40 cryptotermen die je als beginner moet kennen

crypto veilig

Als je cryptocurrency interessant vindt omdat je anderen hier geld mee ziet verdienen, kan het slim zijn om eens onderzoek te doen naar verschillende cryptomunten waarin jij kunt investeren. Het is voor beginners soms lastig om zich te verdiepen in dit onderwerp omdat er veel termen worden gebruikt die zij nog niet kennen. Dat is erg logisch aangezien je nog geen kennis hebt over het onderwerp. Daarom kan het voor beginners erg fijn zijn om een overzicht te krijgen van een aantal termen die je moet kennen als je bijvoorbeeld wilt investeren in Bitcoin. 

Beginnen met investeren

Mensen die willen investeren in crypto moeten een aantal dingen nooit vergeten. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je nooit geld investeert wat je niet kunt missen. Je moet dus niet in één keer je hele spaarrekening leegmaken om te investeren in Bitcoin. Hierdoor neem je een te groot risico waardoor je later mogelijk in de financiële problemen terecht kunt komen. Het is voor mensen die beginnen met investeren slim om zich eerst een tijd te verdiepen in de markt en in welke munt of munten zij het liefst willen kopen. Pas na veel onderzoek te hebben gedaan kun je bepalen hoeveel geld je wilt investeren.

Klein beginnen

Het is voor mensen die beginnen te investeren in cryptomunten slim om niet te beginnen met grote bedragen. Ook al heb je veel kennis op gedaan op het internet, je weet nog lang niet alles. Daarom is het van belang dat je klein begint zodat je het je kan permitteren om fouten te maken. Als je vanaf het begin grote bedragen investeert is het risico vele malen groter. Je kunt er dan bijvoorbeeld beter voor kiezen om maandelijks een bedrag te investeren zodat je het risico spreidt. Bovendien heb je dan tussendoor de kans om meer kennis op te doen zodat je de risico’s beter kunt inschatten.

Risico’s

Een investering in cryptomunten is nooit zonder risico’s. Je moet er rekening mee houden dat je de kans hebt om een deel van het geïnvesteerde geld kwijt te raken. Dat risico is groter dan sommige beginnende investeerders denken. Het is namelijk zo dat cryptomunten in het algemeen een hoge volatiliteit hebben. Dit wil zeggen dat de prijs erg sterk kan fluctueren. Hierdoor is de kans aanwezig dat de prijs in één dag tientallen procenten zakt. Daardoor kan jouw investering een stuk minder waard worden. 

Volatiliteit

Het is van belang om rekening te houden met de hoge volatiliteit van cryptomunten als je hierin wilt investeren. Sommige mensen vinden dit een reden om niet te investeren terwijl anderen het juist als een kans zien. Zij willen gebruik maken van de hoge volatiliteit om binnen een korte tijd veel geld te verdienen met het kopen en verkopen van cryptomunten. Je moet dus zelf bedenken wat de volatiliteit voor jou betekent. Als je op het goede moment investeert in een cryptomunt is het mogelijk om snel geld te verdienen, maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren waardoor je veel verliest.

40 bekende termen

Het is voor mensen die beginnen te investeren in Bitcoin of andere cryptomunten van belang om op de hoogte te zijn van de betekenis van bepaalde begrippen. Als je niet weet wat sommige woorden betekenen is het lastig om je te verdiepen in een munt. Je weet dan niet goed wat er in de beschrijving van de cryptomunt bedoeld wordt waardoor je niet kunt oordelen of dit een goed project is of niet. Daarom kan het erg nuttig zijn om een aantal belangrijke begrippen op een rijtje te hebben. In deze tekst vindt je meer informatie over veertig begrippen die je als beginnende investeerder moet kennen. 

51% aanval of 51% attack

crypto veilig

Een 51% aanval is een situatie waarin één partij meer dan de helft van alle rekenkracht op een blockchain in bezit heeft. Dit betekent dat deze partij als het ware de macht heeft over deze blockchain. Diegene of die groep kan dan bijvoorbeeld al het minen stoppen en de munten op de blockchain zo vaak uitgeven als ze willen. Hierdoor kunnen zij er voor zorgen dat andere gebruikers van de blockchain hun munten verliezen of in ieder geval vermogen verliezen doordat de munten minder waard worden. Een 51% aanval is iets waar veel mensen erg bang voor zijn. 

