Waarom zijn bitcoin en andere cryptomunten zo volatiel? Het komt door deze 5 redenen!

bitcoin

Er zijn steeds meer mensen die interesse hebben in bitcoin en andere cryptomunten. Deze interesse is nog steeds groeiende en dat komt doordat alle crypto-projecten op dit moment ook nog volop in ontwikkeling zijn. Daarom zien veel mensen kansen om te investeren. Als je een goede investering doet in cryptomunten, kun je daar in een korte tijd veel geld mee verdienen. Dit gaat bijvoorbeeld veel sneller dan wanneer je investeert in aandelen. Het is uiteraard ook mogelijk dat de koers van een aandeel in een korte tijd erg snel stijgt, maar toch is dit veel zeldzamer dan wanneer hetzelfde gebeurt bij een cryptomunt als bitcoin.

Investeren

Het feit dat de waarde van een cryptomunt zomaar erg hard kan stijgen, is voor veel mensen een reden om te investeren in cryptomunten. Zij hopen een munt te kopen die vervolgens snel in waarde stijgt. Dat is uiteraard wat iedere trader hoopt. Toch is het erg lastig om de juiste cryptomunt te vinden om in te investeren. Het is namelijk zo dat je nooit kunt weten wat de waarde van een cryptomunt in de toekomst gaat doen. Bovendien heb je geen enkele garantie dat de waarde van de munt niet gaat dalen. Als je nu bitcoin koopt, weet je niet zeker of dit over enkele dagen nog evenveel waard is. 

Risico

bitcoin

Sommige mensen investeren liever niet in cryptomunten omdat zij het risico te groot vinden. Dat komt door de hoge volatiliteit van cryptomunten. Volatiliteit betekent de mate waarin de koers kan fluctueren. Hoe lager de volatiliteit, hoe kleiner de kans dat de koersen ineens hard gaan stijgen of dalen. Door de hoge volatiliteit die alle cryptomunten hebben is de kans dat je veel verlies maakt met je investering aanwezig. Daarom is het van belang om goed na te denken over het risico wat je neemt door hierin te investeren. Het is mogelijk om door je goed te verdiepen in een cryptomunt de risico’s van een investering in te schatten.

Risico inschatten

Het is mogelijk om het risico van een investering in te schatten, maar dit is erg lastig. Bovendien heb je nooit de garantie dat je inschatting klopt. Toch is dit wel de manier om te bepalen of je in een cryptomunt investeert of niet. Wanneer je denkt dat de waarde van een cryptomunt in de toekomst gaat stijgen en je hebt hier goede argumenten voor, kan het slim zijn om in deze cryptomunt te investeren. Toch moet je er wel altijd rekening mee houden dat je het risico loopt om je geld kwijt te raken. Je moet er bij het doen van een investering nooit vanuit gaan dat je winst gaat maken. 

Hoeveel investeer je in cryptomunten?

Wanneer je een cryptomunt hebt gevonden waarvan je verwacht dat deze in de toekomst meer waard wordt, moet je gaan nadenken over het bedrag wat je in de cryptomunt gaat investeren. Je wilt het liefst zo veel mogelijk investeren omdat je dan ook meer terugkrijgt wanneer de koers is gaan stijgen. Het is niet slim om al je spaargeld te investeren aangezien je niet zeker weet of je wel winst gaat maken. Wanneer de waarde van bitcoin of een andere cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd gaat dalen, betekent dat dat je als het ware een deel van je spaargeld verliest.

Investeer alleen geld wat je kunt missen

Het is niet slim om geld te investeren in cryptomunten wanneer je dit in de toekomst nog nodig denkt te hebben. Wanneer je investeert weet je immers nooit zeker of je wel winst gaat maken en daarom kun je hier maar beter niet vanuit gaan. Zo kun je er bijvoorbeeld beter voor kiezen om iedere maand een klein bedrag te investeren. Op die manier voorkom je dat je in geldproblemen komt wanneer je een slechte investering doet, maar je laat toch je portfolio groeien. Dit is voor beginnende traders de slimste manier om te investeren aangezien je het risico zo veel mogelijk spreidt. 

