5 gevaren voor bitcoin in de komende 10 jaar

bitcoin

Er zijn overal ter wereld mensen die hebben geïnvesteerd in bitcoin. Dat komt natuurlijk doordat de waarde van de cryptomunt eigenlijk al sinds de start van bitcoin is blijven stijgen. Het is natuurlijk niet zo dat de waarde van bitcoin nooit is gedaald, maar op de lange termijn is deze cryptomunt steeds maar meer waardevol aan het worden. Daardoor is het voor veel mensen een interessante investering. Dat komt ook doordat er door de coronacrisis meer mensen zijn die hun vertrouwen in de grote banken hebben verloren. 

Minder vertrouwen

Veel mensen hebben op dit moment minder vertrouwen in de nationale banken en in banken in het algemeen. Dat komt natuurlijk door allerlei verschillende oorzaken, maar de huidige situatie rondom het coronavirus is waarschijnlijk één van de hoofdredenen. Het is namelijk zo dat er erg veel mensen zijn die door de coronacrisis veel geld zijn verloren of misgelopen. Daardoor neemt het algemene vertrouwen in banken af. Ook de waarde van bepaalde fiatvaluta is op dit moment aan het dalen.

Investeren

Wanneer de waarde van bepaalde munten daalt, neemt meestal ook het vertrouwen van de mensen in deze munt af. Daardoor gaan veel mensen op zoek naar andere manieren om hun spaargeld te bewaren. Je kunt natuurlijk allerlei manieren bedenken om je spaargeld te investeren. Er zijn steeds meer mensen die dit proberen. Dat komt doordat je op dit moment erg weinig rendement op je spaargeld krijgt wanneer je het op de bank laat staan. De rente is op dit moment zo laag dat het voor de meeste mensen weinig zin heeft om hun geld op de bank te laten staan. 

Bitcoin kopen

Als je spaargeld op de bank hebt staan wat je binnenkort niet meer nodig hebt, kun je er voor kiezen om dit te investeren in bitcoin. Dat is voor veel mensen natuurlijk een aantrekkelijke investering op dit moment. De waarde van bitcoin is op dit moment namelijk alleen maar aan het stijgen. Daardoor zijn er veel mensen die er over nadenken om bitcoin te kopen. Zij zijn alleen bang dat er nog een correctie van de prijs komt waardoor je een hoop geld kunt verliezen. 

Geld kwijtraken

Het komt natuurlijk vaker voor dat er nadat er een piek is bereikt een correctie komt waardoor de prijs daalt. Veel mensen zijn bang dat dat ook gaat gebeuren doordat de prijs de laatste tijd ontzettend hard aan het stijgen is. Daardoor weten veel mensen niet goed of zij op dit moment wel moeten investeren in bitcoin. Je wilt immers voorkomen dat je een deel van je spaargeld kwijtraakt doordat je op het verkeerde moment investeert in bitcoin. Het is natuurlijk onmogelijk om zeker te weten wat er in de toekomst gaat gebeuren met de koers van bitcoin. Daardoor blijft bitcoin kopen in feite altijd een gok. 

Naar de toekomst kijken

Als je van plan bent om te gaan investeren in bitcoin, is het belangrijk om goed na te denken over of dit het goede moment is om bitcoin te kopen. Dat komt doordat bitcoin en cryptomunten in het algemeen een hoge volatiliteit hebben. Daardoor kan de prijs van bitcoin erg snel stijgen en dalen. Voor veel mensen is dit een reden om juist geen cryptomunten te kopen. Je kunt namelijk beter aandelen kopen als je meer zekerheid wilt hebben. Daarentegen is het door de hoge volatiliteit van bitcoin ook weer mogelijk om in een korte tijd veel winst te maken. 

bitcoin

Veel winst

Je kunt dus erg veel winst maken door op het goede moment in een cryptomunt als bitcoin te investeren. De prijs kan namelijk erg snel stijgen. Soms stijgt de prijs van een cryptomunt erg hard om daarna weer sterk te dalen. Daardoor zijn veel mensen erg bang dat ze net in een cryptomunt investeren wanneer deze begint te zakken. Wanneer je op zo’n moment net een hoop geld hebt geïnvesteerd in een cryptomunt is dat natuurlijk ontzettend zuur. Veel mensen maken dan de fout om uit frustratie meteen de munten te verkopen en hun verlies te nemen. 

Wachten

Wanneer je in een cryptomunt hebt geïnvesteerd en deze begint te dalen, kun je er beter voor kiezen om te wachten met het verkopen van de cryptomunt. Dat komt doordat je er daardoor voor kunt zorgen dat je toch nog geld verdient met deze investering. Het komt namelijk erg vaak voor dat een cryptomunt een tijdje daalt en daarna weer begint te stijgen. Je moet er dus voor zorgen dat je op het goede moment een cryptomunt koopt, maar als dit niet lukt moet je niet in paniek raken. 