Proof of work

Het is niet bij iedere blockchain mogelijk om een 51% aanval uit te voeren. Dat komt doordat dit alleen mogelijk is bij een blockchain die gebruik maakt van het proof of work consensus algoritme. Dit is het algoritme wat er voor moet zorgen dat de blockchain beveiligd is. Bij proof of work wordt dat gedaan door gebruikers van het netwerk de rekenkracht van hun computer in te laten zetten om munten te minen. Bij andere algoritmes zoals proof of stake wordt het netwerk op een andere manier beveiligd waardoor een 51% aanval niet mogelijk is. 

Address of adres

Met je adres wordt het adres waar jouw cryptomunten naartoe gestuurd moeten worden bedoeld. Iedereen heeft namelijk een eigen adres wat nodig is om een transactie uit te voeren. Degene die jouw cryptomunten op wilt sturen moet immers wel weten waar hij of zij deze naartoe moet sturen. Om toegang te krijgen tot je wallet heb je een private key en een public key nodig. De private key is als het ware het wachtwoord wat alleen jij mag weten. Een public key of adres kun je het best vergelijken met het adres van je woning. Iedereen die jou een brief wil sturen heeft dit nodig en dat werk met cryptomunten ook zo.

Altcoin

crypto altcoin

Bitcoin is de eerste en de meest bekende cryptomunt. Het is dan ook niet gek dat dit qua marktkapitalisatie verreweg de grootste munt is. Er zijn naast de Bitcoin nog duizenden andere cryptomunten. Deze worden ook wel altcoins genoemd. Ze hebben deze naam te danken aan het feit dat ze later zijn gekomen dan Bitcoin. Op dit moment is Bitcoin nog verreweg de grootste, maar er zijn experts die verwachten dat er een punt gaat komen dat er een altcoin groter is dan bitcoin. Dat komt doordat sommige altcoins simpelweg meer mogelijkheden bieden dan alleen het creëren van een digitale munt. 

ASIC minen

Als je geld wilt verdienen met het minen van cryptomunten moet je jouw computer inzetten om rekenkracht te gebruiken om een soort hele moeilijke som op te lossen. Degene die er als eerst in slaagt om de som op te lossen krijgt een beloning voor het minen. Eerst was het bij bitcoin mogelijk om met een normale computer te minen terwijl je hiermee tegenwoordig geen kans meer maakt op een beloning. Dat komt doordat er steeds meer geld wordt geïnvesteerd in goede mining apparatuur. Bovendien is het mogelijk om ASIC minen toe te passen. 

Sneller minen

ASIC staat voor Application Specific Integrated Circuit. Eigenlijk is dit in feite een computerchip die is ontworpen om één specifieke taak uit te voeren. Als je een ASIC chip gebruikt om cryptomunten te minen heb je dus een voorsprong op andere miners die dit niet gebruiken. Jouw chip vergroot dan jouw kans op het krijgen van een beloning. Er zijn speciale ASIC miners die gespecialiseerd zijn in het oplossen van het algoritme waarmee Bitcoin werkt. Hierdoor hebben sommige andere ontwikkelaars er voor gekozen om een blockchain te maken waar niet met een ASIC miner gemined kan worden.

Blockchain

Dit is een begrip wat iedereen die overweegt om zijn of haar geld te investeren in cryptomunten moet kennen. De blockchain is namelijk het systeem wat er voor zorgt dat het mogelijk is om een digitale decentrale valuta te onderhouden. Je kunt een blockchain het best vergelijken met een grootboek. Het is dan een digitaal grootboek waar iedere gebruiker van de blockchain toegang tot heeft. Hierin worden alle transacties die op de blockchain zijn uitgevoerd bijgehouden waardoor iedereen hier als het ware inzage in heeft. 

4dd13554 1653 4cbd 87c9 9630be660311

Decentraal

Het bijzondere van een blockchain is het feit dat dit een volledig decentraal systeem is. Alles wordt gedaan door verschillende individuele nodes op het netwerk. Als je kijkt naar een blockchain die werkt met proof of work, zie je dat zelfs het beveiligen van het netwerk door gebruikers wordt gedaan. Doordat het mogelijk is om cryptomunten te minen wordt het netwerk automatisch beveiligd. Er is naast blockchain geen ander systeem wat het mogelijk maakt dat zo veel mensen gebruik maken van een netwerk waarin geen enkele partij meer macht heeft dan de andere partijen. Dit maakt een blockchain zo bijzonder.

