Altcoins, wat zijn het en waarom worden ze belangrijker voor traders in 2021?

altcoins

Als je al ervaring hebt met het verhandelen van cryptomunten ben je vast al bekend met het begrip altcoins. Eigenlijk is het vrij eenvoudig om uit te leggen wat altcoins precies zijn. Altcoins is de verzamelnaam voor alle cryptomunten behalve bitcoin. Dat komt doordat bitcoin de eerste cryptomunt was. Eigenlijk zijn alle andere cryptomunten een beetje het gevolg van het succes van bitcoin. In het begin had de bitcoin natuurlijk nog niet zo veel succes als vandaag de dag, maar steeds meer mensen begonnen in te zien dat er toekomst was voor cryptomunten. 

Rendement op je spaargeld

Er zijn verschillende redenen waarom mensen willen investeren in cryptomunten. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat zij graag rendement willen behalen op hun spaargeld. Op dit moment is het niet mogelijk om dat te doen door het geld op een spaarrekening te zetten aangezien de spaarrente historisch laag is op het moment. Daarom zul je om rendement te behalen op je spaargeld moeten zoeken naar een andere manier om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te investeren in cryptomunten.

Investeren in cryptomunten

Om meer rendement te behalen op je spaargeld, kun je je geld investeren in cryptomunten. Je kunt er dan voor kiezen om te investeren in bitcoin of in één van de vele altcoins die er op dit moment zijn. Wanneer je je al verdiept hebt in de verschillen tussen altcoins en bitcoin zul je misschien al wel weten wat je gaat kopen. Mensen die eigenlijk nog niet zo goed weten wat ze willen kopen, kunnen het hier erg lastig mee hebben. Je hebt duizenden altcoins waar je uit kunt kiezen. Er zijn allerlei projecten van bedrijven geweest die allemaal geresulteerd hebben in het beginnen van een eigen cryptomunt. 

Weet waar je in investeert

Het is van belang om je goed te verdiepen in de verschillende altcoins wanneer je overweegt om hierin te gaan investeren. Dat komt doordat er zo veel verschillende cryptomunten zijn waar je uit kunt kiezen, dat je anders door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het slim om van tevoren een beetje onderzoek te doen naar de verschillende altcoins die je kunt kopen. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden die je hebt. Er zijn nog een aantal dingen die je moet weten over altcoins voordat je bepaalt of je ze koopt of niet. 

Wat zijn altcoins precies?

Het woord altcoin is een combinatie van het woord alternatief en het woord bitcoin. Wanneer je dit samen voegt krijg je altcoin. Dit is de verzamelnaam voor alle cryptomunten behalve bitcoin. De bitcoin is de meest bekende en ook de eerste cryptomunt. Daarom is de bitcoin op dit moment ook verreweg de grootste cryptomunt van de wereld. Als je net begint met investeren in cryptovaluta, weet je misschien niet goed of je beter een altcoin of toch gewoon bitcoins kunt kopen. Het is van tevoren natuurlijk moeilijk te zeggen wat de beste keuze is, maar je zult je allereerst moeten verdiepen in wat altcoins precies zijn. 

Bitcoin

Bitcoin is de meest bekende cryptomunt. Dat komt doordat bitcoin de eerste cryptomunt was. Het heeft er ook mee te maken dat er steeds meer berichten in het nieuws zijn over bitcoin. De prijs van de bitcoin is de afgelopen maanden erg snel gestegen waardoor er mensen zijn die hier erg veel geld mee hebben verdient. Door dat soort verhalen neemt de interesse in cryptomunten in het algemeen toe. Mensen horen deze verhalen en willen zelf ook graag zo veel geld verdienen. Daarom zijn er steeds meer mensen die er voor kiezen om te investeren in cryptomunten. 

Bitcoin is leidend

Er is niet één altcoin die qua marktkapitalisatie ook maar in de buurt komt van bitcoin. De precieze cijfers hierover zijn niet bekend, maar naar schatting is ongeveer de helft van de cryptomunten op dit moment een bitcoin. Door dit grote verschil is het ook niet gek dat de koers van bitcoin leidend is voor bijna alle altcoins. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Zo betekent toename in de interesse in bitcoin automatisch ook toename in de interesse in altcoins. Daardoor gaan de prijzen van bepaalde altcoins automatisch ook stijgen wanneer de bitcoin het goed doet.