Stijgen

Vaak gaat een cryptomunt vanzelf weer stijgen wanneer deze een tijdje omlaag is gegaan. Daardoor is het slim om gewoon te wachten totdat jouw cryptomunten weer meer waarde krijgen. Je hebt talloze voorbeelden van cryptomunten die na een daling uiteindelijk toch meer waard zijn geworden. Zo is de bitcoin na het bereiken van een recordwaarde al eens behoorlijk gaan dalen. Als je op dat moment je bitcoins hebt verkocht, baal je daar natuurlijk erg van op dit moment. Nu is de bitcoin natuurlijk veel meer waard dan toen. 

Lange termijn

Het is dus slim om te investeren met de gedachte om op de lange termijn winst te maken. Dat is een stuk verstandiger dan verwachten dat je binnen een korte tijd veel geld kunt verdienen. Dit is natuurlijk zeker mogelijk, maar dan moet je erg veel geluk hebben bij het doen van de investering. Je moet dan namelijk precies op het juiste moment investeren waardoor je meteen in een stijging van de waarde terecht komt. De kans dat dit gebeurt is natuurlijk heel klein en daarom hebben de meeste mensen dit geluk niet. Je kunt dan beter wachten totdat de prijs is gestegen zodat je meer winst maakt. 

Geld verdienen

Om veel geld te verdienen met bitcoin, moet je dus op het goede moment investeren, maar de ervaring leert dat je als je lang genoeg wacht ook winst kunt maken wanneer de prijs is gedaald. Tot nu toe is dat namelijk altijd gebeurt bij bitcoin. Toch betekent dat niet dat dit in de toekomst ook altijd zal blijven gebeuren. Daardoor zijn veel mensen alsnog bang om te investeren in cryptomunten. Je hebt namelijk nooit de garantie dat je al je geld terug zult krijgen. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen nog steeds een beetje angstig zijn om te investeren. 

Gevaren inschatten

Het is belangrijk om goed na te denken over de gevaren van een investering in een cryptomunt. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat je een cryptomunt uitkiest waarbij het risico zo laag mogelijk is. Daardoor is het risico dat je je geld verliest dus minder hoog dan bij sommige andere cryptomunten. Uiteindelijk blijkt bitcoin voor veel mensen de meest verstandige investering. Dat komt doordat we uit het verleden leren dat bitcoin een van de meest betrouwbare cryptomunten is. 

Risico’s

Er zijn veel mensen die bang zijn dat de waarde van bitcoin in de toekomst zal gaan dalen. Daar zijn allerlei verschillende redenen voor. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken en daardoor weet niemand wie er gelijk heeft over dit onderwerp. Toch is het belangrijk om goed na te denken over de mogelijke risico’s van een investering in bitcoin. Daardoor krijg je namelijk een beter idee van hoe groot de kans is dat jij verlies zou maken op je investering. Dit is belangrijk om te weten aangezien je daardoor kunt bepalen of je dit risico neemt door te investeren. 

Geld verliezen

Natuurlijk zijn er al sinds het begin van het succes van cryptomunten altijd mensen geweest die sceptisch waren. Dat komt doordat het een hele nieuwe manier is om geld te investeren en doordat veel mensen daardoor niet goed begrijpen wat het precies is. Toch zijn er ook mensen die zich wel hebben verdiept in bitcoin en andere cryptomunten die bang zijn voor bepaalde dingen in de toekomst. Er zijn namelijk bepaalde dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren waardoor de waarde van bitcoin daalt. 

Verschillende oorzaken

Een daling van de waarde van bitcoin zou door een heleboel verschillende oorzaken kunnen komen. Er zijn namelijk erg veel verschillende mensen die bepaalde gevaren zien voor in de toekomst. Natuurlijk lijken sommige van deze gevaren meer realistisch dan anderen, maar het is sowieso niet onverstandig om je hier een beetje in te verdiepen. Op die manier krijg je een beter beeld van bepaalde risico’s die er komen kijken bij het investeren in bitcoin. Daardoor kun je al deze risico’s meenemen in je keuze om wel of niet te investeren. 

Komende tien jaar

Het is slim om je vooral te verdiepen in de gevaren voor de prijs van bitcoin op de lange termijn. Dat komt doordat je op de lange termijn ook veel meer winst kunt pakken met je investering. Daardoor is het sowieso slim om als beginnende trader voor investeringen op de lange termijn te gaan. Als je kijkt naar de risico’s voor de bitcoin in de komende tien jaar, is dat slim doordat je op die manier kunt weten of het verstandig is om te investeren. Op die manier kun je dus zorgen dat je een weloverwogen keuze maakt. 

