Asset-Backed Tokens: een fysieke onderliggende waarde?

Asset backed tokens

Asset tokens zijn tokens die bij het vertegenwoordigen van een fysiek product worden gebruikt. Je kan hiermee bijvoorbeeld een duur schilderij door een cryptocurrency laten vertegenwoordigen. Dit kan gedaan worden door de rechten van dat schilderij onder te brengen in een asset token. Op deze manier kun je dit schilderij verkopen met asset tokens via de blockchain.

Een rekenvoorbeeld: laten we ervan uitgaan dat het schilderij €300.000 waard is, en dit wil je converteren naar asset tokens.  Dit kun je dan doen door de waarde van het schilderij te transformeren naar 300.00 tokens van €1 of zelfs 600.000 tokens van €0,50. Elke token representeert dan 1/300e deel of 1/600e deel van het schilderij.

Dit wordt ook regelmatig gedaan bij bijvoorbeeld debiteuren- en crediteuren saldo’s, woningen, goud, boek- en film patent en commerciële panden.

Wat zijn de kenmerken van asset tokens?

Elke token heeft bepaalde kenmerken en dat is bij asset tokens natuurlijk niet anders. Niet verrekenbare activa is de meest bekende activagroep wanneer je het wilt omwisselen naar asset tokens. Toch worden bedrijfsactiva en bedrijfsschulden als een nog grotere markt gezien. Er zijn vier categorieën waarin je asset-backed tokens kunt verdelen te weten:

 • Tastbare producten zoals schilderijen en woningen tokeniseren
 • Niet tastbare producten zoals patent en digitale producten tokeniseren
 • Bulkgoed als gas, suiker, olie en koffie tokeniseren
 • Eigen vermogen en schulden tokeniseren

Er zitten een aantal voordelen aan het tokeniseren van assets, omdat veel effecten in deze vorm limitaties hebben. De voordelen die het tokeniseren van effecten teweeg kan brengen zijn:

 • Lagere kosten omdat er geen derde partij bij betrokken is
 • Een snellere transactie
 • Een hogere liquiditeit omdat het aankopen laagdrempelig is

Toch zit er ook een nadeel aan. Er zal namelijk altijd weer sprake zijn van centralisatie, en dat terwijl een belangrijke kernwaarde van cryptocurrencies decentralisatie is.

Voorbeelden van asset tokens

Onderstaand vind je drie voorbeelden van wat een asset token nou precies is, zodat het wellicht nog wat makkelijker wordt.

Tether

tether gold

Tether is een token die de Amerikaanse dollar vertegenwoordigd. Als je naar de koers hiervan kijkt, zie je dat deze vrijwel altijd gelijk is aan één dollar. Wil je dus gaan voor een munt die vrij vast is in zijn waarde, dan kun je hier het beste voor kiezen.

Goldmint

goldmint cryptocurrency waarde van goud

Dit is project dat door Blockchain wordt gebruikt voor het verhandelen van echt goud. Dit kan door de waarde van het goud door een cryptomunt te laten vertegenwoordigen.

LAtoken

Via het platform van LAtoken is het mogelijk voor iedereen om te handelen in fysieke producten. Hierbij vertegenwoordigt de cryptomunt het fysieke product.

TrustToken

TrustToken is een platform dat gespecialiseerd is in asset tokens. Door middel van dit platform is het mogelijk asset backed tokens uit te geven op het Ethereum blockchain. Dit kan door een tokenized asset te sturen via een SmartTrust contract. Op basis daarvan kunnen tokens worden uitgegeven die garant staan voor een eigendomsaandeel over de activa waar het om gaat.

Op het tokenization platform van TrustToken kunnen alle mogelijke activa worden geprogrammeerd als tokenized assets. Je kan hierbij denken aan obligaties, kleine bedrijven, vastgoed, Timeshares, aandelen, goud, zilver, valuta, grondstoffen en intellectuele eigendommen zoals films, boeken, muziek en patenten. Met behulp van het Trustprotocol worden de tokens beheerd.

Waves platform

Ook op het Waves platform worden veel asset backed tokens gelanceerd. Op dit platform kun je heel eenvoudig zelf een eigen cryptocurrency maken.