Lees je in voordat je gaat investeren

Wanneer je van plan bent om te gaan investeren in cryptomunten is het van belang om je goed in te lezen in alles wat hiermee te maken heeft. Ook al wil je enkel investeren in bitcoin, is het alsnog van belang om meer te weten te komen over dingen als de blockchain.Het is immers nooit verstandig om te investeren in iets wat je zelf niet volledig begrijpt. Daarom moet je er voor zorgen dat je voordat je investeert in bitcoin voldoende kennis hebt over crypto. Dit helpt je bijvoorbeeld bij het inschatten van de risico’s die er komen kijken bij een investering in cryptovaluta. 

Volatiliteit

Cryptomunten staan bekend om hun hoge volatiliteit. Dat betekent dat de waarde van bitcoin bijvoorbeeld erg snel kan stijgen of dalen. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met een investering in aandelen, is dit een groot risico. Veel mensen zijn daardoor ook bang om te investeren in bitcoin. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die de hoge volatiliteit juist als een kans zien. Dat komt doordat je met de juiste investering in een korte tijd veel winst kunt maken. Het is dan alleen wel van belang dat je goed nadenkt over welke cryptomunten je wel en niet moet kopen. 

Hoe kan het dat bitcoin zo’n hoge volatiliteit heeft?

Dat cryptomunten een hoge volatiliteit hebben is algemeen bekend. Eigenlijk is de volatiliteit voor veel mensen de reden om wel of juist niet te investeren in bitcoin en andere cryptomunten. Sommigen vinden het een te groot risico terwijl anderen vinden dat dit een kans is die je niet moet laten lopen. Iedereen mag zelf bepalen bij welke groep hij of zij zich aansluit. Eigenlijk wordt er vaak gesproken en geschreven over de volatiliteit van bitcoin, maar niemand heeft het over hoe het kan dat deze volatiliteit zo hoog is. Daarom is het voor veel mensen leuk om hier meer over te weten te komen.

Waarom zijn cryptomunten zo volatiel?

Bitcoin is verreweg de meest bekende cryptomunt. Dit komt doordat dit de eerste cryptomunt is die er bestaat. Dat is dan ook de reden dat alle cryptomunten behalve bitcoin altcoins worden genoemd. De volatiliteit van bitcoin is vergelijkbaar met die van de altcoins, maar meestal zijn altcoins nog minder stabiel dan bitcoin zelf. Altcoins hebben een beetje de neiging om bitcoin te volgen qua fluctuaties van de prijs, maar in veel gevallen doen de altcoins er als het ware nog een schepje bovenop. Dit zorgt er voor dat veel mensen weinig vertrouwen hebben in een investering in cryptomunten. 

30% 

bitcoin

In het begin van dit jaar is de waarde van bitcoin in een korte tijd met zo’n 30% gedaald. Dat zorgde er voor dat veel mensen die kritisch zijn op bitcoin direct beweerden dat bitcoin verleden tijd is en dat het nooit meer goed zou komen. Dit is echter onzin aangezien de bitcoin laatst zelfs even de 50.000 dollar heeft aangetikt. Deze plotselinge daling in het begin van het jaar werd door sommigen al verwacht. Dat komt doordat de waarde van bitcoin aan het einde van vorig jaar ontzettend hard is gestegen. Het is dan niet meer dan normaal dat de koers ook weer een keer gaat dalen. 

Verschillende redenen

De hoge volatiliteit van bitcoin is te wijden aan verschillende eigenschappen van de cryptomunt. Dit geldt eigenlijk ook voor alle andere cryptomunten. Daarom is het moeilijk om uit te leggen waarom bitcoin en andere cryptomunten zo volatiel zijn. Het is van belang om kennis te hebben van al deze aspecten zodat je de hoge volatiliteit van cryptomunten goed kunt verklaren. Dit soort dingen zijn erg belangrijk om te weten wanneer je begint met investeren in cryptovaluta. Misschien komt deze kennis niet direct van pas tijdens het traden, maar toch is dit goed om te weten. 

