden. Dit gebeurt natuurlijk gewoon op hetzelfde platform als de ‘normale’ ICO’s. Daardoor is deze ICO voor veel mensen niet van echt te onderscheiden. Wanneer iemand denkt dat het idee wat er staat een goed idee is, kan het zijn dat diegene besluit om coins te kopen. 

Valse ICO

Wanneer je coins koopt bij een valse ICO zie je dat geld hoogstwaarschijnlijk nooit meer terug. Dat komt doordat de mensen achter de ICO alleen maar uit zijn op geld. Als de mensen achter de ICO vinden dat ze genoeg geld hebben, kunnen zij stoppen met de ICO. In de meeste gevallen kiezen de criminelen er voor om het hele bedrijf te laten verdwijnen. 

Geld kwijt

Daardoor zal de waarde van de cryptomunten die mensen bij hen gekocht hebben erg dalen. Dat zorgt er voor dat iedereen die geïnvesteerd heeft in de ICO het grootste deel van het geld kwijt is. Het is erg vervelend dat dit mogelijk is aangezien het in de toekomst voor nog meer slachtoffers zou kunnen zorgen. 

Criminelen doen bedrijven na

Er zijn ook gevallen bekend waarbij criminelen doen alsof zij van een bepaald bedrijf zijn. Dit doen ze met het doel om mensen veel bitcoins af te pakken. Dat doen ze vaak op een erg slimme manier. Eén verhaal wat behoorlijk uitzonderlijk is, is het verhaal van de bitcoin scam bij de ICO. Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop criminelen proberen om andermans bitcoins in handen te krijgen, maar dit is wel één van de meest succesvolle. 

Bitcoin scam

Het is dus erg belangrijk dat je dit goed leest zodat je kunt voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van zo’n soort bitcoin scam. Sowieso is het voor mensen die bitcoins bezitten een goed idee om het nieuws rondom mogelijke scams die met bitcoin te maken hebben te volgen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Criminelen

In deze zaak werden er veel mensen opgelicht voor in totaal miljoenen aan bitcoins. De manier waarop dit gebeurde was buitengewoon sluw en doordacht. Er was namelijk een bedrijf dat een soort ICO deed. Het plan van het bedrijf zag er voor veel mensen betrouwbaar uit en zij wilden daar hun graantje van meepikken. 

bitcoin

Daardoor waren zij bereid om te investeren in het plan van het bedrijf. Er waren veel beleggers die er voor kozen om te investeren. Dat was een zeer slechte keuze aangezien het bedrijf niet echt was. Het waren namelijk criminelen die deden alsof ze het bedrijf waren om zo aan bitcoins te komen. 

Miljoenen aan bitcoins

Bij deze zaak zijn voor miljoenen aan bitcoins buitgemaakt. Dat komt doordat er erg veel mensen zijn die er in geloofden dat dit bedrijf echt was. Daardoor hebben zij er allemaal voor gekozen om bitcoins te investeren in het bedrijf. Zij dachten hier op de lange termijn een hoop winst mee te behalen. 

Ander account

Nadat zij de bitcoins hadden overgemaakt naar een ander account waren ze voor altijd weg. Je kunt de bitcoins daarna ook niet meer terugkrijgen. Het is lastig om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zo’n oplichting doordat je niet zeker weet of het bedrijf waar je in wilt investeren echt is. Doe goed onderzoek voordat je ergens in investeert.

Vertrouwen op een derde partij

Er zijn een aantal gevallen bekend van mensen die veel bitcoins zijn kwijtgeraakt doordat ze hebben vertrouwd op de verkeerde partij. Als je gebruik maakt van een service om je bitcoins op te slaan loop je altijd een klein risico. Dat komt doordat je nooit zeker weet wat de plannen van de mensen die bij de service werken zijn. 

Beginnende traders

Daardoor is het eigenlijk een gok om je coins op zo’n service op te slaan. Het is voor beginnende traders natuurlijk veel handiger om dit te doen, maar als je wat meer ervaring hebt opgedaan is het af te raden om dit te doen. Dat komt doordat er een hoop risico’s verbonden zijn aan het gebruik van een service. 

Nicehash

Het is bijvoorbeeld bij de service Nicehash voorgekomen dat de hele dienst gehackt is. We weten niet honderd procent zeker hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar volgens veel experts heeft een hacker de computer van één van de medewerkers van de service weten te kraken. 

Dat heeft er voor gezorgd dat de hacker toegang kreeg tot een heleboel belangrijke gegevens. Dit is natuurlijk erg vervelend voor de mensen die hun bitcoins hebben opgeslagen op deze service. Het is ze op die manier namelijk gelukt om toegang te krijgen tot de wallets van Nicehash

Wallets

In de wallets van zo’n service worden alle cryptomunten van de mensen die gebruik maken van de service opgeslagen. Daardoor is het voor de criminelen erg gunstig dat ze toegang hebben gekregen tot de wallet van Nicehash. Het is de criminelen toen gelukt om deze wallets volledig leeg te halen. Daar hebben zij voor een astronomisch bedrag aan bitcoin en andere cryptomunten buit weten te maken. 

Zestig miljoen dollar

Het zou volgens het nieuws gaan om een bedrag van rond de zestig miljoen dollar. Dat is natuurlijk erg veel geld. Vooral als je nadenkt hoeveel mensen er gedupeerd zijn door deze actie. Er zijn namelijk duizenden mensen geweest die hun bitcoins hadden opgeslagen in de wallet van Nicehash. 