5 gevaren

In deze tekst staan vijf mogelijke gevaren voor de bitcoin in het komende decenium. Het is wel belangrijk om deze tekst niet als een advies om bitcoin wel of niet te kopen te zien. Dit is alleen een lijst van zaken die er mogelijk voor zouden kunnen zorgen dat bitcoin geen goede investering meer is. Je weet natuurlijk nooit of dit ook echt zou gebeuren en daardoor is het belangrijk om goed zelf na te denken wanneer je twijfelt om te investeren in bitcoin of niet. Daardoor moet je ook zelf beoordelen hoe groot jij denkt dat de kans is dat de prijs van bitcoin zal dalen in de toekomst. 

Zelf nadenken

Het is sowieso erg belangrijk om altijd zelf na te denken wanneer je gaat investeren in cryptomunten in het algemeen. Dat komt doordat je er op die manier voor kunt zorgen dat je een investering doet waar je honderd procent achter staat. Je kunt je het best niets aantrekken van wat anderen zeggen. Natuurlijk kun je wel adviezen aannemen van anderen, maar je moet natuurlijk altijd goed nadenken of dit wel een goed advies is. Op die manier voorkom je dat je door adviezen van anderen geld verliest. Denk ook goed na of degene die je advies geeft over cryptomunten er wel echt zo veel verstand van heeft. 

Kijken naar de toekomst

Je moet voordat je gaat investeren in cryptomunten sowieso eerst goed kijken naar jouw verwachtingen van de toekomst. Dat komt doordat je er op die manier voor kunt zorgen dat je een beter beeld krijgt van mogelijke risico’s voor in de toekomst. Zo kun je dus voorkomen dat je bijvoorbeeld een investering doet waar je later spijt van krijgt. Je moet zelf inschatten hoe groot de kans is dat bepaalde gevaren werkelijkheid worden. Dat komt doordat je bij bitcoin nooit goed weet wat er in de toekomst kan gaan gebeuren. 

Daling in de toekomst

Het is goed mogelijk dat de waarde van bitcoin in de toekomst zal gaan dalen. Een daling in de waarde van bitcoin wordt meestal ergens door veroorzaakt. Het gebeurt namelijk niet zomaar dat de waarde van een cryptomunt lager wordt. Helemaal bij een cryptomunt met zo veel gebruikers als bitcoin is het logisch dat een daling in de waarde door een gebeurtenis wordt veroorzaakt. In deze tekst staan verschillende redenen die er voor zouden kunnen zorgen dat de waarde van bitcoin in de toekomst sterk zal gaan dalen. 

Politiek

Zelfs de president van Amerika heeft geen zeggenschap over de prijs van bitcoin. Het is namelijk niet zo dat je als president van Amerika kunt bepalen wat er met de waarde van bitcoin gebeurt. Daardoor is het voor veel mensen erg fijn om bitcoin te bezitten. Dit is namelijk een decentrale cryptomunt waardoor je niemand hebt die de prijs van de bitcoin kan bepalen. Er is dus geen centrale bank of instantie die er voor zorgt dat de waarde van bitcoin stabiel is. Dat zorgt er onder andere ook voor dat de volatiliteit van bitcoin zo hoog is. 

Decentraal

Juist het feit dat cryptomunten decentraal zijn maken ze zo aantrekkelijk voor veel mensen. Dat komt doordat er daardoor niemand is die invloed heeft op het systeem van bitcoin. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de blockchain. Dat is het systeem waardoor het mogelijk is om zonder centrale partij toch een handelsplatform voor cryptomunten te starten. Je kunt zonder blockchain eigenlijk geen enkele cryptomunt volledig decentraal laten functioneren. Op dit moment is er namelijk nog geen ander systeem wat hetzelfde effect heeft als blockchain. 

Tegenstanders van cryptomunten

Er zijn veel verschillende cryptomunten. Dat is mooi voor mensen die het leuk vinden om in cryptomunten te investeren, maar er zijn ook veel tegenstanders van cryptomunten. Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom mensen tegen crypto’s in het algemeen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die bang zijn dat cryptomunten door criminelen gebruikt zullen worden voor allerlei illegale praktijken. Dat komt natuurlijk doordat er geen centrale partij is die toezicht kan houden op alle transacties. 