Verschillende altcoins

Er zijn erg veel verschillende altcoins op dit moment. Daarom is het van belang om goed te weten welke altcoins een betrouwbare investering zijn en welke niet. Tussen de duizenden verschillende cryptomunten die er op dit moment zijn, zitten er veel die hoogstwaarschijnlijk niet lang zullen overleven. Je moet er voor zorgen dat je je geld niet investeert in zo’n cryptomunt. Dat zou betekenen dat je al het geld dat je in de munt hebt geïnvesteerd kwijt bent. Daarom is het van belang om goed onderzoek te doen naar een cryptomunt voordat je je geld hierin investeert. Zo beperk je het risico op verlies zo veel mogelijk. 

Litecoin

altcoins

De meeste nieuwe cryptomunten houden het niet lang vol. Het grootste deel van de cryptomunten gaat binnen relatief korte tijd toch weer offline. Wanneer een nieuwe cryptomunt het dan goed doet, is dit succes vaak slechts voor korte tijd. Daarom is het zo bijzonder dat litecoin al jaren één van de meest populaire cryptomunten is. Deze altcoin staat al jaren in de top tien van de meest gebruikte cryptomunten. Het is mooi om te zien dat het sommige cryptomunten wel lukt om langer succesvol te blijven en een gevestigde naam te worden in de wereld van de cryptomunten.

Infrastuctuur

Sommige mensen denken dat het nooit zal gebeuren dat er een altcoin is die het succes van de bitcoin evenaart. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die denken dat er geen enkele altcoin is die kan tippen aan de infrastructuur van het bitcoin netwerk. Toch doe je met dit soort uitspraken altcoins echt tekort. Er zijn veel altcoins die enorm veel potentie hebben om uit te groeien tot een grote cryptomunt. Misschien zullen zij het succes van bitcoin niet snel evenaren omdat bitcoin een soort digitale revolutie op gang heeft gebracht, maar qua omvang van het netwerk valt bitcoin waarschijnlijk ooit wel te evenaren. 

Concurrentie

Eigenlijk zijn altcoins dus een beetje de concurrenten van de bitcoin. Sommige mensen die alleen investeren in bitcoin vinden dat altcoins nergens voor nodig zijn. Dat komt doordat zij vinden dat bitcoin het ideale netwerk heeft waardoor zij geen behoefte hebben aan een andere cryptomunt. Toch is het zelfs voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in andere cryptomunten dan bitcoin fijn dat ze bestaan.

Het kan bijvoorbeeld nooit kwaad om een beetje concurrentie te hebben als ontwikkelaars van een cryptomunt. Zo moeten de ontwikkelaars van bitcoin wel blijven bouwen aan het netwerk. Anders zullen mensen mogelijk overstappen naar een altcoin. 

Verbeteringen

Voor de ontwikkelaars van bitcoin is het ook fijn om af en toe eens te kijken naar andere cryptomunten. Doordat er zo veel verschillende cryptomunten zijn, worden er regelmatig nieuwe aanpassingen gedaan aan cryptomunten die vergelijkbaar zijn met bitcoin. Wanneer de ontwikkelaars van bitcoin het gevoel hebben dat zij deze aanpassing ook zouden willen doen, kunnen zij hier voor zorgen door deze aanpassing deels af te kijken. Op deze manier wordt het netwerk van bitcoin beter door de ontwikkelaars van een altcoin. 

Onderzoek doen naar altcoins

Wanneer je meer rendement wil op je spaargeld, kun je overwegen om dit geld te investeren in cryptomunten. Dat is een investering waarbij het mogelijk is om binnen korte tijd veel geld te verdienen. Cryptomunten zijn erg volatiel waardoor de waarde van een cryptomunt erg snel kan stijgen of dalen. Dit gaat bijvoorbeeld vele malen sneller dan bij een traditionele investering zoals aandelen. Daarom is het voor veel mensen interessant om hun geld te investeren in cryptomunten. Er zijn erg veel verschillende cryptomunten waar je in kunt investeren. 

Investeren in crypto

Als je je geld wilt investeren in cryptomunten, wil je het liefst een investering waarbij de risico’s zo klein mogelijk zijn. Dat zorgt er voor dat de kans dat jij geld verliest met deze investeren minder groot is dan bij andere cryptomunten. Jammer genoeg blijft de kans altijd aanwezig dat je een deel van het geld wat je investeert kwijtraakt. Daarom moet je goed nadenken over het geld wat je investeert in cryptomunten. Wanneer je dit geld kwijtraakt, zou dit geen probleem moeten zijn. Als je dat geld met een doel hebt gespaard, kun je dit beter niet investeren. 