Prijscyclus

De prijscyclus van bitcoin is één van de redenen dat deze zo volatiel is. Mensen die al meerdere jaren in bitcoin of andere cryptomunten handelen weten dat de prijs van een cryptomunt nooit alleen maar blijft stijgen. Het is bijvoorbeeld zo dat de waarde van een munt na een periode van snelle groei als het ware even een tijdje moet afkoelen. In deze tijd zal de waarde van de munt dalen. Na een tijdje begint de waarde van de munt weer te stijgen en daarom proberen veel mensen een cryptomunt te kopen op het moment dat deze aan het afkoelen is. 

Vergelijking met aandelen

Bitcoin en andere cryptomunten worden door veel mensen vergeleken met aandelen. Dat is logisch aangezien dit beide manieren zijn om je geld te investeren. Er zijn echter veel verschillen tussen beide mogelijkheden. Toch is de prijscyclus van bitcoin op een bepaald vlak best te vergelijken met die van veel aandelen. Wanneer de waarde van een aandeel exponentieel stijgt, volgt daarna eigenlijk altijd een korte periode waarin de waarde weer daalt. Het enige verschil is het feit dat dit bij aandelen een stuk minder snel gaat dan bij cryptomunten. Daarom heb je bij aandelen langer de tijd om hierop te anticiperen.

Fases

Als je in cryptomunten investeert heb je te maken met verschillende fases. Soms is er een fase van groei, maar deze wordt normaal gesproken opgevolgd door een fase waarin de waarde juist daalt. Dit is in principe niet erg zolang je maar weet wat je het best kunt doen. Er zijn benamingen voor de verschillende fases waar een markt in zit. Als de prijs aan het dalen is wordt dit een bear market genoemd en wanneer er een periode van groei en een stijging van de prijs is aangebroken, is er sprake van een bear market. Het is voor beginnende traders handig om op de hoogte te zijn van dit soort crypto-jargon.

Het is nog vroeg

Niemand kijkt tegenwoordig nog raar op van de hoge volatiliteit van cryptomunten. Dat komt doordat we er onderhand wel aan zijn gewend dat dit nu eenmaal bij het karakter van cryptomunten hoort. Daarom kunnen mensen zich niet voorstellen dat dit in de toekomst gaat veranderen. Toch is de kans dat dit gebeurt vrij groot. Bitcoin lijkt iets wat al jaren populair is, maar in werkelijkheid staat het nog in zijn kinderschoenen. Dit geldt natuurlijk al helemaal voor andere cryptomunten die nog later zijn ontwikkeld. Het feit dat cryptomunten nog niet zo lang bestaan, is ook een van de oorzaken van de hoge volatiliteit. 

Handelsvolume

Op dit moment heeft bitcoin het grootste handelsvolume van alle cryptomunten. Toch is dit handelsvolume niets als je het vergelijkt met dat van een valuta als de euro of de dollar. Daarom is het dan ook niet zo gek dat cryptomunten nog zo’n hoge volatiliteit hebben. Hoe meer mensen er tegelijk gebruik maken van het netwerk hoe meer dit naar verwachting zal gaan afnemen. Dat komt door het feit dat de prijs dan minder wordt beïnvloed door individuele investeerders die veel geld hebben. Dit soort whales hebben op dit moment erg veel invloed op de prijs.

Verbeteringen

Cryptomunten staan echt nog in hun kinderschoenen. Ook de oudste cryptomunt die er is is nog lang niet helemaal klaar. Het systeem van bitcoin wordt nog steeds verbeterd en naar verwachting zal dat de komende jaren niet heel anders zijn. Dit geeft wel aan hoe vroeg het eigenlijk nog is voor cryptomunten. Wanneer er in de toekomst meer mogelijkheden zijn met cryptomunten doordat deze meer zijn opgenomen in ons normale financiële systeem, zal de volatiliteit waarschijnlijk minder worden. Of deze verwachtingen waargemaakt zullen worden kunnen we maar op één manier achterhalen. 