Geen toezicht

Doordat er niemand is die toezicht houdt op alle betalingen op de blockchain van een bepaalde cryptomunt zijn veel mensen die geen verstand hebben van cryptomunten bang dat cryptomunten alleen maar door criminelen gebruikt zullen worden om handel te drijven. Op zich is deze angst niet volledig onterecht, er zijn namelijk in het verleden al vaker hackers geweest die in ruil voor bepaalde gehackte wachtwoorden bitcoins vragen. Dit soort dingen hebben er voor gezorgd dat er veel mensen zijn die liever zouden zien dat er meer regelgeving was voor cryptomunten in het algemeen. 

Verschillen tussen landen

bitcoin 3137984 1920

In sommige landen zijn er andere regels over cryptomunten dan in andere landen. Dat zorgt er voor dat het voor criminelen mogelijk een stuk gemakkelijker is om cryptomunten voor illegale zaken te gebruiken in bepaalde landen. Daardoor zou het een stuk beter zijn wanneer alle landen samen bepaalde regels zouden invoeren. Het heeft anders toch vrij weinig zin om dit soort regels in te voeren. De criminelen zullen dan namelijk alleen maar verplaatsen waardoor er uiteindelijk niets opgelost wordt. 

Invloed van de politiek

Er zijn dus geen politici die de prijs van bitcoin of andere cryptomunten rechtstreeks kunnen beïnvloeden. Dat is natuurlijk fijn voor iedereen die wil investeren in cryptovaluta aangezien je daardoor niet het risico loopt dat je investering in een keer een stuk minder waard is geworden. Toch is het wel mogelijk voor politici om invloed uit te oefenen op de koers van cryptomunten in het algemeen. Dat geldt natuurlijk wel alleen voor de meest machtige politici. Er zijn verschillende manieren waarop zij invloed kunnen uitoefenen op de waarde van bitcoin. 

Politici

Je kunt als politicus een hoop invloed uitoefenen op de prijs van bitcoin of andere cryptomunten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er in de Verenigde Staten een wet wordt ingevoerd waardoor er een stuk meer regels zijn voor het kopen en verkopen van cryptomunten. Door zo’n soort wet kan de waarde van een cryptomunt ontzettend dalen. Vooral wanneer dit soort wetten worden ingevoerd in een land waar veel mensen handelen in cryptovaluta heeft dit veel effect op de wereldmarkt. 

Daling van de prijs

Wanneer er nieuwe wetten of regels komen over het kopen of verkopen van cryptomunten is het mogelijk dat de prijs hierdoor ontzettend wordt beïnvloed. Dat komt vooral door regels die het moeilijker maken om cryptomunten te kopen. Dit soort regels zorgen er natuurlijk voor dat mensen minder snel de neiging hebben om cryptomunten te kopen. Doordat er minder mensen zijn die gaan investeren in cryptomunten zal de waarde van deze munten dalen. Het is natuurlijk erg verschillende hoe veel effect zo’n nieuwe regel kan hebben. 

Nieuwste regels

Je ziet tegenwoordig al veel effecten van de nieuwste regels rondom cryptomunten. Zo moet je jezelf bijvoorbeeld al legitimeren voordat je investeert in cryptomunten. Dat is voor veel mensen erg vervelend aangezien zij cryptomunten juist zo interessant vinden door de anonimiteit en het decentrale van de munten. Daardoor is het voor veel mensen ontzettend vervelend dat er steeds meer nieuwe regels komen over cryptomunten. De nieuwe regels over het legitimeren zijn niet de enige, er zijn ook nog andere nieuwe wetten die het kopen en verkopen van cryptomunten nog meer aan banden legen. 

Autoriteiten

De Nederlandse Centrale Bank is licentieverstrekker voor alle bitcoin en crypto bedrijven van Nederland. Dat zorgt er voor dat zij kunnen bepalen wat je moet doen om een licentie te krijgen voor je bedrijf. Daardoor eisen zij dat bedrijven die in de wereld van bitcoin willen toetreden veel gegevens van hun klanten verzamelen. Dit maakt het voor veel mensen een stuk minder aantrekkelijk om te investeren in bitcoin of andere cryptomunten. Op deze manier hebben dit soort nieuwe regels invloed op de koers van verschillende cryptomunten.

Positieve en negatieve effecten

Er zijn dus een hoop nadelen aan het maken van nieuwe regels voor bitcoin en andere cryptomunten, maar dit kan ook nuttige effecten hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat criminelen makkelijker kunnen worden getraceerd wanneer zij een betaling in bitcoin hebben ontvangen. Dit is natuurlijk erg handig in veel situaties. Zo zie je maar weer dat niet alle regels rondom bitcoin alleen maar nare gevolgen hebben. Toch is het belangrijk om hier over na te denken voordat je investeert.