Block

Je hoort al aan de naam blockchain dat dit als het ware een ketting van blokken is. Dit is allemaal digitaal. Als je een blockchain als een grootboek ziet, zijn de blokken de bladzijden. Hierin staan kleine stukjes informatie. Deze blokken worden allemaal gevalideerd en vervolgens aan elkaar vast gemaakt. Als de blokken eenmaal aan elkaar vast zijn gemaakt, is het niet meer mogelijk om dit te veranderen. Op die manier wordt fraude verkopen. Bij een 51% aanval is het voor de partij die alle rekenkracht bezit wel mogelijk om hier aanpassingen in te doen en dat is juist waarom dit zo gevaarlijk is.

Block reward

Bij een blockchain zoals die van Bitcoin waarbij wordt gewerkt met een proof of work algoritme is het mogelijk om te minen. Door de rekenkracht van je computer in te zetten kun je een beloning verdienen voor het valideren van een blok. Je computer moet dan als het ware een hele moeilijke rekensom oplossen en als jouw computer de eerste is die hiermee klaar is, krijg je een zogenaamde block reward. Het bedrag wat je als beloning krijgt wanneer je een block hebt ‘gemined’, veranderd bij de Bitcoin bij ieder block halving. 

Cryptografie

Cryptografie staat ook wel bekend als geheimschrift. Dit is een methode om informatie op een versleutelde manier te verzenden. Dat wil zeggen dat je het op een bepaalde manier weet te versleutelen waardoor het voor de meeste mensen niet mogelijk is om achter de boodschap te komen. Een blockchain wordt ook beveiligd door middel van cryptografie. Het is dan ook niet gek dat deze vorm van digitaal geld cryptocurrency wordt genoemd. De cryptografie is nodig om de blockchain te beveiligen omdat het anders voor mensen met slechte bedoelingen makkelijk is om te frauderen.

Cryptocurrency

Er zijn verschillende benamingen voor cryptomunten. Je hoort sommige mensen praten over cryptocurrency, cryptovaluta of cryptogeld. Hiermee bedoelen zij allemaal precies hetzelfde. Je moet je dus niet gek laten maken door dit soort termen aangezien dit allemaal op hetzelfde neerkomt. Het is wel van belang om je voordat je gaat investeren in cryptomunten goed te verdiepen in de mogelijkheden die je hebt en de manier waarop jij je geld het best zou kunnen investeren. Zo voorkom jij dat je een slechte investering doet waardoor je een deel van je geld verliest. 

Distributed ledger en central ledger

Het is van belang om goed te weten wat het verschil is tussen een distributed ledger en een central ledger. Dit zijn allebei verschillende soorten grootboeken. Het grote verschil tussen deze beide soorten grootboeken is het feit dat een distributed ledger decentraal is en een central ledger niet. Daarom maak je bij cryptomunten altijd gebruik van een distributed ledger. Hierbij hebben alle deelnemers aan het netwerk inzicht in het grootboek terwijl de controle over het grootboek bij een central ledger volledig in de handen van één partij ligt. 

Double spending

Het is in sommige gevallen mogelijk om één cryptomunt meerdere keren uit te geven. Dit is alleen mogelijk wanneer er een fout is gemaakt in de blockchain of wanneer er bijvoorbeeld een 51% aanval is uitgevoerd. Op zo’n moment zou de partij die de rekenkracht in handen heeft er voor kunnen zorgen dat zij bepaalde munten meerdere keren uitgeven waardoor zij hier veel geld mee buit maken. Daarom is het voor een blockchain en zijn gebruikers rampzalig als er een zogenaamde double spend attack wordt uitgevoerd op de blockchain. Dit houdt de werking van de blockchain tegen en is dus slecht voor het netwerk.

Dust transaction

Op een blockchain komen alle transacties te staan die met een bepaalde cryptomunt zijn uitgevoerd. Zo komen op de blockchain van Bitcoin alle transacties in Bitcoin te staan waardoor dit voor iedere gebruiker te zien is. Een dust transaction oftewel een stof transactie is een transactie waarbij een heel klein aantal van een bepaalde cryptomunt wordt overgezet. Dit is dus een transactie die eigenlijk alleen maar ruimte op de blockchain in beslag neemt. Een dust transactie representeert nagenoeg geen waarde, maar neemt toch ruimte in op de blockchain. 