Manipulatie van de prijs

Doordat er op dit moment nog relatief weinig mensen zijn die gebruik maken van cryptomunten is het voor zogenaamde whales mogelijk om de prijs te manipuleren. Recent was in het nieuws dat Elon Musk had aangekondigd dat Tesla voor zo’n 1.5 miljard aan bitcoin had gekocht. Als Tesla besluit om al deze bitcoins in één keer te verkopen, zorgt dat voor een enorme daling van de waarde van bitcoin. Wanneer een systeem als dat van bitcoin door iedereen op de wereld zou worden gebruikt, zou een gebeurtenis als deze veel minder effect hebben op de koers. 

Toekomst

bitcoin 5

In de toekomst zal het steeds minder makkelijk worden om de prijs van bitcoin te manipuleren. Dit geldt ook voor andere cryptomunten die op dit moment al bestaan. Hoe meer mensen er gebruik maken van het netwerk, hoe moeilijker het wordt om de waarde van de cryptomunt te manipuleren. Dat is dan ook de reden dat veel experts verwachten dat de hoge volatiliteit van cryptomunten in de toekomst een stuk minder zal worden. Dit is volgens sommigen ook de reden dat veel altcoins makkelijker prijsfluctuaties doormaken dan de bitcoin zelf. 

Bitcoin halving

Dit is een factor die alleen bij bitcoin en andere cryptomunten die op dezelfde manier zijn ontwikkeld van toepassing is. Het is namelijk zo dat bij bitcoin eens in de zoveel tijd een zogenaamde block halving plaatsvindt. Dit betekent dat de beloning die miners krijgen gehalveerd wordt. Tot nu toe heeft de halving er altijd voor gezorgd dat de waarde van bitcoin snel is gaan stijgen. De laatste halving die is geweest was in mei 2020. Iedereen die het nieuws sinds die tijd een beetje heeft gevolgd weet wat er daarna met de waarde van de bitcoin is gebeurd.

Beweging van de markt

Door de block halving komt er meer beweging in de markt en dit kan zeker als één van de oorzaken van de hoge volatiliteit van cryptomunten genoemd worden. Bovendien zijn er de afgelopen maanden steeds meer individuele investeerders bijgekomen. Veel van deze investeerders reageren snel op bewegingen van de markt en dit draagt ook weer bij aan de hoge volatiliteit. 

Winst veiligstellen

De correcties die normaal gesproken altijd volgen op een periode van snelle groei zijn om meerdere redenen verklaarbaar. Zo is het voor mensen die geïnvesteerd hebben in een cryptomunt slim om een bepaalde waarde te kiezen waarbij zij hun investering uitcashen en hier euro’s voor terugkrijgen. Het is logisch dat de verleiding om dit te doen voor veel mensen groot is wanneer een cryptomunt sterk in waarde is gestegen. Vooral wanneer de munt een all-time-high bereikt is dit voor veel mensen een reden om te verkopen. Dat is logisch aangezien iedereen die op dat moment verkoopt gegarandeerd winst maakt. 

Daling van de waarde

Vaak is een psychologische grens zoals die van 40.000 dollar of 50.000 dollar voor veel investeerders een moment om te verkopen. Als veel investeerders er op dezelfde manier naar kijken en besluiten om te verkopen wanneer de cryptomunt een bepaalde waarde heeft behaald, zorgt dit er voor dat de waarde van deze cryptomunt daarna weer gaat dalen. Dit wordt door veel mensen als de reden voor de plotselinge dalingen na een periode van groei en toenemende waarde van de cryptomunt. Vooral wanneer heel veel individuele investeerders tegelijk besluiten om te verkopen is dit zeker een oorzaak van de correctie. 

Winst nemen

Er zijn veel mensen die wanneer zij investeren in cryptomunten een bepaalde waarde in hun hoofd hebben waarbij ze hun munten sowieso verkopen. Dat komt doordat je op die manier zorgt dat je het winstdoel wat je voor ogen hebt behaald. Veel mensen verkopen dan hun cryptomunten en gaan iets leuks doen met het geld. In de toekomst wordt het misschien mogelijk om dingen te betalen met je cryptomunten. Als dat mogelijk is, is dit ideaal voor mensen die het liefst zo min mogelijk van hun cryptomunten uitcashen. Zij kunnen dan precies zoveel cryptomunten uitgeven als ze willen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.