De 6 crypto scams die het meest gebruikt worden

cryptonieuws

Er zijn veel mensen die niet durven te investeren in cryptovaluta doordat ze bang zijn om opgelicht te worden. De laatste jaren zijn er een aantal berichten geweest over grote bedragen die zijn buitgemaakt door cryptohandelaren te scammen. Dat heeft er voor gezorgd dat veel mensen een soort angst voor crypto’s hebben ontwikkelt. Het is logisch dat veel mensen op hun hoede zijn, maar is het risico om gescamd te worden nou echt zo groot? 

De meeste mensen die in een scam trappen zijn investeerders die pas kort actief zijn. Doordat ze weinig ervaring hebben is het voor hen lastig om de scams van de legitieme services te onderscheiden. In deze tekst maak je kennis met een aantal veel gebruikte manieren om mensen hun cryptomunten af te pakken. Voordat je over deze scams gaat lezen is het belangrijk om de gouden regel in je achterhoofd te houden. Die gouden regel luidt: als het te mooi om waar te zijn is, dan is het ook niet waar. Wanneer je die regel altijd in gedachten houd kun je een hoop narigheid voorkomen. 

Phishing

Phishing is een manier die niet alleen gebruikt wordt om mensen te scammen voor hun cryptomunten. Het wordt namelijk ook vaak gebruikt om mensen bijvoorbeeld hun bankgegevens afhandig te maken. Bij phishing wordt een bekende site als het ware gekopieerd om mensen geld of gegevens afhandig te maken. Vaak worden er advertenties ingekocht om mensen naar deze website te lokken. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van e-mails waarin scammers zich voordoen als bijvoorbeeld een bank. 

Het kan in sommige gevallen erg lastig zijn om phishing e-mails en websites van de echte te onderscheiden. Daardoor komt het vaak voor dat mensen hierdoor geld of cryptomunten kwijtraken. Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing is het slim om alle brokers en exchanges waar je gebruik van maakt op te slaan in je favorieten. Op deze manier kun je eenvoudig zien of je op de normale site zit, of dat het een site is die is ontworpen door criminelen. 

Meestal is er bij sites die gebruikt worden voor phishing één letter anders in het URL van de site. Daardoor is het erg lastig om deze sites te herkennen. Veel mensen denken dat een groen slotje en https betekent dat de site veilig is. Dat is echter een misvatting, deze dingen zijn tegenwoordig namelijk gratis te verkrijgen. Daar spelen de scammers natuurlijk slim op in door er voor te zorgen dat hun site hierover beschikt. 

Bitcoin revolution scam

De laatste tijd is er in de media veel aandacht geweest voor advertenties waarin bekende Nederlanders worden gebruikt om mensen te scammen. Deze advertenties zien er uit alsof ze afkomstig zijn van bekende nieuwsplatformen zoals bijvoorbeeld de telegraaf of de volkskrant. In de advertenties staat vaak dat de bekende Nederlander in kwestie een manier heeft gevonden om snel veel geld te verdienen. 

Er wordt vaak heel mysterieus gedaan over de manier waarop deze bekende Nederlanders geld verdienen. Wanneer je op de advertentie klikt word je doorgestuurd naar een site genaamd Bitcoin Revolution of Bitcoin Code. De eigenaren van deze sites kopen veelal reclames in op social media platformen zoals Facebook en Instagram. Dat zorgt er voor dat de advertenties veel mensen bereiken waardoor de kans groot is dat er mensen op klikken. 

crypto 12

Wanneer deze mensen op Bitcoin Revolution terecht komen, worden ze doorgestuurd naar een broker waar je cryptomunten kunt verhandelen. De makers van deze advertenties ontvangen een fee wanneer ze iemand op deze broker brengen. Tot nu toe is hier nog niets illegaals gebeurt. Het lijkt erop dat het gewoon een reclame was voor een bedrijf wat de handel in cryptomunten mogelijk maakt. Wanneer je op deze broker zit, wordt er gevraagd of je geld wilt investeren in cryptocurrency. Veel mensen die hier terecht komen hebben geen ervaring met het verhandelen van cryptomunten. De kans is daardoor groot dat zij hun geld zullen verliezen. 