ECDSA

ECDSA is een algoritme wat wordt gebruikt om digitale handtekeningen te zetten. Dit wordt ook gebruikt voor het tekenen van transacties in Bitcoin. ECDSA staat voor Elliptic Curve Digital Signature Algorithm. Het is dus een algoritme wat er voor zorgt dat het mogelijk is om digitaal een handtekening te zetten. Dit is erg belangrijk in het beveiligen van je cryptomunten aangezien je niet wilt dat iemand anders de mogelijkheid heeft om in te loggen in jouw wallet en van daaruit jouw cryptomunten naar een andere wallet te verplaatsen. 

Escrow

Ondanks het feit dat je door blockchain veel zekerheden en mogelijkheden om veilige transacties te doen zijn er gevallen waarin het mogelijk is om opgelicht te worden. Er is voor sommige dingen niet zoiets mogelijk als een eerlijke oversteek waarin je elkaar tegelijk betaald.

Aangezien je een deal gaat sluiten met iemand waarvan je geen idee hebt wie het is en waar diegene is wil je niets op goed vertrouwen doen. Daarom kan het fijn zijn om een escrow te gebruiken. Dit is iemand die als het ware de tussenpersoon is bij een transactie. Beide partijen betalen aan de escrow en deze zorgt er in ruil voor een kleine vergoeding voor dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. 

Fiatgeld

Sommige mensen hebben nog nooit van het begrip fiatgeld gehoord. Al het geld wat je in een winkel kunt gebruiken is in principe fiatgeld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de euro of de dollar. Dit zijn valuta die vanuit het niets worden gecreëerd. Dat kan een centrale bank doen in opdracht van de overheid. Fiatgeld is alleen iets waard omdat mensen hier waarde aan geven. Een briefje van honderd euro is zo veel waard omdat wij met zijn allen hebben afgesproken dat dit een bepaalde waarde heeft. Het briefje zelf is eigenlijk vrijwel niets waard, maar toch kunnen wij hier spullen voor kopen. 

Verschil met crypto

Tussen cryptovaluta en fiatgeld zitten een aantal grote verschillen. Het grootste verschil is het feit dat je bij het gebruik van cryptocurrency geen centrale bank hebt die kan bepalen dat er meer geld moet worden gedrukt. Het is binnen een blockchain simpelweg niet mogelijk om uit het niets meer coins bij te maken. Bij fiatgeld is dit voor een overheid of centrale bank heel gemakkelijk. Dit kan gebruikt worden als een middel om de economie te stimuleren in tijden van crisis. Het gevolg van het op grote schaal bijdrukken van geld is een inflatie waardoor de waarde van het fiatgeld afneemt. 

FOMO

FOMO is de afkorting van Fear Of Missing Out. Dit is een term die niet alleen op crypto van toepassing is, maar ook in het dagelijks leven. Het gaat simpelweg om de angst van mensen om bepaalde dingen mis te lopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan iemand die ziet dat de Bitcoin een all time high heeft bereikt en daarom besluit om te investeren. Diegene is dan bang dat de munt nog verder zal stijgen waardoor je winst zult mislopen. De kans is groot dat de waarde weer zakt en je beter even had kunnen wachten met investeren. Het is van belang om bij het investeren altijd rationeel na te denken om slechte investeringen te voorkomen.

Dingen mislopen

Fomo kan ook van toepassing zijn op situaties in je dagelijks leven. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die FOMO krijgen door hun vrienden. Als al je vrienden een avond uit gaan en jij kunt of wilt niet mee, kun je bang zijn dat zij een geweldige avond hebben die jij misloopt. Dit kan er bij sommige mensen voor zorgen dat zij altijd overal bij willen zijn uit angst om mooie momenten te missen. Het is niet fijn om hier last van te hebben en al helemaal niet als je investeert in crypto. FOMO kan er dan voor zorgen dat je veel geld verliest of misloopt. 

