Alle Cryptomunt soorten op dit moment

Alle cryptocurrencies: Riple, Etehereum, Bitcoin

Eigenlijk zijn er maar twee verschillende soorten cryptomunten namelijk de Bitcoin en de altcoins. De Bitcoin was hierbij de allereerste, hier is alles mee begonnen. Deze is gekoppeld aan blockchain. Maar nadat mensen erachter kwamen hoe succesvol de Bitcoin bleek te zijn kwamen er een heleboel nieuwe cryptomunten bij. Dit noem je altcoins, ook wel alternatieven voor Bitcoin. We zullen in dit artikel enkel de belangrijkste cryptomunten behandelen.

Bitcoin

bitcoin munt

Bitcoin kun je het beste zien als de digitale vorm van contant geld; een digitaal betaalmiddel dus. Ook is Bitcoin verreweg de bekendste cryptomunt; het was de eerste munt die op de digitale markt kwam, en heeft een gesloten blockchain.

Veel andere cryptomunten hebben hun inspiratie gehaald uit de Bitcoin en er zijn dan ook veel overeenkomsten te vinden. Wel is er ook het nodige commentaar op Bitcoin. Zo moet je lang wachten op het verwerken van je overboeking en zijn de transactiekosten veelal te hoog.

Lees hier alle over bitcoin

Ethereum

ethereum cryptomunt

Ethereum is eigenlijk helemaal geen cryptovaluta, al wordt deze wel vaak zo benoemd. Momenteel wordt hij gezien als de nummer twee, en er zijn mensen die heel stellig zijn wanneer ze zeggen dat Ethereum de Bitcoin makkelijk in kan halen. Ethereum is gebaseerd op Bitcoin, echter zijn er zeker een hoop verschillen te vinden. Eén van die verschillen is dat het doel van de valuta anders is. Ethereum kun je het beste zien als een wereldcomputer waarbij alles met elkaar verbonden wordt.

Het is dus eigenlijk geen cryptovaluta, maar meer een platform voor blockchain. De munt die je nodig hebt om via Ethereum te handelen is de Ether, ook wel Ether token of Ether coin genoemd. Ook maakt Ether gebruik van Smart Contracts. Op deze manier kun je van tevoren regels instellen zodat je bijvoorbeeld alle betalingen automatisch kunt instellen. Op die manier hoe je nooit meer te denken aan een betaling, of bang zijn dat je hem vergeet.

Hier lees je meer over etherium

Stratis

Stratis altcoin

Deze cryptomunt wil graag de strijd aangaan met Ethereum. Stratis wil namelijk bedrijven en diensten de mogelijkheid geven om gebruik te maken van de blockchain technologie door middel van zijn ‘Blockchain as a Service’ dienst. Zo kun je een app bouwen met behulp van C# en Microsoft .NET Framework maar kun je via Stratis ook een eigen blockchain laten draaien, inclusief je eigen apps.

Daarnaast heeft Stratis een samenwerking met Microsoft. Zo ontwikkelt Stratis eigen tools die allemaal gericht zijn op Microsoft-producten. Microsoft heeft Stratis in zijn Azure cloudservices opgenomen waardoor bedrijf de toegang hebben tot de blockchain toepassingen en het maken hiervan.

Dash

Dash coin

Dash is anders dan de andere altcoins, Dash wil zich namelijk onderscheiden van Bitcoin. Dash is een Bitcoin-fork (of afsplitsing) en streeft er vooral naar een eigen identiteit te hebben. Er zijn dan ook een aantal duidelijke verschillen te zien tussen Bitcoin en Dash. Doordat er een aantal zorgen waren over de haalbaarheid op bepaalde punten bij Bitcoin, wilde Dash een alternatief maken dat praktisch en bruikbaar was. Dat is gelukt; Dash scoort hoger dan Bitcoin als het gaat om de bruikbaarheid en het is een voorkeursvaluta als het gaat om het betalen van microtransacties en fooien.

De basis van Dash is echter wel hetzelfde, maar ga je het vergelijken met de blockchain van Bitcoin dan heeft Dash lagere transactiekosten, een snellere transactietijd, beter beheer, een beter betalingsproces en verbeterde privacy functies.

Lees hier alles over dash

Cardano

Cardano

Deze cryptomunt is ontworpen op basis van wetenschappelijk onderzoekstechnologie. Voormalig CEO van Ethereum heeft dit project begeleidt en dat zorgt ervoor dat Cardano een geduchte concurrent is van Ethereum. Volgens het team achter Cardano is deze cryptomunt een verbeterde versie van Ethereum en is het de meest nauwkeurig ontworpen cryptomunt tot nu toe.

Wat Cardano dan zo goed maakt? Hun Proof of Work is beter dan de anderen. Zij gebruiken namelijk niet de standaard variant, maar hebben een eigen variant gemaakt genaamd Ouborus. Transacties worden verwerkt op een unieke manier via het coin-flipping protocol. Ouborus maakt hierbij deel uit van de transactieverwerkingslaag, één van de lagen van de blockchain. De laag die daar weer aan gekoppeld zit, is de controle-laag.

IOTA

iota altcoin

IOTA is vooral heel erg gefocust op het moderne Internet of Things. Dit is een technologie die een steeds belangrijker onderdeel van het leven wordt, omdat je vanuit huis smart gadgets kan gebruiken om je leven te verbeteren en er daarnaast ook nog geld mee kan verdienen. Door middel van de blockchain van IOTA kunnen er transacties tussen verschillende apparaten uitgevoerd worden, die op hun beurt weer een rol kunnen spelen in het versnellen van de acceptatie van deze technologie.

