Wat zijn bedreigingen voor de Bitcoin en hoe kunnen deze bedreigingen in de kiem gesmoord worden?

bitcoin

De Bitcoin is op dit moment nog steeds aan het groeien. Dat komt doordat steeds meer mensen de kansen zien die ontstaan door Bitcoin. Toch zijn er ook een hoop mensen die denken dat Bitcoin zal gaan falen. Het is natuurlijk niet vast te stellen wie er gelijk heeft over dit onderwerp. Als de Bitcoin op een bepaald moment zou instorten zou dit erg vervelend zijn voor iedereen die er in heeft geïnvesteerd. Het is daarom slim om je te verdiepen in de bedreigingen die er op dit moment zijn voor Bitcoin. Sommige van deze bedreigingen kunnen direct invloed hebben op de koers van de cryptomunt. Dat is nog een reden om het nieuws goed te volgen.

De invloed van de politiek

Bitcoin is gedecentraliseerd, dat betekent dat er geen centrale partij is die alle transacties in de gaten houdt. Alles gaat geautomatiseerd. Dat betekent dat zelfs de president van de Verenigde Staten geen zeggenschap heeft over Bitcoin. Dit betekent echter niet dat hij geen invloed heeft op de koers van de cryptomunt. De invloed van de politiek is groter dan de meeste mensen denken. Dat kan voordelig zijn, maar dat kan ook heel vervelend zijn.

Rusland

Als je bijvoorbeeld in Rusland woont en wilt handelen in cryptomunten is dat erg vervelend. In Rusland geldt er namelijk een verbod op Bitcoin betalingen. Je kunt als land geen betalingen in cryptomunten tegenhouden, maar je kunt de munten wel verbieden als wettig betaalmiddel. In Nederland heeft de politiek ook grote invloed op de Bitcoin. Doordat de wetgeving rondom cryptomunten steeds strenger wordt, kun je dit zeker zien als een bedreiging. Dat betekent onder andere dat je steeds meer stappen moet ondernemen om een account te maken om cryptomunten te verhandelen. Daardoor haken steeds meer mensen af wanneer ze van plan zijn om te gaan handelen in cryptomunten. 

bitcoin

De overheid

Het is logisch dat de overheid deze wetten aanscherpt aangezien cryptovaluta anders de ideale manier is om geld wit te wassen. De lokale politiek kan het je behoorlijk lastig maken door allerlei wetten aan te scherpen. Ze kunnen het je niet onmogelijk maken om te handelen in cryptocurrency, maar wanneer dat verboden is zullen de meeste mensen het traden voorlopig links laten liggen. 

Het protocol van Bitcoin

Bitcoin is nog lang niet zo ver dat alles automatisch gaat. Er zijn elke dag talloze mensen bezig om het netwerk te verbeteren. Doordat er mensen nodig zijn om het systeem draaiende te houden worden er ook wel eens fouten gemaakt. Bitcoin developers zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Het voordeel aan het netwerk van de cryptomunt is het feit dat je kunt werken aan het netwerk zonder dat je het met elkaar eens bent. Om dat allemaal in goede banen te leiden is het belangrijk om het wel eens te zijn over de regels. Daar moet je namelijk altijd duidelijke afspraken over maken. 

Niet eens met de regels

Mensen die het niet eens zijn met de regels van het netwerk kiezen er vaak voor om hun eigen cryptoproject te starten. Er zijn op dit moment al meer dan vierhonderd projecten die gebaseerd zijn op Bitcoin. Deze netwerken vallen echter meestal al snel terug in gebruik en prijs. De Bitcoin spant duidelijk de kroon als het gaat om decentraal geld. Ondanks dat schuilen er in het protocol zeker een aantal gevaren. Het kan namelijk voorkomen dat er een idee wordt doorgevoerd wat achteraf toch geen goed idee blijkt. In principe kunnen alleen alle mensen binnen Bitcoin er voor zorgen dat dit niet gebeurt. Het is beter om alles langzaam te laten ontwikkelen dan allerlei overhaaste beslissingen te nemen. 

Fouten bij het development

In het jaar 2010 zat er een bug in Bitcoin. Dat zorgde er voor dat er meer dan 184 miljard Bitcoin te veel werd aangemaakt. Gelukkig kwamen de developers er op tijd achter en konden ze deze bug verhelpen zonder ernstige gevolgen. Dat deden ze door de patched versie van Bitcoin client uit te brengen. Doordat veruit de meeste mensen dit gingen gebruiken had de bug geen grote gevolgen voor de Bitcoin. Ook al had deze bug geen grote gevolgen is het toch belangrijk om op de hoogte te zijn van de kwetsbaarheid van Bitcoin. Door fouten bij het development kan de koers van de cryptomunt erg snel veranderen wanneer het een keer echt fout gaat.

bitcoin

Het minen van Bitcoin

Het minen van Bitcoin is een van de meest essentiële onderdelen van het netwerk. Dat komt natuurlijk doordat er zonder het minen geen nieuwe munten in omloop komen. Er zijn bedrijven die miljarden investeren in de juiste apparatuur om Bitcoin te kunnen minen. Het lijkt daarom onmogelijk dat miners ooit hun interesse verliezen in het minen. Toch zou dit kunnen gebeuren. In principe werkt het minen zo, de miners zetten hun hardware in om Bitcoin te verdienen. De computers van alle miners zijn eigenlijk in een soort strijd wie als eerst de nieuwe Bitcoin heeft gevonden. 