Verbod op bitcoin

De koers van bitcoin wordt pas echt beïnvloedt door de politiek wanneer er een verbod op bitcoin betalingen komt. Dit kun je je natuurlijk niet goed voorstellen in Nederland aangezien wij op dit soort gebieden erg vrij zijn, maar in Rusland is er bijvoorbeeld echt een verbod op bitcoin betalingen. Dat is natuurlijk erg vervelend voor de mensen die in Rusland wonen en geld hebben geïnvesteerd in bitcoin. Het is nu natuurlijk nog steeds niet onmogelijk om bitcoin te kopen in Rusland, maar dit soort regels zorgen er voor dat het nooit aan zal slaan bij het grote publiek. 

Toekomstig verbod

De kans dat dit gebeurt is niet zo heel groot, maar er zijn toch echt mensen die bang zijn voor een wereldwijd verbod op bitcoin in de toekomst. Er zijn meerdere redenen waardoor er mensen zijn die dit denken. Zo zijn veel mensen bang voor de invloed van de banken. Dat komt doordat cryptomunten natuurlijk erg bedreigend zijn voor grote banken. Stel je namelijk eens voor dat iedereen gebruik gaat maken van cryptomunten zoals bitcoin om te betalen. Dan zijn de grote banken van dit moment ineens overbodig. Bovendien zou de overheid dan ook een stuk minder macht hebben over het geld. 

Protocol

Een andere mogelijke bedreiging voor de toekomst van bitcoin is het protocol waar gebruik van wordt gemaakt. Dat komt doordat het netwerk open source is wat betekent dat developers van overal ter wereld samen kunnen werken om het netwerk beter te maken. Dit is natuurlijk heel mooi aangezien het netwerk hierdoor alsmaar beter aan het worden is. Toch kan dit ook risico’s met zich meebrengen. Deze developers blijven namelijk mensen en waar mensen werken is er natuurlijk altijd de kans dat er fouten worden gemaakt. 

Meer dan tien jaar

De kans dat er op dit moment nog een fout zit in het systeem van bitcoin is erg klein. Dat komt doordat het systeem al meer dan tien jaar in de lucht is. In deze tijd zijn er natuurlijk talloze aanvallen geweest die allemaal zijn afgeslagen. Daardoor is het netwerk steeds een beetje beter en sterker geworden. Toch ligt het grootste gevaar voor de toekomst van bitcoin volgens sommige mensen bij het feit dat er mensen zijn die nieuwe aanpassingen aan het netwerk kunnen doen. Bij mensen werk kunnen namelijk altijd fouten gemaakt worden. 

Oneens

Veel bitcoin developers zijn het met elkaar oneens over allerlei zaken op het netwerk. Het mooie aan het netwerk van bitcoin is het feit dat het mogelijk is om ondanks dat je het met elkaar oneens bent toch samen kunt bouwen aan het netwerk. Je kunt dan namelijk jouw eigen aanpassingen doen zoals jij het netwerk het liefst zou zien. Op die manier kun je er dus met alle developers voor zorgen dat het netwerk steeds een beetje beter wordt. Dat is voor veel mensen één van de redenen om in bitcoin te gaan investeren. 

Ontwikkelingsproces

Het ontwikkelingsproces van bitcoin is hetgeen waar veel mensen gevaar in zien. Dat komt doordat al het werk in dit proces wordt gedaan door mensen. Het kan natuurlijk voorkomen dat één van de mensen die in dit proces meehelpt een fout maakt waardoor het netwerk tijdelijk niet veilig is of waardoor er iets anders mis gaat. Dit zijn dingen waar veel mensen bang voor zijn. Dat komt doordat er op die manier wel eens ontzettend vervelende dingen kunnen gebeuren met het bitcoin netwerk. 

Het verleden

In het verleden is het al vaker gebeurt dat er door een fout van één of meerdere developers bepaalde dingen mis zijn gegaan op het netwerk. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er in 2010 een keer door een fout van developers 184 miljard extra bitcoin werd aangemaakt. Dat is natuurlijk ongelooflijk veel geld wat zo maar in eens wordt gecreëerd door een fout. De kans dat zoiets nog eens gebeurt is natuurlijk niet heel groot, maar het risico voor de toekomst van bitcoin als zoiets ooit nog een keer gebeurt is wel erg groot. Zo’n soort fout zou de prijs van bitcoin namelijk enorm kunnen beïnvloeden. 

Oplossing

Het is natuurlijk erg gevaarlijk voor de bitcoin wanneer er in eens zo veel nieuwe bitcoins worden aangemaakt. Daardoor is het zaak om dit soort fouten zo snel mogelijk op te lossen. Als er in een keer zo veel nieuwe bitcoins zijn zal dit de waarde van de cryptomunt natuurlijk ontzettend beïnvloeden. Het is namelijk zo dat er een enorme inflatie kan ontstaan wanneer er in eens zo veel nieuwe cryptomunten zijn. Dit wil je als developer natuurlijk voorkomen en daardoor is het belangrijk om er voor te zorgen dat dit soort problemen zo snel mogelijk worden opgelost. 