Dit alles zorgt ervoor dat deze cryptomunt verschilt van andere cryptovaluta. Zo maken ze geen gebruik van het standaard blockchain ontwerp maar van een nieuw platform, Tangle, die IOTA zelf gebouwd heeft.

Monero

monero cryptocurrency

Deze cryptomunt is vooral gericht op de privacy en legt de nadruk op transacties die bestand zijn tegen censuur. Monero is een Proof of Work systeem en is vergelijkbaar met Bitcoin. Blokken creëren kan via cryptografie maar ook via Proof of Stake. Dit is een meer milieuvriendelijk alternatief waarbij blokken gevalideerd worden terwijl de gebruikers hun tokens uitzetten.

NEO

neo coin smart economy

NEO kan gezien worden als een cryptomunt dat een stap verder wil gaan dan Ethereum. Dit doen zij door een smart contract blockchain te maken waar je meer me kan dan alleen het beïnvloeden van digitale goederen. NEO is ook één van de eerste reguliere toepassingen van activa die gedigitaliseerd is. hiermee kun je fysieke of in het echt bestaande producten verhandelen. Denk hierbij aan aandelen van je bedrijf, maandelijkse inkomsten of eigendommen van onroerend goed.

Leer hier alles over NEO

Bitcoin Gold

Wat is bitcoin gold

Deze cryptomunt lijkt erg op Bitcoin, zoals de naam ook al doet vermoeden. Het grote verschil hierin is echter dat deze cryptomunt wordt gemined op gemeenschappelijke GPU’s en niet op ASIC’s. Dit zorgt ervoor dat deze cryptomunt ook toegankelijk is voor mensen die nog niet zo ervaren zijn.

Bitcoin Gold is een hard fork van Bitcoin, dit wil zeggen dat het een open source is. Via peer to peer kan Bitcoin Gold van de ene gebruiker naar de andere verzonden worden.

Qtum

qtum cryptocoin

Het doel van Qtum is om te zorgen voor een brug tussen de zakenwereld en de blockchain. Je kan Qtum het beste zien als een combinatie van Ethereum en Bitcoin, het project is dan ook gebouwd met Bitcoin als voorbeeld. Wel heeft het functies van Ethereum toegepast, zoals Smart Contracts.

Wat Qtum echt onderscheid van de meeste andere projecten is dat ze voornamelijk gebruik maken van de sterke punten van andere projecten. Ook zorgen ze er door middel van het UTXO-transactiemodel van Bitcoin voor dat transacties niet dubbel goedgekeurd kunnen worden.

Litecoin

fysieke litecoin munt

Litecoin is één van de best presterende cryptomunten dankzij de prijswaardering en zijn marktkapitalisatie. Het ontwerp lijkt erg op dat van Bitcoin, alleen zijn de blockchain prestaties beter en zijn de transactiekosten verlaagd.

Litecoin was ook één van de eerste altcoins en werd in 2011 gelanceerd, twee jaar na Bitcoin. De Cryptomunt gebruikt dezelfde systemen en technologie als Bitcoin, maar de ontwikkeling is natuurlijk anders verlopen en dat zorgt voor verschillen in de blockchain. Zo verwerkt Litecoin elke 2,5 minuut een blok terwijl dit bij Bitcoin elke 10 minuten is. zit zorgt niet alleen voor een snellere transactie maar ook voor een hoger aantal transacties.

Hier lees je nog veel meer over Litecoin!

Tron (TRX)

tron.network trx

Tronix is een originele cryptomunt die werkt op de Tron blockchain. In het begin was deze munt gebaseerd op de blockchain van Ethereum. Later zijn ze overgegaan naar een eigen blockchain en zo zorgde ze ervoor dat het een volwaardige cryptomunt werd. Het doel van Tronix is om een gebruiksvriendelijk en snel betalingssysteem te zijn.

Ripple

Ripple is een cryptomunt die meer biedt dan alleen een alternatief voor Bitcoin. Ripple werkt namelijk door gebruik te maken van een blockchain technologie die gericht is op instellingen in plaats van mensen, dit doen zij via het RippleNet. Wil een bank met een andere bank handelen dan gaat dit heel makkelijk via de blockchain. Ook is het Ripple ecosysteem geschikt voor interne schuldige kwitanties. Vooral bij Dash zie je een aantal overeenkomsten met Ripple.

Hier kun je alles lezen over Ripple

Verge

Deze cryptomunt is een veilige en anonieme valuta die vooral gericht is op de privacy. Zij gebruiken in de basis de techniek van Bitcoin maar hebben wel technologieën toegevoegd om de anonimiteit te waarborgen en de veiligheid te verbeteren. Hun blockchain maakt gebruik van een aantal cryptografische algoritmes om ervoor te zorgen dat ze altijd een hoge mate van veiligheid kunnen bieden. Ook maken ze gebruik van het Simple Payment Verification protocol, wat ervoor zorgt dat transacties heel snel worden bevestigd. Ze maken gebruik van het TOR en i2P netwerk, dat ervoor zorgt dat de veiligheid en anonimiteit niet ten kosten hoeven te gaan van het SPV-protocol.

Verge maakt ook gebruik van het Wraith protocol, wat het voor gebruikers mogelijk maakt te kiezen of hun transactie wel of niet zichtbaar is op de blockchain van Verge. Dit zorgt ervoor dat zij uniek zijn in vergelijking met andere ‘privacy coins’, omdat bij andere cryptovaluta de herkomst van een transactie altijd te herleiden is door middel van het IP-adres.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.