FUD

Dit is een afkorting die door veel mensen wordt gebruikt om de cryptomarkt te beschrijven. FUD staat voor Fear, Uncertainty, Doubt. Angst, onzekerheid en twijfel dus. Hiermee wordt vooral gerefereerd naar de hoge volatiliteit van de markten van Bitcoin en andere crypto’s. Het is vooral voor beginners lastig om te beslissen wanneer het een goed moment is om een munt te kopen of te verkopen. Daar komt dus veel FUD bij kijken. Je moet er rekening mee houden dat de marken heel volatiel zijn wat een investering erg onvoorspelbaar kan maken. 

Faucet

Je kunt een faucet het best zien als een techniek om een cryptomunt in de markt te zetten. Dit is namelijk een techniek waarbij er bij de eerste lancering van de munt een bepaald aantal munten wordt gemined. Dat wordt ook wel pre-minen genoemd. Deze munten worden niet zelf gehouden door de ontwikkelaars van het netwerk, maar deze worden uitgedeeld aan mensen die mogelijk interesse hebben in het netwerk. Op die manier zullen zij aandacht besteden aan het netwerk waardoor de kans aanwezig is dat zij beginnen met minen. Het is dus eigenlijk een soort marketingstrategie voor de lancering van een munt. 

Fork

Het kan voorkomen dat een blockchain afsplitsing doet van de originele versie van de blockchain. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Een fork kan er soms voor zorgen dat het netwerk toch blijft bestaan. Dat kan om deze redenen gebeuren:

  • Er is een succesvolle 51% aanval op het netwerk gedaan
  • Er zit een bug in het programma waardoor dit niet naar behoren werkt
  • Er moeten substantiële wijzigingen in de blockchain worden uitgevoerd waardoor een nieuwe versie nodig is

Je kunt een fork het best zien als een update van het systeem. Als er iets niet in orde is met de blockchain wordt er een afsplitsing gemaakt waarin dit probleem wordt opgelost. 

Genesis block

Wanneer een cryptomunt voor het eerst wordt gelanceerd, moet er natuurlijk een eerst blok gemined worden. Dit blok wordt ook wel het genesis block genoemd. Het is dus het begin van een blockchain. Een genesis block is als het ware de fundering voor de hele blockchain. De rest van de blokken wordt allemaal aan dit blok vastgemaakt waardoor dit het begin van de ketting is. Bij de meeste coins is het genesis block met weinig rekenkracht te minen aangezien het netwerk nog niet veel gebruikers en andere miners heeft. Naarmate er meer mensen gaan minen wordt de moeilijkheid van de op te lossen som aangepast. 

Halving

Op een blockchain die werkt met het proof of work consensus algoritme is het mogelijk om munten te minen. Je laat je computer dan een soort rekensom oplossen en als je de eerste bent die hier in slaagt krijg je een beloning. Hoe hoog deze beloning is veranderd eens in de zoveel tijd. Dit wordt ook wel de halving of block halving genoemd. De beloning wordt dan door twee gedeeld. De halving vindt plaats wanneer er een bepaald aantal blokken zijn gemined. Bij Bitcoin gaat het om 210.000 blokken. In het verleden is de waarde van Bitcoin iedere keer flink gestegen nadat de halving plaatsvond.

Hash

Hash of hashing is een wiskundig proces wat gebruikt wordt om getallen en letters in een unieke reeks te zetten. Dit kan verschillende functies hebben. Zo is het bij Bitcoin bijvoorbeeld zo dat een transactie een unieke hashcode krijgt. Dat is een code die speciaal is aangemaakt voor deze transactie. Als iemand deze hashcode te zien krijgt kan diegene deze intypen in de explorer. Op die manier krijgt diegene te zien tussen welke twee adressen deze transactie is uitgevoerd. 

Hashrate

Hashing kan voor veel verschillende zaken worden gebruikt. Het is bij Bitcoin bijvoorbeeld nodig om allerlei wiskundige problemen op te lossen om er voor te zorgen dat het systeem naar behoren functioneert. Daarom is het van belang dat de hashrate hoog genoeg is. Dit is de snelheid waarmee de wiskundige problemen kunnen worden opgelost. Het gaat hierbij dus eigenlijk om de snelheid waarmee een nieuw blok kan worden ontdekt. ASIC minen haalt de hashrate naar beneden en daarom is het voor sommige cryptomunten beter om het niet mogelijk te maken om ASIC te gebruiken om te minen.