Investeer geld wat je kunt missen

Een advies wat heel veel experts op het gebied van cryptocurrency geven is dat je nooit moet investeren met geld wat je niet kunt missen. Je kunt alleen geld investeren waarvan het eigenlijk niet uitmaakt om het te verliezen. Op die manier zorg je er in ieder geval voor dat je niet afhankelijk bent van de cryptomunten die je hebt gekocht. Daarom kun je bijvoorbeeld best je spaargeld investeren in cryptomunten, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je ook nog geld op je bank hebt staan. Zo voorkom je dat je bij bepaalde onverwachte hoge kosten ineens je cryptomunten moet gaan verkopen. 

Onderzoek

Wanneer je overweegt om te investeren in altcoins, is het van belang om hier van tevoren zo veel mogelijk onderzoek naar te doen. Dat zorgt er voor dat je beter weet wat een altcoin precies is en waarom je hier in zou moeten investeren. Je kunt ook overwegen om toch te investeren in bitcoin aangezien dit de cryptomunt is waarbij de risico’s het minst groot zijn. Toch hoeft het niet altijd de beste keuze te zijn voor mensen die hun geld willen investeren in crypto. Als je een altcoin vindt met een goed idee erachter, is de kans aanwezig dat deze meerdere keren over de kop gaat. 

Weet waar je in investeert

Het is voor veel mensen lastig om goed onderzoek te doen naar een altcoin. Over sommige altcoins is bijvoorbeeld bijna geen informatie te vinden. Dit is zeer vervelend aangezien je wel wilt weten waar je in investeert. Daarom is het van belang om alleen te investeren in altcoins waarvan je goed weet wat er achter de cryptomunt zit. Zo zorg je er voor dat het risico om je geld kwijt te raken minder groot is.

Iedereen kan met voldoende tijd en geld een eigen altcoin beginnen. Je moet er daarom goed achter komen wat het doel van het bedrijf achter een altcoin is. Op basis van dit doel kun je bedenken of dit een investering met veel risico is of niet. 

Hoe ontstaat een altcoin?

altcoins 2

Er zijn op dit moment dus duizenden altcoins die je eenvoudig kunt kopen. Daarom vragen veel mensen zich af hoe deze altcoins allemaal zijn ontstaan.

Je kunt in principe met de juiste investering je eigen altcoin maken. Hierdoor zijn er steeds meer mensen en bedrijven geweest die dachten een manier te hebben om het bitcoin netwerk te verbeteren. Het overgrote deel van de altcoins is op deze manier ontstaan. Dat is ook het mooie van cryptomunten. Iedereen die denkt een manier te hebben om iets beter te maken, kan dat zelf doen. Je merkt dan vanzelf of het aanslaat bij een groter publiek. 

Minder energie gebruiken

Bitcoin mag dan wel de bekendste en grootste cryptomunt zijn, het is niet zo dat deze cryptomunt geen nadelen heeft. Zo gebruikt het bitcoin netwerk bijvoorbeeld ontzettend veel stroom. Er zijn veel altcoins die op een andere manier werken. Daarom kunnen deze altcoins er voor zorgen dat het netwerk van bitcoin minder energie nodig heeft. Om dit te realiseren zou het hele systeem van bitcoin veranderd moeten worden om meer op dat van bepaalde altcoins te lijken. Dit zorgt er voor dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit ooit zal gaan gebeuren. 

Minen

De reden dat bitcoin zo veel energie gebruikt is het feit dat je bitcoin kunt minen. Om bitcoin te minen moet jouw computer een soort hele moeilijke rekensom oplossen. Alle computers op het netwerk zijn tegelijk bezig met het oplossen van deze som.

De computer die deze som als eerste heeft opgelost krijgt een beloning. Alle andere computers krijgen hier niets voor. Hun werk is namelijk voor niets geweest. Zij hebben wel erg veel stroom verbruikt bij het berekenen van deze som. Daarom is het netwerk van bitcoin zeer slecht voor de natuur. Er zijn altcoins die op een andere meer milieubewuste manier werken. 

Privacy

Er zijn ook andere altcoins die zich niet richten op het verminderen van hun stroomverbruik. Veel mensen vinden dat de kracht van cryptomunten zit in het feit dat je veel privacy hebt op het netwerk. Toch neemt de privacy die je hebt wanneer je handelt in zowel bitcoin als altcoins af. Er zijn altcoins die er volledig op gericht zijn om zo anoniem mogelijk te zijn op het internet.