Hoe meer deelnemers, hoe veiliger

Hoe meer deelnemers het netwerk heeft, hoe veiliger het wordt. De miners helpen dus eigenlijk mee om het netwerk zo veilig mogelijk te houden. Op dit moment komen er nog steeds meer bedrijven bij die interesse hebben in het minen van Bitcoin. Dat komt omdat er daarmee winst valt te behalen. Als je ergens winst mee kunt maken zijn er altijd bedrijven die het interessant vinden. De miners krijgen een vergoeding voor het minen van een Bitcoin. Ze krijgen ook nog een vergoeding wanneer een van hun geminede coins wordt verhandeld. 

Het netwerk

Het netwerk van de cryptomunt past zich automatisch aan wanneer er minder mensen aan het minen zijn. Dat heeft als voordeel dat alles nog naar behoren functioneert wanneer de interesse in het minen afneemt. Als dit zou gebeuren is de kans groot dat de koers later weer bijtrekt. 

Meestal hangt dit van de prijs van de cryptomunt af. Wanneer de munt op een gunstige koers staat zullen er steeds meer mensen in investeren. Het minen zal dan ook automatisch steeds interessanter worden. 

Een 51% aanval

Een 51% aanval op de blockchain kan veel gevolgen hebben voor de toekomst van een cryptomunt. Wanneer er een 51% aanval plaatsvindt betekent dat dat een miner of groep miners probeert het netwerk over te nemen door meer dan de helft van de rekenkracht die is aangesloten op het netwerk te bezitten. Als dit lukt zouden deze mensen de Bitcoins die zij in bezit hebben meerdere keren kunnen uitgeven. Dat is natuurlijk regelrechte fraude. Als zo’n aanval goed uitgevoerd wordt kan dit erg gevaarlijk zijn voor de Bitcoin. Dat zou er voor zorgen dat de cryptomunt niet de zekerheid en veiligheid kan bieden waar die zo om bekend staat. In het jaar 2014 is er een situatie voorgekomen die erg veel weg had van een 51% aanval. 

Rekenkracht

Er was toen namelijk één partij die meer dan de helft van de rekenkracht in bezit had. Dat was de mining pool Gigahash. In principe had deze pool dus transacties kunnen censureren of juist meerdere keren uitvoeren. Het bedrijf beloofde echter meteen om geen misbruik te maken van hun dominantie. Al snel lieten veel miners de pool achter zit nadat er een DDos aanval werd uitgevoerd. Als er een succesvolle 51% aanval wordt uitgevoerd heeft dit volgens veel experts weinig zin. De overige gebruikers kunnen zich namelijk van het netwerk afsplitsen en samen een nieuw netwerk beginnen. Zo wordt de partij die de aanval uitvoerde als het ware buitenspel gezet. 

Quantum computers

In theorie is het mogelijk om toegang te krijgen tot het Bitcoin adres van iemand anders. Dat is uiteraard een grote bedreiging voor het hele netwerk. Je zult je vast afvragen op wat voor manier je kunt inbreken in het Bitcoin adres van iemand anders. Het is mogelijk om de private key van iemands adres te raden. De private key is de code die je nodig hebt om je cryptomunten te beheren. Om die code te raden moet je ontzettend veel combinaties uitproberen totdat je de goede code hebt geraden. Dat doe je natuurlijk niet zelf, daarvoor heb je een computer nodig. 

Computers

De computer is dan als het ware constant een nieuwe combinatie aan het bedenken om uit te proberen. Er zijn miljarden verschillende combinaties die mogelijk zijn als code. Als jouw computer de goede code heeft geraden kun je de cryptomunten van iemand anders beheren. Je bent dan in principe ingebroken in iemands wallet en je kunt alles doen met de Bitcoins die het account bevat. Er zijn ongetwijfeld talloze pogingen geweest van mensen die dit hebben geprobeerd. 

Nog steeds niet gehackt

Tot op de dag van vandaag is dat echter nog niemand gelukt. Dat komt doordat je daarvoor computers nodig hebt die vele malen sneller zijn dan de snelste computers op dit moment. Een Bitcoin developer genaamd Luke Dash jr berekende dat je zelfs met de meest hoogwaardige en geavanceerde grafische kaarten van dit moment extreem lang nodig hebt voordat de computer alle mogelijke combinaties heeft geprobeerd. Volgens hem zou dat gemiddeld zo ongeveer 38593493520073954175290747912192 jaren kosten. Het gaat hierbij om het kraken van een ouder Bitcoin adres. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het is om iemands persoonlijke code te kraken wanneer je niets weet van die code. Je hoeft je daarom voorlopig geen zorgen te maken dat iemand zomaar bij jouw cryptomunten kan.

Private key veilig opbergen

Het is wel belangrijk om jouw private key goed te bewaren. Doe dit nooit op iets wat verbonden is met het internet. Het is het meest veilig om deze code op papier te zetten en in een kluis of iets dergelijks te bewaren. Er zijn mensen die beweren dat met de komst van snellere computers de Bitcoin ten onder zal gaan. De meeste experts betwijfelen dat aangezien de computers die zorgen voor de beveiliging van het netwerk ook steeds sneller worden. Als deze verhouding hetzelfde blijft zal het nog steeds hartstikke veilig zijn om gebruik te maken van het Bitcoin netwerk. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.