ICO

ICO is de afkorting van Initial Coin Offering. Dat kun je het best vergelijken met een soort crowdfundingactie voor een cryptoproject. Mensen kunnen dan investeren in een project wat net begint. In ruil voor hun investering krijgen zij een bepaald aantal cryptomunten. Het geld wat zij aan het project geven moet er voor zorgen dat zij hun ideeën met het netwerk kunnen uitvoeren. Daardoor zou de waarde van de munten moeten gaan stijgen waardoor de investeerders hun geld makkelijk terugverdienen. Dit is natuurlijk het best case scenario aangezien het ook mogelijk is dat het project niet succesvol is waardoor je investering geen waarde meer heeft. 

Minen/mining

66244584 bffc 43b1 a26a a0e6b8edaebd

Het is van belang dat een blockchain veilig is. Daarom moet er een algoritme zijn wat deze veiligheid waarborgt. Dat algoritme kan dit niet alleen doen. Het is daarvoor belangrijk dat er genoeg gebruikers zijn die helpen om het netwerk veilig te houden. Dat wordt minen genoemd. Om een blok te minen moet je computer een rekensom oplossen om het blok te valideren. Het netwerk wordt beveiligd door middel van rekenkracht en daarom is het van belang dat er voldoende rekenkracht is aangesloten op het netwerk. Dit geldt alleen voor netwerken met een proof of work algoritme. 

Multisignature

Dit is een manier om de blockchain nog veiliger te maken voor individuele gebruikers. Multisignature zorgt er namelijk voor dat gebruikers van de blockchain voor het maken van een transactie nog een extra handtekening moeten zetten. Dit is belangrijk om te bevestigen dat zij de transactie echt willen maken. Op die manier kan fraude en andere criminaliteit worden voorkomen. Een multisignature adres kan geen transacties doen zonder een extra handtekening van de gebruiker van wie de wallet is. 

Node

Een node is een ander woord voor een knooppunt in het netwerk. De nodes zijn allemaal individuele gebruikers van de blockchain die transacties valideren. Het gaat hierbij dan eigenlijk om de computer van deze gebruikers. Alle nodes zorgen er samen voor dat het netwerk goed functioneert en vooral dat het veilig is. Wanneer een node instapt in het netwerk van een cryptomunt krijgt deze en kopie van de blockchain. Deze veranderd natuurlijk wanneer er aanpassingen worden gedaan aan de blockchain. Op deze manier kan er niet gefraudeerd worden aangezien iedereen de blockchain kan zien. 

P2P

P2P is de afkorting van peer-to-peer. Dat betekent dat je transacties kunt uitvoeren van gebruiker naar gebruiker. Als je een Bitcoin naar de wallet van iemand anders wilt verzenden, gaat deze rechtstreeks van jouw wallet naar die van degene aan wie jij de Bitcoin wilt geven. Het is hiervoor niet nodig dat een centrale partij de Bitcoin eerst in ontvangst neemt. Bij ons normale betalingssysteem is dat wel nodig. De bank is dan de centrale partij. Dit is dus niet peer-to-peer. Het grootste voordeel aan het doen van peer-to-peer betalingen is de mate van privacy die je hier hebt. 

Private key

Je kunt een private key het best vergelijken met een wachtwoord. Het is alleen niet zo dat je een private key enkel kunt gebruiken om bijvoorbeeld in te loggen op je wallet. Je hebt deze ook nodig om transacties te ondertekenen. Het is daarom erg belangrijk dat je er voor zorgt dat jij de enige bent die op de hoogte is van de private key. Op die manier heeft niemand anders de mogelijkheid om jouw cryptomunten over te zetten naar een andere wallet. Je private key is dus één van de meest privacygevoelige dingen op het gebied van crypto. 

Public key

De public key is als het ware jouw unieke crypto adres. Je public key is bij iedere cryptomunt anders. Het is dus niet zo dat je dezelfde public key kunt gebruiken als je Bitcoin en als je Ethereum koopt. Je moet deze beide transacties dan naar een ander adres laten versturen. Sommige mensen maken hier fouten mee door bijvoorbeeld hun Ethereum adres in te vullen wanneer zij Bitcoin kopen. Dit is zonde van je geld aangezien er geen mogelijkheid is om dit aan te passen. Je verstuurt de cryptomunten dan naar een wallet die niet van jou is. Daarom ben jij je geld kwijt. 