Wanneer iemand er voor kiest om niet te investeren in de crypto’s die worden aangeboden, wordt diegene gebeld door iemand die Nederlands spreekt. Diegene zal dan helpen met het aanmaken van een account en proberen om je over te halen om toch te investeren. Hij zal je ook vertellen dat een bepaalde munt in de toekomst erg hard zal gaan stijgen. Dat zorgt er voor dat veel mensen er voor kiezen om toch te investeren in cryptomunten. 

Door het hoge risicogehalte is de kans erg groot dat je je geld kwijt zult raken. Dat maakt de scammers niets uit aangezien zij hun geld al hebben verdiend. Doordat je valse informatie krijgt over de cryptomunten is deze methode zeker te kenmerken als een scam. Wanneer iemand je benaderd met een geheime methode waar je in korte tijd veel winst mee kunt maken, kun je er vanuit gaan dat het nep is. Als diegene met deze methode echt zo veel geld kon verdienen zou hij die methode nooit met jou delen. 

Verdubbeling van je cryptocurrency

Deze scam wordt vaak toegepast via Twitter en Telegram. Op Twitter zie je bijvoorbeeld dat een groot bedrijf een link deelt. In het bericht bij die link staat dat je jouw cryptomunten kunt verdubbelen of zelfs vertienvoudigen wanneer je op de link klikt. Als je vervolgens op de link klikt kom je op een website waar je jouw gratis cryptomunten kunt claimen. Voordat je deze kunt claimen wordt er gevraagd om ter verificatie een klein bedrag aan cryptomunten te betalen. Als je dat bedrag hebt betaald worden jouw munten zogenaamd verdubbeld. Het is natuurlijk logisch dat dat niet gebeurt. 

De criminelen die deze scam gebruiken zijn daar de laatste tijd steeds creatiever in geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld geverifieerde accounts gehackt waarvan later de naam werd veranderd. Dat zorgt er voor dat deze criminelen beschikken over een account met een vinkje waardoor veel mensen er vanuit gaan dat deze accounts te vertrouwen zijn. Bij deze accounts worden ook altijd reacties geplaatst door bots. In deze reacties word altijd heel positief over de methode gesproken alsof degene achter de reactie zijn geld wel heeft gekregen. Al deze factoren zorgen er voor dat het voor veel mensen erg geloofwaardig overkomt. 

Ponzifraude of piramidespellen

Dit zijn platformen die investeerders proberen te lokken met ontzettend hoge rendementen. Deze rendementen liggen vaak zo rond de 1% per dag. Mensen die ervaren zijn in het handelen in cryptomunten zullen weten dat deze percentages bijna onmogelijk zijn, je kunt er dan ook vanuit gaan dat dit een scam is. Nieuwe investeerders betalen vaak voor oude investeerders waardoor deze platformen vaak lang in de lucht kunnen blijven. 

Wanneer er te weinig nieuwe investeerders zijn stort het hele platform in elkaar en verdwijnen de eigenaren met alle cryptomunten. Sommige van deze platformen verdwijnen ineens en dat gaat ten koste van alle mensen die geïnvesteerd hadden. De eigenaren zijn er dan vandoor met de cryptomunten die de gebruikers hebben betaald. Om vertrouwen te wekken worden de gebruikers van dit platform in de eerste weken royaal uitbetaald. 

cryptonieuws

Dat zorgt er voor dat deze mensen steeds meer cryptomunten willen investeren in dit soort platformen. Ze denken namelijk snel rijk te kunnen worden via de cryptohandel. Deze platformen hebben ook altijd een partnerprogramma waar veel geld mee te verdienen valt. Er zitten verschillende lagen in die partnerprogrammas. Daardoor lijkt de hele constructie op een piramide. Vaak staan je cryptomunten een tijdje vast waardoor je deze niet kunt opnemen. 