Stelen uit een wallet

Veel mensen die al veel ervaring hebben met het verhandelen van bitcoins kiezen er liever voor om hun bitcoins op te slaan in een private wallet. Daardoor wordt het voor criminelen namelijk een stuk minder rendabel om te proberen om de bitcoins uit deze wallet te stelen. 

Criminelen

Dat kost erg veel moeite en daardoor kiezen veel criminelen er liever voor om veel moeite te doen om de wallet van een service te kraken. Daar staan vaak voor tientallen miljoenen aan bitcoins en andere cryptomunten in. Daardoor is het voor criminelen veel slimmer om zich daarop te focussen. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk over te stappen naar een private wallet. 

De exit scam

Dit is een manier waarop veel cybercriminelen om door middel van het aanbieden van bitcoins geld van mensen af te pakken. Het is voor veel mensen erg lastig om door te hebben dat ze worden opgelicht bij deze vorm van internetfraude. 

Vooral wanneer je nog redelijk nieuw bent in de wereld van de bitcoin is het lastig om dit door te krijgen. Het is dan ook een zeer sluwe manier waarop criminelen proberen om mensen geld af te pakken door ze een platform te bieden waar ze bitcoins kunnen kopen. 

bitcoin

Hoe werkt deze scam?

Deze manier waarop mensen proberen om andere mensen hun bitcoins afhandig te maken of om ze geld afhandig te maken is erg gemeen. Dat komt doordat de mensen die hier het slachtoffer van worden ontzettend worden misleid. Zij denken namelijk dat ze op een platform zijn waar ze bitcoins kunnen kopen. 

Slim

Het is niet gek dat veel mensen dit geloven. De site lijkt namelijk op een platform waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Veel mensen die wel zouden willen investeren in bitcoins willen hier gebruik van maken. De criminelen die hier achter zitten zijn erg slim. Zij bieden bijvoorbeeld bitcoins aan voor een lagere prijs dan de andere platforms waar je bitcoins kunt kopen. 

Lage prijzen

Wanneer iemand die nog nooit heeft geïnvesteerd in bitcoin deze prijzen ziet, zal hij vast denken dat dit één van de beste platforms is waar je bitcoins kunt kopen. Dat is niet gek als je de prijzen gaat vergelijken. Er zijn daardoor altijd een hoop mensen die denken voor een lage prijs bitcoins te kopen. 

Zij kopen de bitcoins en denken dat ze hier binnenkort de vruchten van zullen plukken. Vervolgens, wanneer er genoeg mensen geweest zijn die bitcoins hebben gekocht, zal de site verdwijnen. 

Opgelicht

Er zijn verschillende gevallen bekend van criminelen die op deze manier mensen hebben opgelicht. Het is verschillend op wat voor manier de website uit de lucht wordt gehaald. Er zijn namelijk allerlei verschillende dingen die de criminelen bedenken om te proberen geloofwaardig over te komen. 

Smoes

Zo is het al vaker gebeurt dat de site zegt dat ze gehackt zijn. Dit is slechts een smoes om te proberen om onder de verantwoordelijkheid uit te komen. Er zijn allerlei verschillende smoesjes die gebruikt worden om zo min mogelijk op te vallen. 

Conclusie

Het is erg lastig om te weten wat je allemaal wel en wat je allemaal niet kunt doen als je in het bezit bent van bitcoins. Er zijn erg veel verschillende manieren waarop het mogelijk is dat criminelen jouw bitcoins weten af te pakken. Daardoor is het belangrijk dat je erg voorzichtig bent met wie je vertrouwd in bepaalde situaties. 

Kansen

Dat zorgt er voor dat je misschien bepaalde kansen niet aan zult pakken omdat je het niet vertrouwd. Wanneer je dat doet is het een zeer verstandige keuze. Het zou natuurlijk kunnen gebeuren dat je winst misloopt doordat je niet in bent gegaan op een kans doordat je die niet vertrouwde. 

bitcoin

FOMO

Natuurlijk is het erg jammer als je daardoor winst misloopt, maar het is belangrijk om altijd je gevoel te volgen. Als je twijfelt of een site of service wel echt is, kun je er beter voor kiezen om daar geen gebruik van te maken.

FOMO herkennen

Er zijn erg veel mensen die in zo’n situatie toch hun geld investeren doordat ze bang zijn om winst mis te lopen. Dit wordt ook wel FOMO genoemd. Dat betekent fear of missing out. Het is belangrijk dat je dit fenomeen leert te herkennen bij jezelf. Daardoor kun je namelijk voorkomen dat je een slechte beslissing maakt die je een hoop bitcoins kan kosten. 

Volg het nieuws

Het is ook belangrijk dat je het nieuws rondom cybercriminaliteit op het gebied van bitcoins en cryptomunten in de gaten houdt. Op die manier krijg je namelijk veel mee van de manier waarop internetcriminelen proberen om de bitcoins van anderen af te pakken. 

Criminaliteit vermijden

Hoe beter je op de hoogte bent van de verschillende manieren waarop je opgelicht kunt worden, hoe beter je jezelf daartegen kunt beschermen. Het is belangrijk om bij iedere beslissing die je maakt goed na te denken of het wel een goed idee is om dit te doen. Op die manier kun je een groot deel van de criminaliteit vermijden. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.