Patched

Er zijn natuurlijk verschillende manieren hoe je een fout als deze zou kunnen oplossen. Gelukkig waren de developers van de cryptomunt er in 2010 op tijd bij zodat er een grote ramp voorkomen kon worden. Zij hebben namelijk zo snel mogelijk een patched versie van bitcoin uitgebracht. Deze versie had natuurlijk niet de 184 miljard extra coins. Gelukkig accepteerde het grootste deel van de deelnemers van het netwerk deze versie en was het probleem hiermee opgelost.

De toekomst

Door dit soort fouten worden we wel allemaal met de neus op de feiten gedrukt. Je krijgt hierdoor namelijk wel een beter beeld van bepaalde gevaren die er toch altijd zijn. Het is namelijk niet voor te stellen wat voor gevolgen een fout als deze kan hebben in de toekomst. Wanneer er genoeg mensen zijn met kwaad in hun zin, zijn de gevolgen voor het netwerk niet te overzien. Daardoor is het goed om hier rekening mee te houden wanneer je van plan bent om te gaan investeren in cryptomunten. 

Minen

Er zijn veel mensen die hebben geprobeerd om geld te verdienen met het minen van bitcoin. Het is niet gek dat zo veel mensen die hebben geprobeerd aangezien je een hoop geld kunt verdienen met het minen. Je moet het dan alleen wel op de goede manier aanpakken. Het is namelijk ook mogelijk om veel tijd en geld te investeren in minen om daar vervolgens niets voor terug te krijgen. Daardoor is het belangrijk om juist op dit moment alleen in mining te investeren wanneer je erg veel startkapitaal hebt. 

Hoe werkt minen?

Het is belangrijk om eerst te begrijpen hoe het minen van bitcoin en andere cryptomunten werkt. Dat zorgt er namelijk voor dat je ook beter kunt begrijpen wat de risico’s van het minen zijn. Minen is iets heel anders dan veel mensen denken bij het horen van de naam. Vaak denken mensen namelijk dat je door te minen nieuwe bitcoins vindt. Dat is echter niet zo, je helpt als miner eigenlijk mee met het beveiligen van het netwerk. Je laat als het ware je computer het werk doen.

Blockchain

De blockchain van een cryptomunt als bitcoin kun je het best zien als één grote database. In deze database staan alle transacties die zijn uitgevoerd op het netwerk. Het is belangrijk dat deze transacties deels versleuteld zijn zodat niemand een aanpassing kan doen aan de blockchain. Je moet er dus voor zorgen dat er mensen zijn die hun computer inzetten om de verschillende blokken van de blockchain te beveiligen. Deze blokken met informatie worden allemaal aan elkaar gemaakt als een soort ketting van blokken. Vandaar ook de naam blockchain. 

Mining

De blokken van een blockchain worden niet vanzelf versleuteld. Hier moeten computers hard voor aan het werk. Als het goed is wordt er elke tien seconden een nieuw blok aangemaakt. Deze blokken worden versleuteld door de mensen die hun computer inzetten voor het minen. Als het ware moet er een soort ontzettend moeilijke som worden opgelost wanneer er een blok versleuteld wordt. Slechts één van de computers die wordt gebruikt om te minen kan deze som als eerst goed hebben. 

bitcoin mining

Versleutelen

Het is belangrijk om als eerste te zijn met het versleutelen van een blok. Dat is namelijk de enige manier om een beloning te krijgen voor het minen. Daardoor is het erg fijn om een computer te hebben met zo veel mogelijk rekenkracht. Op die manier kun je er namelijk voor zorgen dat jij meer kans maakt om de eerste te zijn die een nieuw blok aanmaakt. Doordat je zo veel rekenkracht nodig hebt om de eerste te zijn, zijn er steeds minder normale mensen zoals jij en ik die proberen bitcoin te minen. 

Bedrijven

In het begin van bitcoin was het voor mensen met een normale computer mogelijk om leuk bij te verdienen met het minen van bitcoin. Op dit moment is dat eigenlijk niet meer mogelijk doordat je nu ontzettend veel rekenkracht moet hebben om überhaupt kans te maken op de beloning. Daardoor is het nu voor normale mensen niet meer interessant om te gaan minen. Er zijn namelijk allerlei grote bedrijven die ontzettend veel hebben geïnvesteerd in bepaalde mining apparatuur. Dat is natuurlijk slim van die bedrijven, maar het zorgt er wel voor dat normale mensen eigenlijk niet meer hoeven te proberen om bitcoin te minen. 