Pump and dump

Dit is een onethische manier waarop sommige mensen geld verdienen met cryptomunten. Een groep mensen koopt dan een cryptomunt die weinig waarde heeft in. Zij kopen erg veel van de munten. Vervolgens gaan zij de waarde van de munt ‘pumpen’. Dat betekent dat zij de waarde zo veel mogelijk laten stijgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door veel reclame te maken en de munt aan te prijzen. Hierdoor zullen meer mensen investeren waardoor de waarde stijgt. Als de waarde hoog genoeg is ‘dumpen’ zij de munten door ze te verkopen. De mensen die als gevolg van hun reclame hebben ingekocht blijven met veel verlies achter. 

Proof of Work(PoW)

Proof of Work is het consensus algoritme wat door Bitcoin en een aantal andere cryptomunten wordt gebruikt. Dit moet er voor zorgen dat het netwerk veilig blijft en dat de blockchain op een goede manier werkt. Het Proof of Work algoritme zorgt er voor dat het mogelijk is om cryptomunten te minen. Hierbij wordt de rekenkracht van je computer gekoppeld aan miningcapaciteit waardoor je met meer rekenkracht meer kans hebt om het blok te ‘minen’. Dit helpt bij het veilig houden van het netwerk waardoor het erg belangrijk is dat er genoeg miners zijn. 

Proof of Stake(PoS)

Proof of Work is niet het enige consensus algoritme wat een cryptomunt kan gebruiken om blokken te valideren en het netwerk veilig te houden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een Proof of Stake algoritme te gebruiken. Dit algoritme is een stuk minder belastend voor het milieu en daardoor veel schaalbaarder. Hierdoor kiezen derde generatie blockchain projecten als Cardano liever voor Proof of Stake als algoritme. Ook Ethereum is van plan om de overstap te gaan maken naar Proof of Stake. Met het oog op de toekomst waar er waarschijnlijk nog veel meer mensen zijn die crypto gaan gebruiken is dit het meest verstandig.

Belang in een cryptomunt

Bij Proof of Stake is het van belang om aan te tonen dat jij veel belang hebt bij het succes van de cryptomunt. Dat doe je door je cryptomunten als het ware ter beschikking te stellen van het netwerk. Hoe meer munten jij in je bezit hebt, hoe meer jij kunt ‘minen’. Hierdoor heeft het dus nut om je munten te ‘staken’ waardoor je rendement krijgt op de munten die je ter beschikking van het netwerk stelt. Daarom is het voor zogenaamde whales veel fijner om gebruik te maken van een cryptomunt die Proof of Stake gebruikt. Zo kunnen zij zonder extra kosten toch rendement behalen op hun cryptomunten. 

Scam coin

Het investeren in een cryptomunt bij de ICO kan vrij risicovol zijn. Dat komt doordat het nooit helemaal duidelijk is wat de bedoelingen van de ontwikkelaars van de munt zijn. Zij hebben natuurlijk een mooi verhaal over het doel wat ze hebben met het ontwikkelen van het netwerk, maar je weet nooit of zij de waarheid spreken. Het kan ook zo zijn dat je met een scam coin te maken hebt. Dit is een cryptomunt die puur is ontwikkeld om de oprichters rijk te maken. Pump and dump wordt vaak toegepast door ontwikkelaars van scam coins. Op die manier kunnen zij snel geld verdienen met het starten van hun eigen cryptomunt.

SHA-256

Dit is een algoritme wat wordt gebruikt om het netwerk van Bitcoin draaiende te houden. SHA staat voor Secure Hash Algorithm. 256 is slechts de soort van het algoritme. Het is per situatie verschillend wat voor algoritme het best werkt. SHA-256 is bijvoorbeeld ideaal om toegepast te worden voor het minen van Bitcoin of een andere cryptomunt. Het is namelijk zo dat er een aantal verschillen zijn tussen de verschillende SHA’s. Dit zijn dingen waar de meeste beginners geen verstand van hebben, maar dat hoeft ook niet. TIjdens het traden kom je dit soort dingen niet tegen. 

