Hoe kan het dat de centrale bank een bedreiging is voor cryptocurrencies, zoals de nummer 4 van dit moment RXP?

bank goud

De grondlegger van de verschillende soorten cryptocurrencies is de Bitcoin, in het begin moesten de banken er niets van weten. In het jaar 2009 is de Bitcoin uitgebracht door de ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Op 3 januari van het jaar 2009 is de Bitcoin dus uitgekomen. Het voordeel van de Bitcoin ten opzichte van de meeste andere digitale munten die nu nog uit gaan komen, is dat de Bitcoin geen echte eigenaar heeft. Hierdoor is de virtuele valuta gedecentraliseerd en kan deze niet meer ‘kapot’ gemaakt worden. Volgens veel experts is de kans hierdoor groot dat de Bitcoin de enige blijft, maar daarnaast ook uniek is in haar soort. Toch proberen veel centrale banken alsnog een mogelijkheden te vinden om een eigen virtuele valuta te ontwikkelen.

Concurrentiestrijd tussen meerdere partijen

Op dit moment zijn er dus een aantal verschillende partijen die graag de grootste willen worden op het gebied van cryptocurrencies. Dit komt doordat de grootste in veel gevallen de meeste macht zal hebben. Naast dat de verschillende centrale banken onderling aan het concurreren zijn, is het natuurlijk ook een klein beetje een concurrentiestrijd met alle huidige cryptocurrencies. Toch verwachten een aantal experts dat sommige cryptocurrencies niet te verslaan zijn door de verschillende centrale banken. Dit geldt dus ook voor de virtuele valuta XRP. De CEO van XRP is Brad Garlinghouse. Hij is van mening dat de centrale banken geen concurrentie zijn voor zijn project.

Het idee van Ripple

In het jaar 2017 heeft de digitale munt Ripple (XRP) een ontzettende boost gekregen. Echter, in dit jaar hebben veel verschillende munten een grote boost gekregen. Toch was de currency Ripple wel een opvallende in de top 10 van www.coinmarketcap.com. Dit komt voor een deel doordat de Ripple minder idealistisch is dan veel andere verschillende soorten cryptocurrencies. Toch heeft Ripple mogelijk veel investeerders naar zich toe getrokken doordat de huidige koers van de munt laag leek. Hierdoor hebben veel mensen besloten om te investeren in Ripple. Op dat moment was Ripple namelijk nog een 1 USD waard. Daarentegen was de Bitcoin meer dan 10.000 keer zo veel waard. Hierdoor leek Ripple een goede deal.

De marketcap is belangrijk

Helaas is Ripple voor velen geen goede investering geweest. Erg veel mensen dachten dat de digitale munt Ripple net zo groot zou kunnen worden als de Bitcoin. Echter, dan zou de marketcap van Ripple ontzettend hoog moeten zijn. Volgens veel experts is dit onmogelijk. Tenminste, op een korte termijn. Voordat 1 Ripple net zo veel waard zou zijn als 1 Bitcoin, zou de marktecap dus gigantisch vaak over de kop dienen te gaan. De kans dat dit zou gebeuren is natuurlijk ontzettend klein. Bovendien vinden veel expert het hele idee achter Ripple niet idealistisch genoeg, maar is dit wel terecht?

bank koers

De relatie tussen centrale banken en XRP

Het doel van de virtuele valuta XRP was dat zij de banken XRP konden bieden zodat zij de voordelen van een cryptocurrency in hun betalingssysteem konden integreren. Echter, dit is tot op heden nog niet gelukt. Toch blijft CEO Brand Garlinghous er van overtuigd dat de ontwikkeling bij de centrale banken geen bedreiging voor hem is. Hij is ervan overtuigd dat het hierbij gaat om interoperabiliteit. 

Wat bedoelt de CEO van XRP?

De kans groot dat niet iedereen van de term interoperabiliteit heeft gehoord. Dit komt doordat de term eigenlijk nauwelijks gebruikt wordt. Om het duidelijk te maken, is hier een korte uitleg van wat er wordt bedoeld met deze term: Stel dat alle banken een eigen virtuele valuta uit gaan brengen, dan zou het gehele systeem als nog niet slagen doordat het systeem niet met elkaar samen werkt. De CEO van XRP bedoelt dus dat het van belang is dat alle systemen met elkaar samen dienen te werken. Wanneer alle centrale banken op hun eigen eilandjes blijven opereren, dan is de kans klein dat deze initiatieven geen succes gaan worden net zoals Ripple dat wel is. 

De ontwikkeling van de CBDC

De ontwikkelingen van de CBDC (Central Bank Digital Currencies) is het teken dat de crypto wereld serieus genomen wordt. Daarnaast betekent dit natuurlijk ook dat er concurrentie aan komt voor een aantal partijen. Echter, een aantal expert vragen zich af of er niet te veel verschillende CBDC’s op de markt gaan komen. Daarnaast is de vraag niet meer of er CBDC’s uitgebracht gaan worden, de vraag is nu vooral wanneer deze CBDC’s uitgebracht gaan worden. Volgens James Wallis (Ripple) zorgt het coronavirus ervoor dat er steeds meer mensen na gaan denken over de verschillende mogelijkheden in de wereld. Ook denken steeds meer mensen dat de cryptocurrencies wel degelijk een voordeel kunnen bieden. 

bank goud

De stroomversnelling van cryptocurrencies

Naast dat het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat de ontwikkelingen rondom de CBDC ontzettend snel gegaan zijn, hebben een aantal andere factoren er ook voor gezorgd dat de ontwikkelingen in een stroomversnelling terecht gekomen zijn. Zo zorgen de toekomstvisies van een aantal andere partijen er ook voor dat de verschillende currencies erg in de lift zitten. Althans, de ontwikkelingen van deze currencies, zoals de CBDC. Dit komt doordat de langetermijnvooruitzichten voor CBDC’s ontzettend veel verschillende economische voordelen bieden. 

De voordelen van CBDC

Erg veel mensen hechten waarde aan de de onafhankelijkheid van de verschillende soorten cryptocurrencies. Mede hierdoor zijn de verschillende soorten cryptocurrencies ook in het jaar 2013 razendsnel gestegen. Echter, in dit jaar was er nog niet voldoende kennis vanuit veel andere mensen waardoor zij niet in de virtuele valuta’s geïnvesteerd hebben. Mochten de CBDC’s snel gelanceerd worden, is de kans groot dat deze geen bedreiging zijn voor de digitale munt XRP. Dit heeft er vooral mee te maken dat de de cryptocurrencies niet samen kunnen werken. Het is van belang dat er één systeem komt. Volgens het grootste gedeelte van de idealisten, is het van belang dat dit systeem gedecentraliseerd wordt. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.