Bitcoin of goud, wat is de beste investering in 2021?

bitcoin goud

Het is voor mensen met een grote spaarrekening natuurlijk niet leuk dat de spaarrente ontzettend laag is. Dat komt doordat je met een lage spaarrente weinig rendement krijgt op je spaargeld. Daarom is het voor mensen die veel spaargeld hebben van belang om een nieuwe manier te vinden om toch groei te houden in hun vermogen. Dat is natuurlijk niet makkelijk aangezien je niet te veel risico wilt nemen en je tegelijkertijd zo veel mogelijk rendement wilt behalen. Zo is een investering in bitcoin volgens sommigen te veel risico terwijl anderen dit juist een goede kans vinden. 

bitcoin goud

Traditionele beleggingen

Veel mensen die een grote spaarrekening hebben gaan in tijden van lage spaarrente over naar traditionele beleggingen dit zijn over het algemeen de manieren om je geld met het minst risico te investeren. Daarom zijn het niet de manieren waarop je het meest rendement op je geld kunt behalen. Het is voor sommige mensen lastig om te bedenken waar zij hun geld het best in kunnen investeren. Je wilt voorkomen dat de investering in waarde daalt waardoor je een deel van je spaargeld verliest, maar tegelijkertijd leveren investeringen waar weinig risico aan zit doorgaans veel minder geld op. 

Inflatie

De hoofdreden dat mensen met veel spaargeld er in tijden van een lage spaarrente voor kiezen om hun geld op een andere plek te bewaren is het feit dat de inflatie gewoon doorgaat. Inflatie is het minder waard worden van geld. Dit wordt veroorzaakt doordat de overheid en de centrale bank er voor kunnen kiezen om meer geld bij te drukken. Zij doen dat in tijden van crisis om de economie weer te stimuleren. Door meer geld in omloop te laten komen zullen mensen meer gaan uitgeven. Het enige nadeel hiervan is het feit dat de waarde van het geld minder wordt waardoor jouw koopkracht met je spaargeld achteruit gaat. 

Inflatie tegengaan

Wanneer je merkt dat de inflatie er in jouw geval voor zorgt dat je in de loop van de jaren veel geld zult verliezen, is het verstandig om op zoek te gaan naar een manier waarop jij je geld kunt beleggen. Zo zorg je er voor dat je geld voor jou aan het werk gaat. Hierdoor kun je er voor zorgen dat jouw spaargeld meer rendement behaalt dan de inflatie wegneemt. Op die manier blijft je koopkracht niet hetzelfde, maar groeit deze zelfs. Hierdoor zorg je er met relatief weinig moeite voor dat je steeds meer geld verdient. Het is wel van belang dat je een goede investering doet aangezien je anders geld zult verliezen. 

Verschillende manieren om je geld te beleggen

Het is voor sommige mensen lastig om te beslissen op welke manier zij hun geld willen beleggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bitcoin te kopen. Het is bij het kopen van bitcoin of andere cryptomunten wel van belang dat je er van op de hoogte bent dat de risico’s van een investering in bitcoin groter kunnen zijn dan ze lijken. Daarom is het van belang om je eerst eens goed te verdiepen in deze mogelijke investering. Zo zorg je er voor dat je op de hoogte bent van wat je doet zodat je weet of het slim is om te investeren of niet. Er zijn nog een hoop andere manieren om je geld te investeren. 