Dit heeft waarschijnlijk de beste bedoelingen, maar toch wordt hier misbruik van gemaakt. Sommige van deze altcoins danken hun populariteit vooral aan het feit dat mensen deze altcoins kunnen gebruiken om online drugs te kopen. 

ICO

Wanneer een nieuwe altcoin toe wil treden tot de cryptomarkt, begint dit normaal gesproken met een ICO. Dit is de afkorting van initial coin offering. Dat betekent dat het de eerste keer is dat deze coin wordt aangeboden.

Daarom zal dit in het geval van succesvolle altcoins de laagste prijs zijn waarvoor de altcoin ooit wordt verkocht. In het begin van het succes van de altcoins waren er alleen mensen met serieuze plannen die een ICO deden. Naarmate deze altcoins meer succes kregen, waren er steeds meer mensen die hier lucratieve handel in zagen. Daarom is het van belang om bij een ICO op te letten dat je niet wordt opgelicht. 

Risico’s

Als er een ICO wordt gehouden, krijg jij de kans om van de eerste lading altcoins te kopen. Dat zorgt er voor dat je deze voor een zeer lage prijs kunt kopen. Het vervelende is alleen het feit dat je niet weet of de waarde van deze cryptomunt wel zal gaan stijgen. Je zult dan vertrouwen moeten hebben in het verhaal van het bedrijf wat achter de ICO zit.

Investeren in altcoins via een ICO brengt risico’s met zich mee. Er is bijvoorbeeld kans dat het bedrijf achter de ICO niet goed is georganiseerd waardoor de altcoin snel is verdwenen. Dit zou erg zonde zijn van je geld aangezien je hierdoor waarschijnlijk je geld kwijt bent. 

De volgende bitcoin

Veel mensen die via een ICO investeren in altcoins doen dat met het doel om de volgende bitcoin te vinden. Je hoop dan natuurlijk dat de prijs van één van de altcoins die je hebt gekocht in de komende jaren enorm gaat stijgen.

Wanneer je in het prille begin van de cryptomunt had geïnvesteerd in bitcoin, had je zelfs met een investering van één euro tienduizenden euro’s verdiend. Daarom hopen veel mensen die in altcoins investeren dat hun cryptomunt de volgende bitcoin is. Wanneer je hier dan op het juiste moment in hebt geïnvesteerd is het mogelijk om hier veel geld mee te verdienen. 

Denk goed na voordat je investeert

Als je wilt gaan investeren in altcoins, moet je hier van tevoren goed over nadenken. Allereerst moet je uiteraard onderzoek doen naar de bedrijven die achter deze altcoins zitten. Deze bedrijven zijn uiteindelijk hetgeen waar je in investeert. Bij een ICO staat normaal gesproken altijd duidelijk uitgelegd waar het bedrijf voor staat. Je moet alleen niet alles wat op de site van het bedrijf staat blind geloven. Denk goed na over de informatie die je op deze site kunt vinden. Op die manier ga je kritischer kijken naar de bedrijven die achter de ICO van bepaalde altcoins zitten. 

Conclusie

Het is dus naast bitcoin ook mogelijk om in verschillende altcoins te investeren. Daarom is het voor mensen die willen gaan investeren in cryptomunten lastig om te kiezen. Kies je voor meer zekerheid door voor bitcoin te gaan of neem je de gok om één van de vele altcoins te kiezen. De kans dat je hierdoor je geld verliest is groter dan wanneer je investeert in bitcoin. Het voordeel van altcoins is dan weer het feit dat je hiermee als je geluk hebt erg veel geld kunt verdienen. 

Geluk

Of de altcoins die jij hebt gekocht het goed gaan doen, kun je van tevoren nooit met zekerheid zeggen. Dat komt uiteraard doordat je niet in je glazen bol kunt kijken om te zien of de waarde van deze altcoins gaat stijgen of niet. Daarom moet je altijd een beetje geluk hebben wanneer je in cryptomunten investeert. Wel is het mogelijk om in te schatten hoe groot de kans is dat een altcoin het goed gaat doen in de toekomst.

Hoe meer ervaring je krijgt met het inschatten van altcoins, hoe makkelijker dit wordt. Uiteraard heeft iedere trader er wel eens een slechte investering tussen zitten, maar je wilt over het algemeen zorgen dat je goede investeringen doet.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.