Signature

Het is van belang dat iedereen die een transactie doet op een bepaald adres kan aantonen dat hij of zij degene is die de eigenaar is van de wallet en de cryptomunten die daar bij horen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Signature is de benaming voor het zetten van een soort ‘handtekening’. Er zijn dus verschillende manieren waarop je een signature kunt zetten om aan te tonen dat een transactie valide is. Het is bijvoorbeeld bij de meeste cryptomunten zo dat je dit moet kunnen aantonen door middel van je private keu. Als je je private key niet meer weet, ben je je cryptomunten dus kwijt. 

Smart contract

Dit is een tweezijdige overeenkomst die er voor zorgt dat een afspraak vast staat. Deze overeenkomst wordt door beide partijen ondertekend en is daarna niet meer te veranderen. Eigenlijk is dit dus gewoon een digitaal contact. Het is handig dat het tegenwoordig mogelijk is om een smart contract af te sluiten. Door de blockchain technologie is het niet mogelijk om de overeenkomsten in een smart contract te wijzigen. Daardoor is dit de meest veilige manier om een afspraak te maken. Dit kan in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden door bedrijven die door middel van een smart contract een afspraak maken in plaats van een fysiek contract te tekenen.

Hoe werkt een smart contract?

Het kan in de toekomst fijn zijn om smart contracts af te sluiten voor allerlei zaken. Daarvoor is het wel van belang om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat. In het contract worden dingen op een bepaalde manier verwerkt. Dit is het best uit te leggen met een voorbeeld. Als bedrijf A een product wil verkopen aan bedrijf B, sluiten ze samen een overeenkomst. Hierin staat dat bedrijf B pas hoeft te betalen als bedrijf A het product verstuurt. Het algoritme zorgt er dan voor dat het geld of de cryptomunten pas worden overgezet van de wallet van bedrijf B als het product is aangekomen of verzonden. De voorwaarden kunnen per contract verschillen.

Wallet

Iedereen die cryptomunten in zijn of haar bezit heeft beschikt over een eigen wallet. Dat is als het ware de digitale portemonnee waar je je cryptomunten in kunt bewaren. Er zijn verschillende soorten wallets die jij kunt gebruiken om jouw crypto’s veilig te houden. Het is per persoon verschillend aan wat voor soort wallet zij de voorkeur geven. Zo is het bijvoorbeeld voor daytraders slimmer om een hot wallet te nemen. Dit is qua veiligheid minder goed dan een cold wallet, maar je kunt hiermee sneller inspelen op de actuele prijzen wat voor een daytrader erg belangrijk is. 

Een veilige wallet

Het is van belang dat je goed nadenkt over de veiligheid van je cryptomunten. Je moet er voor zorgen dat je een wallet kiest waarin deze zo veilig mogelijk zijn. Het is vooral van belang om na te denken over hoeveel cryptomunten je hebt en over hoeveel risico je hiermee wilt lopen. De veiligste wallet is een hardware wallet oftewel een cold wallet. Hiermee sla je jouw cryptomunten helemaal los van het internet en andere verbindingen op. Daardoor loop je niet het risico om gehackt te worden of iets dergelijks. Dat is namelijk niet mogelijk wanneer je wallet niet in verbinding staat met het internet. 

Whale

Het is voor mensen die beginnen met het investeren in cryptomunten van belang om er van op de hoogte te zijn dat er zogenaamde whales zijn. Dit zijn mensen die een groot deel van de cryptomunten op een netwerk in bezit hebben. Het is verschillend wanneer mensen een whale worden genoemd, maar je kunt er vanuit gaan dat deze mensen een vrij groot percentage van de cryptomunten in hun bezit hebben. De kans is hierdoor bijvoorbeeld relatief groot dat een whale in staat is om de prijs van een cryptomunt te manipuleren door ineens heel veel te verkopen. Dit zal de waarde van de munt doen dalen.

Whitepaper

Een whitepaper is een soort erg uitgebreide uitleg over het protocol en het idee van een cryptomunt. Dat is erg handig voor mensen die overwegen om in een cryptomunt te investeren tijdens de ICO. Door je goed te verdiepen in de whitepaper van het project kun jij er achter komen of dit project enige kans van slagen heeft of niet. Daarom is het van belang om altijd veel onderzoek te doen naar de munten waarin je wilt gaan investeren. Het is niet slim om zomaar te investeren in cryptomunten aangezien je dan net zo goed met je geld naar het casino kunt gaan aangezien je eigenlijk aan het gokken bent op de prijs. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.