Aandelen

Er zijn veel mensen die er voor kiezen om hun geld te investeren in aandelen wanneer zij zien dat de rente op spaargeld laag is. Dat is een goed idee aangezien je hierdoor gebruik kunt maken van de zogenaamde compound interest oftewel rente op rente. Dit betekent dat je rendement op rendement krijgt waardoor je vermogen steeds sneller zal gaan groeien. Hierdoor zal een kleine maandelijkse investering in aandelen in de loop van de jaren op kunnen lopen tot een groot bedrag. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je de juiste aandelen koopt aangezien je anders geen geld zult verdienen.

bitcoin aandelen

Onderzoek doen

Het is niet alleen voor aandelen belangrijk om onderzoek te doen voordat je investeert, maar dit geldt eigenlijk voor iedere vorm van investeren. Je moet nooit investeren in iets wat je niet volledig begrijpt. Dat komt doordat de kans anders aanwezig is dat je bepaalde risico’s die aan een investering vastkleven over het hoofd ziet waardoor je later spijt krijgt van je gebrek aan voorbereiding. Daarom is het van belang om je goed voor te bereiden. Er zijn ook mensen die het liever door het te doen leren. Dat is in principe geen probleem, maar dan alsnog moet je je van tevoren voldoende voorbereiden. 

Risico 

Iedereen die op zoek is naar een manier om zijn of haar geld te investeren moet er voor zorgen dat hij of zij een investering kiest waarbij het risico zo laag mogelijk is. Toch is een investering waarbij je vrijwel geen risico loopt ook niet goed aangezien de beloning die hiertegenover staat een stuk lager zal zijn dan bij een investering waarbij je meer risico neemt. High risk, high reward gaat over het algemeen wel op. Het risico van een investering in bitcoin is groter dan het risico van een investering in aandelen, maar de beloning die je krijgt als de investering goed uitpakt is bij bitcoin dan ook weer hoger. 

Risico’s onderzoeken

Het is dus van belang om voordat je investeert zo veel mogelijk onderzoek te doen naar de verschillende zaken die invloed hebben op hoeveel risico er gepaard gaat met een investering. Door veel onderzoek te doen naar hetgeen waarin je wilt investeren kun jij er voor zorgen dat je een beter beeld krijgt van de risico’s en andere zaken die mogelijk invloed hebben op de keuze die je maakt. Je moet altijd zo veel mogelijk onderzoek doen zodat je een bewuste keuze maakt om te investeren. Als je slechts een deel van de informatie over een investering hebt weet je nooit zeker of je wel de juiste keuze maakt om te investeren. 

Geld verdienen

Tussen de beleggingen die mensen doen zitten grote verschillen. Dat is logisch aangezien niet iedereen dezelfde kijk heeft op bepaalde zaken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die een investering in bitcoin te risicovol vinden. Dit heeft meestal te maken met de hoge volatiliteit of het feit dat het project nog relatief jong is als je het vergelijkt met de aandelenmarkt of bijvoorbeeld de markt voor goud. Daarom zijn er veel mensen die bang zijn om te investeren in bitcoin of andere cryptomunten. Zij kunnen er dan beter voor kiezen om verder te zoeken naar een manier om geld te verdienen waarbij ze minder risico lopen. 

Goud of bitcoin?

Tegenwoordig is de spaarrente erg laag en dat zorgt er voor dat steeds meer mensen op zoek gaan naar andere manieren om geld opzij te zetten voor later. Dat kan door middel van het investeren in aandelen, maar het is bijvoorbeeld ook een idee om eens onderzoek te doen naar goud en bitcoin. Dit zijn beide manieren om rendement te behalen op je spaargeld. Je moet er dan wel voor zorgen dat je jezelf voldoende hebt ingelezen waardoor je precies weet waar je in investeert. Daarom is het van belang om voordat je überhaupt overweegt om te investeren eerst goed onderzoek te doen naar alles wat er komt kijken bij de investering.

Het digitale goud

Vroeger waren de enige twee mogelijkheden die veel mensen zagen als zij hun geld wilden beleggen goud en aandelen. Dat komt doordat er nog geen cryptomunten bestonden en vastgoed voor veel mensen niet te betalen was. Als je een lening kunt krijgen bij een bank is het voor sommige mensen wel mogelijk om een tweede huis te kopen om het te verhuren. Dit levert een mooi passief inkomen op, maar is veel gedoe. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om te investeren in ‘het digitale goud’. Bitcoin kan er voor zorgen dat je rendement behaalt op je spaargeld. 