Veel mensen weten dat het een piramidespel is, maar hopen er toch geld uit te halen. Het is verstandiger om dit niet te doen aangezien je een grote kans hebt om je geld kwijt te raken. Wanneer je toch winst weet te maken met een piramidespel doe je dat ten koste van andere investeerders. Het is daardoor een beter idee om te proberen op andere manieren geld te verdienen met cryptomunten. 

Pump en dumps

In 2017 werd deze methode erg veel gebruikt, maar tegenwoordig word het nog steeds gedaan op kleine schaal. Het principe van een pump en dump is vrij eenvoudig. Via Telegram worden mensen naar speciale pump en dump groepen gelokt. Meestal zitten er tientallen mensen in zo’n groep. Het is de bedoeling dat deze mensen allemaal op hetzelfde moment een cryptomunt gaan kopen. 

De mensen die naar de groep zijn gelokt weten nog niet om welke cryptomunt het zal gaan. Er zijn een aantal mensen in de groep die daar wel van op de hoogte zijn. De groepsleider en een aantal anderen uit de groep zitten samen in het complot. Zij weten van tevoren al welke cryptomunt ze gaan ‘pumpen’. Daardoor zorgen zij er voor dat ze deze cryptomunt al in hun bezit hebben. Op de afgesproken tijd maakt de groepsleider de munt bekend en gaan alle deelnemers van de groep deze massaal kopen. 

Dat heeft als gevolg dat de prijs ineens erg snel zal stijgen. De snelle stijging van de prijs triggert tradingbots om deze cryptomunt ook te kopen. Wanneer het hoogste punt bereikt is verkopen de groepsleider en de andere mensen die in het complot zaten hun cryptomunten. Zij maken hier veel winst op doordat ze de munten tegen een veel lagere prijs gekocht hebben. 

De prijs zal vervolgens weer zakken waardoor veel mensen de munt tegen een veel te hoge prijs hebben gekocht. Uiteindelijk zijn alleen de mensen die in het complot zaten er beter van geworden. Tegenwoordig hebben veel platformen waar je crypto’s kunt verhandelen beveiliging tegen pump en dumps. Dat heeft er voor gezorgd dat deze veel minder populair zijn dan ze bijvoorbeeld in 2017 waren. 

Simkaart swapping

Simkaart swapping is een erg sluwe methode die criminelen gebruiken om mensen die veel cryptomunten in hun bezit hebben te scammen. Deze methode wordt alleen gebruikt bij mensen waarvan de criminelen weten dat ze veel cryptocurrency bezitten. Vooral voor mensen die hun 2 factor authenticatie via SMS krijgen of die hun wachtwoord kunnen herstellen via SMS is dit een gevaar. 

Bij deze methode vraagt een crimineel een kopie aan van jouw huidige simkaart en laat hij deze naar zijn eigen adres versturen. Door online allerlei informatie op te zoeken kan de crimineel een goed profiel maken van zijn slachtoffer. Op deze manier is het voor de crimineel eenvoudig om simpele vragen als de geboortedatum of het woonadres goed te beantwoorden. Daardoor lukt het de crimineel om via een telefoongesprek met de provider van het slachtoffer een nieuwe simkaart te laten versturen naar zijn eigen adres. Wanneer hij de simkaart activeert, wordt de oude simkaart gedeactiveerd. 

Als de activatie is geslaagd kan de crimineel via SMS de 2 factor authenticatie van het slachtoffer gebruiken om wachtwoorden te veranderen en op die manier toegang te krijgen tot de cryptomunten van het slachtoffer. Om te voorkomen dat je het slachtoffer word van deze vorm van fraude kun je contact opnemen met je provider. 

Je kunt er voor kiezen om de zwaarste beveiliging aan te zetten waardoor een nieuwe simkaart alleen naar een bekend adres verstuurd kan worden. Verder kun je 2 factor authenticatie inschakelen via een app. Daardoor kunnen criminelen geen misbruik maken van jouw simkaart. Het is ook slim om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk bruikbare informatie over jou op het internet te vinden is. Op deze manieren kun je voorkomen dat je al jouw cryptomunten kwijtraakt.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.