Aanpassen van de moeilijkheid

Het is belangrijk dat er gemiddeld elke tien seconden een nieuw blok wordt aangemaakt. Daardoor zorg je er namelijk voor dat het systeem in evenwicht blijft. Er zijn op dit moment natuurlijk veel meer miners dan vroeger. Bovendien hebben de computers die gebruikt worden erg veel rekenkracht. Het is dan natuurlijk lastig om er voor te zorgen dat het minen in hetzelfde tempo gaat. Gelukkig hebben de ontwikkelaars van bitcoin daar wat op bedacht. De moeilijkheid van de som die opgelost moet worden wordt steeds hoger gemaakt. Daardoor zal het langer duren voordat iemand de som weet op te lossen met zijn computer. 

Minder interesse

Dat de moeilijkheid van deze som steeds automatisch wordt aangepast is erg slim. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat de som makkelijker wordt wanneer de interesse in het minen afneemt. Daardoor blijft het voor bepaalde groepen aantrekkelijk om bitcoin te minen wanneer de interesse in bitcoin afneemt. Op die manier zal het systeem van bitcoin nog lang kunnen blijven voortbestaan. 

Minder beloning

Het is belangrijk dat er een goede beloning blijft hangen aan het minen van bitcoin. Dat komt doordat er alleen op die manier mensen zullen zijn die blijven minen. Er zijn namelijk geen miners die puur vanuit de goedheid van hun hart minen. Zij hopen natuurlijk allemaal dat ze winst weten te maken met het minen. Daardoor is de grootste bedreiging voor bitcoin op dit moment misschien wel het kwijtraken van de miners waardoor het netwerk niet meer veilig is. 

51% aanval

De miners van het netwerk zorgen dus voor de beveiliging. Dat doen ze niet alleen door de blokken te versleutelen, maar ook op een andere manier. Het is namelijk zo dat iedere transactie op het netwerk moet worden goedgekeurd door het netwerk. Dit gebeurt eigenlijk gewoon volgens het principe meeste stemmen gelden. Als meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk aangeeft dat een transactie goed is, wordt deze goedgekeurd. Dat is natuurlijk een goede manier van beveiligen aangezien je daardoor veel verschillende computers laat kijken naar een transactie. 

Veel rekenkracht

Het is dus belangrijk dat er zo veel mogelijk rekenkracht is op het netwerk. Dat zorgt er namelijk voor dat het netwerk nog veiliger wordt. Daardoor wordt het namelijk moeilijker om meer dan de helft van de rekenkracht in je bezit te hebben. Tegelijkertijd levert dit ook weer gevaren op. Er zijn namelijk veel mensen die bijvoorbeeld bang zijn voor een zogenaamde 51% aanval. Dat is namelijk een manier waarop criminelen ineens de hele blockchain op zijn kop kunnen zetten. 

Hoe werkt het?

Iedere transactie moet dus worden goedgekeurd. Daardoor is het belangrijk dat er altijd genoeg rekenkracht is aangesloten op het netwerk. Je maakt het risico op een aanval dan een stuk kleiner. Bij een 51% aanval proberen criminelen namelijk met meer dan de helft van de rekenkracht in handen allerlei transacties te doen. Zij moeten dan natuurlijk eerst een manier bedenken om meer dan de helft van de rekenkracht in handen te krijgen. Dat is natuurlijk erg lastig, vooral bij zo’n groot netwerk als dat van bitcoin.

Veel rekenkracht

Je moet natuurlijk ontzettend veel rekenkracht in handen hebben om een 51% aanval uit te voeren op het netwerk van bitcoin, maar dit is niet onmogelijk. Daardoor zijn veel mensen bang voor zo’n aanval. Wanneer het criminelen lukt om zo’n aanval succesvol uit te voeren kunnen zij daar veel mee buit maken. Het zou hen dan bijvoorbeeld kunnen lukken om één bitcoin meerdere keren uit te geven. Wanneer het lukt om zo’n aanval uit te voeren op het netwerk van bitcoin zijn er erg veel mensen die een hoop geld zouden verliezen. 

Verleden

Het is in het verleden nog nooit iemand gelukt om een succesvolle 51% aanval uit te voeren op het netwerk van bitcoin. Dit is al wel gelukt bij andere netwerken met een soortgelijk protocol. Daardoor zijn veel mensen bang dat iemand binnenkort een manier zal bedenken waarop dit wel mogelijk is. Als dit zou lukken zou dat natuurlijk catastrofale gevolgen hebben voor veel mensen die in bitcoin hebben geïnvesteerd. Het is in het verleden al wel een keer voor gekomen dat één partij meer dan de helft van de rekenkracht die aangesloten was op het netwerk in bezit had. 