Een serieuze belegging?

Toen bitcoin net begonnen was, werd dit door veel mensen niet gezien als een ‘serieuze belegging’. In principe is het natuurlijk niet belangrijk wat anderen van je denken als je je geld investeert, maar het is wel een factor die kan meespelen in de prijs. Als niemand vertrouwen heeft in bitcoin is de kans klein dat de waarde ervan zal stijgen. Daarom is het fijn dat bitcoin steeds meer geaccepteerd begint te worden als een echte belegging. Hierdoor neemt de interesse voor cryptomunten in het algemeen steeds meer toe. Dit zal er naar verwachting op de lange termijn voor zorgen dat de prijzen stijgen. 

Niet oneindig

Er zijn een aantal factoren die er voor zorgen dat goud en bitcoin als investering veel van elkaar weg hebben. Dat kan een indicatie zijn van het feit dat de cryptomunt de bijnaam ‘het digitale goud’ echt verdient. Een van de belangrijkste kenmerken van beide investeringen is het feit dat er geen oneindige voorraad van is. Het is bijvoorbeeld voor niemand mogelijk om zomaar even een goudstaaf te maken. Net zo min als het mogelijk is om een nieuwe bitcoin te maken. Dit kan wel door te minen, maar dit kun je vergelijken met het letterlijke ‘minen’ wat nodig is om nieuw goud te vinden. 

Schaarste

Het is voor de waarde van een investering heel goed als deze niet oneindig is. Als er oneindig cryptomunten zijn, zou de prijs makkelijk te controleren zijn door de partij die deze munten aanmaakt. Daarom is het van belang dat er altijd een zekere mate van schaarste heerst op de markt. Dit zorgt er voor dat vraag en aanbod zo veel mogelijk in balans blijft waardoor de waarde van de investering sneller kan stijgen wanneer de vraag toeneemt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wanneer de vraag toeneemt het aanbod ook ineens een stuk groter wordt. Dit is de reden dat geld minder waard wordt bij een inflatie.

21 miljoen munten

Er zijn niet meer dan 21 miljoen bitcoins. Als al deze munten zijn gemined is het niet meer mogelijk om aan nieuwe munten te komen. Het is dan natuurlijk nog wel mogelijk om je munten te verkopen aan een andere gebruiker, maar je kunt geen munten kopen dit net zijn gemined. Bij goud is het natuurlijk ook zo dat de voorraad niet oneindig is. Hierdoor is de prijs van goud ook erg gevoelig voor schommelingen. Het enige nadeel van cryptomunten is het feit dat de meeste overheden hier geen fans van zijn doordat dit er voor zou zorgen dat banken en daarmee ook de overheden een deel van hun macht kwijtraken. 

Stabiel

Als je er voor kiest om een deel van je spaargeld te investeren in cryptomunten of goud, is het van belang dat deze investering zo stabiel mogelijk is. Dat komt doordat je je hierdoor minder zorgen hoeft te maken over eventuele veranderingen van de prijs. Goud wordt al jarenlang door banken en overheden gekocht om toch iets te hebben wat zijn waarde behoudt. Daarom is de waarde van goud al jaren vrij stabiel. Natuurlijk veranderd de prijs wel eens, maar deze is bij lange na niet zo volatiel als de prijs van bitcoin. Toch begint deze ook steeds stabieler te worden. 

Minder volatiel

Het is voor sommige mensen lastig om te investeren in bitcoin omdat zij bang zijn dat de prijs ineens helemaal zal instorten nadat zij hebben gekocht. Dit soort angsten zijn logisch, maar het is toch van belang om ook naar de voordelen te kijken. Zo is het bijvoorbeeld zo dat bitcoin steeds minder volatiel wordt. Dat komt doordat er steeds meer mensen zijn die de cryptomunt gebruiken. Hierdoor wordt de prijs minder snel en minder sterk beïnvloedt wanneer iemand die veel cryptomunten in zijn of haar bezit heeft besluit om alles te verkopen. 