Dit platform wil het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken als het gaat om het handelen in crypto, maar ook wanneer je een eigen cryptocurrency wilt maken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat dit allemaal decentraal en veilig verloopt. De drie belangrijkste kenmerken van Waves zijn:

 • Decentrale Exchange (DEX)
 • Custom Application Tokens (CATs)
 • Anonimiteit

Decentrale Exchange

decentrale exchange waves
Decentrale exchange van waves: waves.exchange

Decentrale Exchanges lijken de toekomst voor crypto te zijn omdat ze steeds populairder worden. Het belangrijkste verschil tussen een decentrale exchange en een centraal handelsplatform zoals Binance, is dat al jouw cryptomunten altijd in je wallet opgeslagen blijven. Dit betekent dat hackers nooit bij jouw munten kunnen komen wanneer zij de exchange hacken. Alle controle ligt hierbij volledig bij jou.

Nog een ander fijn kenmerk is dat ze fiat gateways hebben. Dit houdt in dat dit de eerste decentrale exchange is waar je al je favoriete cryptocurrency kan verhandelen tegen de dollar en de euro, wat populaire fiat currency’s zijn. Onderstaand een aantal punten die de decentrale exchange van Waves het beste beschrijven:

 • Anonimiteit
 • Een gebruiksvriendelijke interface
 • Snelheid van een centrale exchange
 • Veiligheid van een blockchain
 • Lage kosten
 • Gateways voor fiat currency trading pairs

Custom Application Tokens

De belangrijkste focus van Waves is om het voor ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken tokens te creëren op het platform, net als bij Ethereum. Echter, Ethereum focust zich vooral op de extra kenmerken voor de token, en bij Waves gaat het er vooral om dat het voor iedereen mogelijk moet zijn, ook voor iemand die er nog geen ervaring mee heeft. 

Vervolgens kun je deze tokens gebruiken in een loyaliteitsprogramma of een crowdfund-campagne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sparen van punten bij je favoriete winkel voor elke 10 euro die je daar uitgeeft. Met die punten krijg je dan vervolgens weer korting.

In plaats van deze punten kan die winkel met behulp van Waves ook zelf een cryptocurrency maken en deze uitbetalen. Dit scheelt zeker in het werk voor het opzetten en aanmaken van een programma als het sparen van punten met zegels of een pas.

Bij Waves is het maken van je eigen token helemaal niet moeilijk. Binnen de Client kun je op ‘Token Creation’ klikken. Daarna hoef je eigenlijk niet zoveel meer te doen. Je verzint een naam voor je nieuwe munt, plakt er een omschrijving aan vast en je vult in tot hoeveel getallen achter de komma hij deelbaar mag zijn en je bent klaar! Dit alles kost je niet veel; slechts 1 WAVES.

Wil je ervoor zorgen dat je munt gelijk naamsbekendheid krijgt? Dan kun je er ook voor kiezen een airdrop te houden. Iedereen die Waves bezit krijgt dan een beetje van jouw nieuwe munt. Wel moet je hier wat meer voor betalen.

Anonimiteit

Bij Waves is het voor jou mogelijk volledig anoniem een cryptocurrency uit te brengen of te traden. Wel is het zo dat jij je identiteit kenbaar moet maken wanneer je wilt handelen tegen fiat currency’s, maar als je alleen in cryptocurrencies handelt is dit niet nodig. Op deze manier kun jij volledig anoniem blijven op het platform. En daarnaast is het platform decentraal, dus ook de regering kan hier niets tegenin brengen.

Verschillen in cryptocurrency

Naast de asset tokens zijn er nog vier andere token die onder cryptocurrency vallen. Onderstaand volgt een korte uitleg van de verschillende tokens.

 • Security token – deze tokens worden vooral gezien als een manier van investeren. Je koopt dus tokens, omdat je verwacht hier weer winst uit te halen.
 • Utility tokeneen Utility token wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een cryptoproject en het product of de service die je van dat project nodig hebt.
 • Equity tokendeze hoort eigen bij de Security token. Met de Equity token koop je namelijk een gedeelte van het project, zodat jij de eigenaar van dat gedeelte bent.
 • Reward tokenDeze token wordt binnen het ecosysteem van een cryptoproject gebruikt. Hoe meer van deze token je hebt, hoe beter je status is binnen het netwerk.

Hou er bij de Security en Equity tokens rekening mee dat deze worden gezien als aandelen, fondsen en/of obligaties. Dit houdt in dat je te maken krijgt met de wet -en regelgeving. Dit zorgt vaak voor een limiet op het gebied van wie de tokens wel en niet mag kopen en de manier waarop deze verhandeld worden.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.