2014

In 2014 was er één mining pool die meer dan de helft van de rekenkracht in het bezit had. Een miningpool is een soort netwerk van verschillende computers die samen proberen te minen. Op die manier heb je dus heel veel verzamelde rekenkracht waardoor je in theorie allerlei dingen kunt doen op het netwerk. Deze mining pool beloofde plechtig dat ze geen misbruik zouden maken van de situatie. Het bezit van zo veel rekenkracht was maar van korte duur doordat er een ddos-aanval werd gedaan op de mining pool. Daardoor verlieten veel mensen de mining pool. 

Gevaar

Ondanks het feit dat het in het verleden allemaal met een sisser is afgelopen, is het belangrijk om hier een les uit te halen voor de toekomst. Je kunt namelijk zien dat het risico op zo’n 51% aanval groter is dan de meeste mensen denken. Natuurlijk is de kans dat dit gebeurt nog steeds niet zo groot, maar het is wel belangrijk om hier goed over na te denken. Op die manier kun je dit soort gevaren namelijk meenemen in je overweging om wel of niet te investeren in bitcoins.

Quantum computers

Er zijn veel mensen die zeggen dat bitcoin geen toekomst heeft doordat er in de toekomst veel snellere en betere computers zullen zijn. Op zich is het niet zo gek dat er veel mensen zijn die dit denken. Het is immers een logische gedachte dat je met een snellere computer met meer rekenkracht bijvoorbeeld makkelijker een 51% aanval kunt uitvoeren. Je hebt dan namelijk minder computers en software nodig om dit een succes te laten worden. Dat is natuurlijk erg logisch, maar er wordt vaak niet aan één ding gedacht. 

Betere beveiliging

Veel mensen gaan er bij het inschatten van dit als risico namelijk van uit dat de rekenkracht die op dit moment in aangesloten op het netwerk hetzelfde is als de rekenkracht dit in de toekomst is aangesloten op het netwerk van bitcoin. Daardoor denken zij dat het makkelijker is om in de toekomst een 51% aanval te doen op de blockchain van bitcoin. Hierbij zijn zij natuurlijk vergeten om na te denken over de manier waarop bitcoin voor de beveiliging van het netwerk zorgt.

Meer rekenkracht op het netwerk

Doordat er in de toekomst snellere en betere computers zullen zijn, zal het netwerk van bitcoin natuurlijk ook een stuk beter beveiligd worden. Dat komt doordat er dan meer rekenkracht is aangesloten op het netwerk. Op die manier kunnen criminelen dus moeilijker zorgen dat zij zelf meer dan de helft van de rekenkracht in hun bezit hebben. Waarschijnlijk blijft het daardoor ongeveer net zo moeilijk om een 51% aanval uit te voeren op de blockchain van bitcoin. 

Wachtwoord raden

De meeste bitcoin exchanges en wallets zijn beveiligd met een soort heel lang wachtwoord bestaande uit een bijna onkraakbare code. Het is voor zover bekend nog nooit iemand gelukt om zo’n wachtwoord te kraken. In theorie zou dit mogelijk moeten zijn door een computer te gebruiken die heel snel alle verschillende combinaties afgaat. Op dit moment duurt het dan alsnog extreem lang totdat het gelukt is om dit wachtwoord te kraken. In de toekomst kan dit volgens sommige mensen veel makkelijker worden.

Nieuwe computers

Er zijn dus veel mensen die er van overtuigd zijn dat de dagen van bitcoin voorbij zijn doordat er in de toekomst veel betere computers zijn. Daardoor zou het volgens sommigen mogelijk moeten zijn om de computer binnen niet al te lange tijd een wachtwoord te laten kraken. Als dit in de toekomst mogelijk zou zijn, zou dat een bedreiging zijn voor iedereen die bitcoin heeft. Dat komt doordat bijna iedereen zijn bitcoins opslaat in een wallet of in de wallet van een exchange. 

Geld verliezen

Wanneer het in de toekomst mogelijk zou zijn om de wachtwoorden van bitcoin wallets te raden met een computer, is het belangrijk om zo snel mogelijk een manier te bedenken om de wallets toch een stuk veiliger te maken. Op die manier kun je namelijk voorkomen dat er veel mensen zijn die hun bitcoins kwijt gaan raken. Het is nog nooit iemand gelukt om een bitcoin adres te kraken en daardoor is dat op dit moment nog niet echt een risico. Bovendien zijn de meeste experts het er over eens dat het ook met de computers van de toekomst nagenoeg onmogelijk is om zo’n wachtwoord te raden. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.