Verschillen en gelijkenissen

De beide investeringsmogelijkheden die ik in deze tekst behandel hebben een aantal overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. Als je niet zo goed weet waar jij je geld het best in kunt investeren, is het van belang om te kijken naar de verschillen. Zo kom je er achter welke investering het best bij je past. Het is wel van belang om in je achterhoofd te houden dat alles wat in deze tekst staat de mening en persoonlijke visie van de schrijver is. Je moet dit dus niet zien als een beleggingsadvies en wij zijn dan ook niet verantwoordelijk voor eventueel verlies wat wordt geleden. 

Opslag bitcoin kost weinig moeite

Het is voor mensen die besloten hebben om in goud te investeren van belang om een aantal zaken te regelen voordat zij investeren. Wanneer je goud hebt gekocht, moet dit natuurlijk wel ergens opgeslagen worden. Daarom is het van belang om hier rekening mee te houden wanneer je investeert. Het is natuurlijk verschillend hoeveel goud iemand koopt, maar het is een feit dat dit op een veilige plek moet worden opgeslagen. Je wilt immers niet het risico lopen dat iemand er met jouw geld vandoor gaat. Wat dat betreft is het veel makkelijker om te investeren in bitcoin. 

Bitcoin opslaan

Als je hebt geïnvesteerd in bitcoin moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je de munten ergens opslaat. Dit kost alleen veel minder moeite van wanneer je een plek moet regelen om je goud in op te slaan. Het is namelijk niet makkelijk om een opslagplaats voor iets waardevols als goud te vinden. Als je cryptomunten hebt gekocht kun je er het best voor kiezen om een hardware wallet aan te schaffen. Dat is de meest veilige plek om je cryptomunten op te slaan. Ze staan nu niet op het internet waardoor hackers en andere kwaadwillenden er niet bij kunnen komen. 

Inspanning van het kopen en verkopen

bitcoin goudstaaf 1

Op dit punt heeft bitcoin weer het voordeel ten opzichte van goud. Dat komt doordat je bij het kopen en verkopen van goud meer inspanning moet verrichten dan wanneer je bitcoin koopt. Het goud is en blijft een fysiek product waardoor het van belang is om iets te regelen voor het transport en de opslag. Om bitcoin naar iemand anders te sturen hoef je slechts het adres van diegene te hebben waarna je de munten eenvoudig via het internet naar de wallet van degene die daar recht op heeft kunt verplaatsen. 

Markt wordt gedomineerd door grote partijen

De samenstelling van de bitcoin markt is niet zo verschillend met de goud markt. Dat komt doordat een groot deel van de munten of van het goud in bezit is van een aantal grote partijen. In het geval van het goud gaat het hierbij natuurlijk om grote banken. Er zijn ook veel kleine investeerders, maar qua marktkapitalisatie zijn de grote partijen nog steeds vele malen groter en machtiger. Bij bitcoin is dit niet heel anders alleen zijn de partijen met veel cryptomunten geen banken, maar meestal gewoon mensen die vroeg hebben geïnvesteerd. 

Conclusie

Bitcoin en goud hebben dus een aantal overeenkomsten, maar er zijn ook een hoop verschillen. Het is moeilijk te zeggen waar je het best in kunt investeren. Je zult naast het lezen van deze tekst nog veel onderzoek zullen doen naar zowel bitcoin als goud om zelf te kijken wat je van deze beide mogelijkheden vindt. Zo kun je zelf bepalen waar jij je geld het liefst in investeert. Het is in ieder geval slim om je te verdiepen in de mogelijkheid om te investeren. Zo voorkom je dat je koopkracht minder wordt als gevolg van de inflatie.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.